Orzechy włoskie świetnie sprawdzają się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do wielu dań. Czasem jednak może zdarzyć się, że posiadamy tak wiele orzechów, że nie jesteśmy w stanie ich zjeść. Wtedy warto zalać je wrzątkiem i wykorzystać w inny sposób. Nie zmarnujesz orzechów, a Twój organizm Ci za to podziękuje.
Oprócz tego, że orzechy włoskie są pyszne i świetnie nadają się na przekąskę, są również bardzo zdrowe. Jeśli będziemy spożywać je regularnie to z pewnością poprawi się nasz stan zdrowia. Orzechy wpływają na zmniejszenie się ryzyka cukrzycy i chorób serca, obniżają cholesterol i trójglicerydy.
Orzechy włoskie – trik, dzięki któremu nie zmarnujemy orzechów
Mało kto wie, że orzechy włoskie nie tylko nadają się do jedzenia, ale można z nich wyczarować wspaniałą odżywkę do włosów. Wystarczy bowiem wrzucić orzechy do wrzątku i pozostawić na 30 minut, następnie gotujemy je przez kolejne 20 minut. Tak przygotowany wywar odstawiamy, aż do momentu całkowitego wystygnięcia, a potem przelewamy naszą orzechową wodę do butelki.
Tak przygotowaną odżywkę należy stosować po każdym umyciu głowy. Orzechy włoskie, a raczej wywar z nich stworzony wzmocni nasze cebulki włosowe, a także wydobędzie z pasm miedziane refleksy. Pierwsze efekty zauważymy już po kilku użyciach!
Orzechy włoskie – łatwy sposób na rozłupanie
Często orzechy w naszym domu się marnują nie dlatego, że ich nie lubimy, ale dlatego, że ich rozłupywanie jest dość problematyczne. Jeśli nie mamy pod ręką dobrego dziadka do orzechów, to czasem ich otwarcie może okazać się wręcz niemożliwe. Jednak od jakiegoś czasu mam sposób, dzięki któremu łupina o wiele łatwiej schodzi, a ja nie wyrzucam już żadnego orzecha. Mianowicie tutaj również z ratunkiem przybywa nam gorąca woda.
Orzechy włoskie zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odlej wodę i zaczekaj chwilkę, aż przestygną. Następnie spróbuj delikatnie rozłupać orzechy – łupina powinna bez problemu odpaść.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>