Przepis na syrop z pokrzywy mojej babci. Jest niezastąpiony w przypadku tych chorób

Świat obfituje w wiele bardziej lub mniej znanych roślin leczniczych. Pokrzywa jest jedną z tych, którą nie trudno odnaleźć w najbliższym otoczeniu, dlatego warto wiedzieć jak cudowne ma właściwości. Od dziecka wpajano nam, żeby uważać na tę roślinę, ponieważ zetknięcie się z nią może spowodować poparzenia i długotrwały ból, jednak dziś już powinniśmy wiedzieć, że to niewielka szkoda w porównaniu z tym co ma ona nam do zaoferowania.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Spożywając regularnie syrop z pokrzywy wzmocnią się nasze włosy, poprawimy stan paznokci i skóry oraz wzmocnimy układ odpornościowy. Dodatkowo roślina oczyszcza nasze ciało z toksyn, zmniejsza przetłuszczanie się skóry głowy i twarzy. Warto również pamiętać, że pokrzywa świetnie wpływa na zmniejszenie gromadzenia się wody w organizmie, pomaga zmniejszyć opuchliznę nóg oraz po jej regularnym piciu można zauważyć ogromną poprawę w przypadku dolegliwości związanych z układem krążenia. Jeśli masz problemy z drogami moczowymi, kamicą nerkową, chorobami reumatycznymi, skóry lub cierpisz na ból zapalny to koniecznie wprowadź syrop z pokrzywy do swojej diety.

DZISIAJ GRZEJE:  Smaczna surówka z cukinii - mało kto zna ten hitowy przepis

Syrop z pokrzywy – potrzebne składniki:

  • 1 kilogram liści pokrzywy
  • 150 gram cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • 1,5 litra wody

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sposób przygotowania krok po kroku:

Krok 1. Na początek warto zadbać o to by nie poparzyć się podczas przygotowywania syropu, w tym celu zanurz roślinę na chwilę we wrzątku, a następnie schłódź ją w lodowatej wodzie.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kiszonkę wielowarzywną - smaki lata w słoiku

Krok 2. Następnym krokiem jest bardzo dokładne umycie rośliny i przełożenie jej do garnka, potem należy zalać ją wodą i zagotować. Następnie gotuj pokrzywę przez godzinę na wolnym ogniu.

Krok 3. Potem odcedź przygotowany napar i dodaj do niego cytrynę i cukier. Całość gotuj przez około 10 minut cały czas mieszając.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z zupek chińskich. Pyszny i ekspresowy lunch do pracy i szkoły

Krok 4. Przelej syrop z pokrzywy do szczelnych butelek lub słoiczków zostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni, następnie zakręć je. Nadmiar syropu można zapasteryzować, dzięki temu będzie on dobry przez około 6 miesięcy.

Krok 5. Decydując się na pasteryzację musisz przygotować duży garnek i wyłożyć jego dno ściereczką, potem nalej do niego wody, tak aby zakrętki wystawały około 2 centymetry ponad powierzchnię wody. Potem garnek zakrywamy pokrywką i zagotowujemy wodę. Od momentu zagotowania całość gotujemy około 20-30 minut. Gorące słoiki pozostawiamy to naturalnego ostudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne zapiekanki z pieczarkami i serem

Uwaga! Syrop z pokrzywy posiada silne właściwości, dlatego nie zaleca się stosowania go w przypadku nowotworu macicy, ciężkich chorób nerek, polipów lub cyst macicy oraz przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na świderki francuskie z masą makową - szybka i pyszna przekąska

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Babciny przepis na aromatyczny rosół z kury. Idealny na niedzielny obiad i przeziębienie

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy czosnkowy boczek - idealny na świąteczny stół

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here