Smaczna surówka z cukinii – mało kto zna ten hitowy przepis

Cukinia to cudowne lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo. Możemy z niej przygotować przeróżne dania, zawsze wychodzą smaczne i pożywne. Nie wszyscy wiedzą, że cukinię można spożywać na surowo np. w pysznej surówce do obiadu, na którą mamy dla Was przepis.

Z cukinii można przygotować np. doskonały pasztet, dodać do leczo, a nawet do ciasta. Cukinia wybornie smakuje smażona w bułce tartej czy w cieście naleśnikowym. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na surówkę z cukinii i podzielcie się nim z innymi. 😉

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i smaczna surówka "Colesław" - zobacz przepis

Składniki na surówkę z cukinii – przepis

Do przygotowania surówki z surowej cukinii będziemy potrzebować następujących składników:

  • 2 młode małe cukinie
  • 1 marchewkę
  • 1 jabłko
  • 2-3 ogórki kiszone
  • małą cebulę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na surówkę Mafijną - od dziś będzie ulubionym dodatkiem do Twojego obiadu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przygotowania surówki z cukinii krok po kroku – przepis

Krok 1. Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jabłko obieramy ze skórki lub dokładnie myjemy.

Krok 2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy ją solą i delikatnie ugniatamy, by puściła sok. Odstawiamy ją na ok. 15 minut i po upływie czasu odcedzamy na sitku. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pasztet z cukinii - jest naprawdę bardzo dobry. Koniecznie musisz go zrobić w domu

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi

Krok 3. Następnie jabłko, ogórki kiszone oraz marchewkę również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko po starciu skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniało.

Krok 4. Cebulę należy pokroić w drobną kosteczkę.

Krok 5. Do osobnej miski dajemy majonez, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i tak powstały sos łączymy ze startymi na tarce składnikami. Całość należy dokładnie wymieszać i nasza surówka jest już gotowa. Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czekoladowe ciasto z cukinii - to prawdziwy HIT!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Hit! Ciasto bez pieczenia z zaledwie czterech składników

Ciasta bez pieczenia bywają bardzo proste do przygotowania i to jest ich największą siłą....

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here