Cukinia to cudowne lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo. Możemy z niej przygotować przeróżne dania, zawsze wychodzą smaczne i pożywne. Nie wszyscy wiedzą, że cukinię można spożywać na surowo np. w pysznej surówce do obiadu, na którą mamy dla Was przepis.
Z cukinii można przygotować np. doskonały pasztet, dodać do leczo, a nawet do ciasta. Cukinia wybornie smakuje smażona w bułce tartej czy w cieście naleśnikowym. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na surówkę z cukinii i podzielcie się nim z innymi. 😉
Składniki na surówkę z cukinii – przepis
Do przygotowania surówki z surowej cukinii będziemy potrzebować następujących składników:
- 2 młode małe cukinie
- 1 marchewkę
- 1 jabłko
- 2-3 ogórki kiszone
- małą cebulę
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania surówki z cukinii krok po kroku – przepis
Krok 1. Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jabłko obieramy ze skórki lub dokładnie myjemy.
Krok 2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy ją solą i delikatnie ugniatamy, by puściła sok. Odstawiamy ją na ok. 15 minut i po upływie czasu odcedzamy na sitku.
Krok 3. Następnie jabłko, ogórki kiszone oraz marchewkę również ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko po starciu skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
Krok 4. Cebulę należy pokroić w drobną kosteczkę.
Krok 5. Do osobnej miski dajemy majonez, jogurt, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i tak powstały sos łączymy ze startymi na tarce składnikami. Całość należy dokładnie wymieszać i nasza surówka jest już gotowa. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>