Przepis na domowy czosnkowy boczek – idealny na świąteczny stół

0
23805

Domowe wędliny zawsze są w cenie, tym bardziej, że wielkimi krokami zbliżają się święta. Wypróbuj przepis na boczek pieczony i zachwyć nim swoich najbliższych. Polecamy i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Składniki na domowy pieczony boczek – przepis

Do przygotowania czosnkowego boczku potrzebować będziemy następujących składników:

  • około 1,5 kg surowego boczku
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku
DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przygotowania krok po kroku – przepis

Krok 1. Zaczynamy od przygotowania marynaty czosnkowej. Dwa ząbki czosnku należy przecisnąć przez praskę. Kolejno mieszamy go razem z majerankiem i solą.

Krok 2. Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przygotowaną czosnkową mieszanką. Następnie przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.

DZISIAJ GRZEJE:  Salceson z butelki - genialny przepis na domową wędlinę. Sprawdź koniecznie

Krok 3. Następnego dnia boczek należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać plasterkami z dwóch pozostałych ząbków czosnku. Położyć na wierzchu listki laurowe. Przykryć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 80 min.

Krok 4. Mięso doskonale smakuje ciepłe, jak i zimne. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Szynka w glazurze - przepis na pyszne mięso na kanapki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na placki ziemniaczane z szynką i serem - proporcja na dzisiejszy obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here