Domowe wędliny zawsze są w cenie, tym bardziej, że wielkimi krokami zbliżają się święta. Wypróbuj przepis na boczek pieczony i zachwyć nim swoich najbliższych. Polecamy i zachęcamy do udostępniania przepisu innym. Smacznego!
Składniki na domowy pieczony boczek – przepis
Do przygotowania czosnkowego boczku potrzebować będziemy następujących składników:
- około 1,5 kg surowego boczku
- łyżka majeranku
- łyżeczka soli
- 3 liście laurowe
- 5 ząbków czosnku
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób przygotowania krok po kroku – przepis
Krok 1. Zaczynamy od przygotowania marynaty czosnkowej. Dwa ząbki czosnku należy przecisnąć przez praskę. Kolejno mieszamy go razem z majerankiem i solą.
Krok 2. Mięso należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przygotowaną czosnkową mieszanką. Następnie przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Krok 3. Następnego dnia boczek należy przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać plasterkami z dwóch pozostałych ząbków czosnku. Położyć na wierzchu listki laurowe. Przykryć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 80 min.
Krok 4. Mięso doskonale smakuje ciepłe, jak i zimne. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>