Przepis na sałatkę wieloskładnikową do słoików na zimę. Zamknij smak lata w słoiku

0
24685

Lada moment lato dobiegnie końca i nadejdą pochmurne, szare dni, jednak to nie znaczy, że nie możemy cieszyć się smakiem lata również jesienią i zimą! Sałatka wieloskładnikowa to bomba witaminowa, która z pewnością wpłynie korzystnie na nasze zdrowie, kiedy nasza odporność zacznie spadać. Oprócz tego ten smakowity domowy przepis na przetwory świetnie sprawdzi się do niedzielnego obiadku w gronie najbliższych.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Sałatka wieloskładnikowa – składniki:

  • 1,2 kg kapusty białej
  • 3 kg ogórków
  • 4 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 kg cukinii
  • 7 cebul
  • 2 pory
  • 5 marchewek
  • 1 seler
  • 7 pietruszek
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka oleju

*Szklanka 250 ml

*Z podanej ilości składników mi wyszło 6 słoików 900ml, a także 6 o pojemności 450 ml.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ocet malinowy - samo dobro dla naszego organizmu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na sałatkę wieloskładnikową krok po kroku:

Krok 1. Zanim przystąpimy do realizacji przepisu, najpierw umyj dokładnie wszystkie warzywa. Następnie poszatkuj kapustę, pokrój ogórki w plastry, a paprykę na grubsze paski.

Krok 2. Jeśli masz młodą cukinię to nie ma potrzeby, żeby ją obierać – po prostu pokrój ją w plastry lub półplasterki. Potem pokrój cebule w krążki, a pory w półkrążki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi

Krok 3. Obierz marchewki, pietruszki i seler, następnie zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach.

Krok 4. Wszystkie warzywa połącz w dużej misce, a potem dodaj sól oraz szklankę cukru i całość wymieszaj. Następnie odstaw sałatkę wieloskładnikową na około 3-4 godziny, tak aby warzywa puściły sok i zmiękły.

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Krok 5. Po tym czasie wlej ocet i olej, potem wymieszaj dokładnie sałatkę.

Krok 6. Włóż warzywa do słoików, mocno je ugniatając i dopełnij słoiki pozostałą zalewą, następnie zakręć słoiki i pasteryzuj je przez około 15 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny domowy keczup z papryki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sok "Kubuś". Ten przepis to prawdziwy HIT
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here