Przepis na sałatkę wieloskładnikową do słoików na zimę. Zamknij smak lata w słoiku

Lada moment lato dobiegnie końca i nadejdą pochmurne, szare dni, jednak to nie znaczy, że nie możemy cieszyć się smakiem lata również jesienią i zimą! Sałatka wieloskładnikowa to bomba witaminowa, która z pewnością wpłynie korzystnie na nasze zdrowie, kiedy nasza odporność zacznie spadać. Oprócz tego ten smakowity domowy przepis na przetwory świetnie sprawdzi się do niedzielnego obiadku w gronie najbliższych.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Sałatka wieloskładnikowa – składniki:

  • 1,2 kg kapusty białej
  • 3 kg ogórków
  • 4 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 kg cukinii
  • 7 cebul
  • 2 pory
  • 5 marchewek
  • 1 seler
  • 7 pietruszek
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka oleju

*Szklanka 250 ml

*Z podanej ilości składników mi wyszło 6 słoików 900ml, a także 6 o pojemności 450 ml.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ocet malinowy - samo dobro dla naszego organizmu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na sałatkę wieloskładnikową krok po kroku:

Krok 1. Zanim przystąpimy do realizacji przepisu, najpierw umyj dokładnie wszystkie warzywa. Następnie poszatkuj kapustę, pokrój ogórki w plastry, a paprykę na grubsze paski.

Krok 2. Jeśli masz młodą cukinię to nie ma potrzeby, żeby ją obierać – po prostu pokrój ją w plastry lub półplasterki. Potem pokrój cebule w krążki, a pory w półkrążki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi

Krok 3. Obierz marchewki, pietruszki i seler, następnie zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach.

Krok 4. Wszystkie warzywa połącz w dużej misce, a potem dodaj sól oraz szklankę cukru i całość wymieszaj. Następnie odstaw sałatkę wieloskładnikową na około 3-4 godziny, tak aby warzywa puściły sok i zmiękły.

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Krok 5. Po tym czasie wlej ocet i olej, potem wymieszaj dokładnie sałatkę.

Krok 6. Włóż warzywa do słoików, mocno je ugniatając i dopełnij słoiki pozostałą zalewą, następnie zakręć słoiki i pasteryzuj je przez około 15 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - niezawodny przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny domowy keczup z papryki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sok "Kubuś". Ten przepis to prawdziwy HIT

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here