Lada moment lato dobiegnie końca i nadejdą pochmurne, szare dni, jednak to nie znaczy, że nie możemy cieszyć się smakiem lata również jesienią i zimą! Sałatka wieloskładnikowa to bomba witaminowa, która z pewnością wpłynie korzystnie na nasze zdrowie, kiedy nasza odporność zacznie spadać. Oprócz tego ten smakowity domowy przepis na przetwory świetnie sprawdzi się do niedzielnego obiadku w gronie najbliższych.
Sałatka wieloskładnikowa – składniki:
- 1,2 kg kapusty białej
- 3 kg ogórków
- 4 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 2 kg cukinii
- 7 cebul
- 2 pory
- 5 marchewek
- 1 seler
- 7 pietruszek
- 3 łyżki soli
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- 1 szklanka oleju
*Szklanka 250 ml
*Z podanej ilości składników mi wyszło 6 słoików 900ml, a także 6 o pojemności 450 ml.
Przepis na sałatkę wieloskładnikową krok po kroku:
Krok 1. Zanim przystąpimy do realizacji przepisu, najpierw umyj dokładnie wszystkie warzywa. Następnie poszatkuj kapustę, pokrój ogórki w plastry, a paprykę na grubsze paski.
Krok 2. Jeśli masz młodą cukinię to nie ma potrzeby, żeby ją obierać – po prostu pokrój ją w plastry lub półplasterki. Potem pokrój cebule w krążki, a pory w półkrążki.
Krok 3. Obierz marchewki, pietruszki i seler, następnie zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach.
Krok 4. Wszystkie warzywa połącz w dużej misce, a potem dodaj sól oraz szklankę cukru i całość wymieszaj. Następnie odstaw sałatkę wieloskładnikową na około 3-4 godziny, tak aby warzywa puściły sok i zmiękły.
Krok 5. Po tym czasie wlej ocet i olej, potem wymieszaj dokładnie sałatkę.
Krok 6. Włóż warzywa do słoików, mocno je ugniatając i dopełnij słoiki pozostałą zalewą, następnie zakręć słoiki i pasteryzuj je przez około 15 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>