Przepis na pyszne ogórki marynowane w miodzie i musztardzie. Idealne na imprezową przystawkę

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni to z pewnością pokochasz mój przepis na ogórki marynowane w miodzie i musztardzie. To połączenie smaków sprawia, że na każdej imprezie ta przystawka znika jako pierwsza ze stołu, a goście proszą, abym podzieliła się przepisem. Warto też podkreślić, że przygotowanie ogórków jest bardzo łatwe i szybkie, nieco więcej czasu potrzeba jedynie na zamarynowanie ich. Ogóreczki oprócz tego, że świetnie sprawdzają się na przyjęciach, idealnie pasują jako dodatek do kanapek czy obiadu dla całej rodziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na suszone pomidory w zalewie z rozmarynem. Idealne do słoików na zimę

Składniki na ogórki marynowane w miodzie i musztardzie:

  • 500 g ogórków
  • 25 ml wody
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 25 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 40 g kopru
  • 1 łyżka soli
  • 1 ostra papryczka chili

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię o smaku grzybów. Jest przepyszna

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na ogórki marynowane w miodzie i musztardzie krok po kroku:

Krok 1. Dokładnie umyj ogórki, a potem pokrój je na nieco grubsze plastry – nie musisz ich obierać.

Krok 2. Następnie posiekaj koperek, pokrój paprykę chili na małe plasterki oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach czosnek.

Krok 3. Tak przygotowane składniki przełóż do dużej miski, a potem dodaj wodę, olej, ocet, musztardę, miód oraz sól. Na koniec całość dobrze wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zimową sałatkę z kapusty i papryki - pyszna i zdrowa

Krok 4. Potem aby warzywa nabrały smaku należy przykryć miskę folią spożywczą i odłożyć na około 1,5 godziny. Podczas marynowania przemieszaj całość z 3 razy, dzięki temu będą jeszcze lepsze.

Krok 5. Po tym czasie przełóż ogórki marynowane w miodzie i musztardzie na kolejne 2 godziny do lodówki, tyle wystarczy, aby nasza przystawka nabrała intensywnego smaku.

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kiszone ogórki. Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here