Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni to z pewnością pokochasz mój przepis na ogórki marynowane w miodzie i musztardzie. To połączenie smaków sprawia, że na każdej imprezie ta przystawka znika jako pierwsza ze stołu, a goście proszą, abym podzieliła się przepisem. Warto też podkreślić, że przygotowanie ogórków jest bardzo łatwe i szybkie, nieco więcej czasu potrzeba jedynie na zamarynowanie ich. Ogóreczki oprócz tego, że świetnie sprawdzają się na przyjęciach, idealnie pasują jako dodatek do kanapek czy obiadu dla całej rodziny.
Składniki na ogórki marynowane w miodzie i musztardzie:
- 500 g ogórków
- 25 ml wody
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 25 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu
- 40 g kopru
- 1 łyżka soli
- 1 ostra papryczka chili
Przepis na ogórki marynowane w miodzie i musztardzie krok po kroku:
Krok 1. Dokładnie umyj ogórki, a potem pokrój je na nieco grubsze plastry – nie musisz ich obierać.
Krok 2. Następnie posiekaj koperek, pokrój paprykę chili na małe plasterki oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach czosnek.
Krok 3. Tak przygotowane składniki przełóż do dużej miski, a potem dodaj wodę, olej, ocet, musztardę, miód oraz sól. Na koniec całość dobrze wymieszaj.
Krok 4. Potem aby warzywa nabrały smaku należy przykryć miskę folią spożywczą i odłożyć na około 1,5 godziny. Podczas marynowania przemieszaj całość z 3 razy, dzięki temu będą jeszcze lepsze.
Krok 5. Po tym czasie przełóż ogórki marynowane w miodzie i musztardzie na kolejne 2 godziny do lodówki, tyle wystarczy, aby nasza przystawka nabrała intensywnego smaku.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>