Przepis na pyszne ogórki marynowane w miodzie i musztardzie. Idealne na imprezową przystawkę

0
7740

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni to z pewnością pokochasz mój przepis na ogórki marynowane w miodzie i musztardzie. To połączenie smaków sprawia, że na każdej imprezie ta przystawka znika jako pierwsza ze stołu, a goście proszą, abym podzieliła się przepisem. Warto też podkreślić, że przygotowanie ogórków jest bardzo łatwe i szybkie, nieco więcej czasu potrzeba jedynie na zamarynowanie ich. Ogóreczki oprócz tego, że świetnie sprawdzają się na przyjęciach, idealnie pasują jako dodatek do kanapek czy obiadu dla całej rodziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na suszone pomidory w zalewie z rozmarynem. Idealne do słoików na zimę

Składniki na ogórki marynowane w miodzie i musztardzie:

  • 500 g ogórków
  • 25 ml wody
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 25 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 40 g kopru
  • 1 łyżka soli
  • 1 ostra papryczka chili
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię o smaku grzybów. Jest przepyszna

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na ogórki marynowane w miodzie i musztardzie krok po kroku:

Krok 1. Dokładnie umyj ogórki, a potem pokrój je na nieco grubsze plastry – nie musisz ich obierać.

Krok 2. Następnie posiekaj koperek, pokrój paprykę chili na małe plasterki oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach czosnek.

Krok 3. Tak przygotowane składniki przełóż do dużej miski, a potem dodaj wodę, olej, ocet, musztardę, miód oraz sól. Na koniec całość dobrze wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zimową sałatkę z kapusty i papryki - pyszna i zdrowa

Krok 4. Potem aby warzywa nabrały smaku należy przykryć miskę folią spożywczą i odłożyć na około 1,5 godziny. Podczas marynowania przemieszaj całość z 3 razy, dzięki temu będą jeszcze lepsze.

Krok 5. Po tym czasie przełóż ogórki marynowane w miodzie i musztardzie na kolejne 2 godziny do lodówki, tyle wystarczy, aby nasza przystawka nabrała intensywnego smaku.

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!
DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kiszone ogórki. Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here