Uwielbiam różnorodność w zaprawach, dlatego nie boję się wypróbowywać nowych przepisów. Do cukinii podchodziłam już kilka razy nieco modyfikując za każdym razem przygotowanie zalewy, aż w końcu udało mi się stworzyć idealny smak. Cukinia po meksykańsku na zimę jest teraz jednym z moich ulubionych dodatków do obiadów, Wam też z pewnością zasmakuje.
Cukinia po meksykańsku – składniki:
- 3 pomidory
- 2 duże cukinie
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 szklanka cukru
- Łyżka soli
- 1 szklanka octu
- Łyżeczka ostrej papryki
- Łyżeczka słodkiej papryki
*szklanka 250 ml
Przepis na cukinię po meksykańsku krok po kroku:
Krok 1. Umyj dokładnie cukinie, a następnie wydrąż w każdej z nich środek, tak aby pozbyć się gniazd nasiennych. Potem pokrój ją w słupki i przełóż do miski.
Krok 2. Obierz i pokrój w drobne paski 3 ząbki czosnku, następnie dodaj go do miski z cukinią.
Krok 3. Posyp cukinię solą i obiema rodzajami papryk, potem wymieszaj całość i odstaw na około 4 godziny.
Krok 4. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiki, a następnie poukładaj w nich dość ciasno cukinię wraz z kawałkami czosnku.
Krok 5. Sparz pomidory gorącą wodą, a następnie obierz je ze skórki. Potem zblenduj je w garnku, dodając cukier i ocet. Całość doprowadź do wrzenia.
Krok 6. Tak przygotowaną zalewą zalej słoiki, a potem mocno zakręć i zapasteryzuj.
Cukinia po meksykańsku powinna poleżeć w słoikach przez około dwa tygodnie, tak aby by dobrze przejść smakiem zalewy.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>