Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

0
36566
cukinia po meksykańsku na zimę

Uwielbiam różnorodność w zaprawach, dlatego nie boję się wypróbowywać nowych przepisów. Do cukinii podchodziłam już kilka razy nieco modyfikując za każdym razem przygotowanie zalewy, aż w końcu udało mi się stworzyć idealny smak. Cukinia po meksykańsku na zimę jest teraz jednym z moich ulubionych dodatków do obiadów, Wam też z pewnością zasmakuje.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

Cukinia po meksykańsku – składniki:

  • 3 pomidory
  • 2 duże cukinie
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • Łyżka soli
  • 1 szklanka octu
  • Łyżeczka ostrej papryki
  • Łyżeczka słodkiej papryki

*szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na cukinię po meksykańsku krok po kroku:

Krok 1. Umyj dokładnie cukinie, a następnie wydrąż w każdej z nich środek, tak aby pozbyć się gniazd nasiennych. Potem pokrój ją w słupki i przełóż do miski.

Krok 2. Obierz i pokrój w drobne paski 3 ząbki czosnku, następnie dodaj go do miski z cukinią.

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Krok 3. Posyp cukinię solą i obiema rodzajami papryk, potem wymieszaj całość i odstaw na około 4 godziny.

Krok 4. Przygotuj czyste, najlepiej wyparzone słoiki, a następnie poukładaj w nich dość ciasno cukinię wraz z kawałkami czosnku.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli - moja ulubiona. Koniecznie wypróbuj przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach

Krok 5. Sparz pomidory gorącą wodą, a następnie obierz je ze skórki. Potem zblenduj je w garnku, dodając cukier i ocet. Całość doprowadź do wrzenia.

Krok 6. Tak przygotowaną zalewą zalej słoiki, a potem mocno zakręć i zapasteryzuj.

Cukinia po meksykańsku powinna poleżeć w słoikach przez około dwa tygodnie, tak aby by dobrze przejść smakiem zalewy.

DZISIAJ GRZEJE:  Roladki twarogowe w 20 minut. Cieplutkie bułeczki fantastyczne na śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Kapuśniak z młodej kapusty - ekspresowy przepis na pyszny, domowy obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z czereśni – babciny przepis na niesamowitą czereśniówkę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here