W tym roku pikle w słoikach zrobiłam nieco inaczej niż zwykle, a to ze względu na pozostałości warzyw po innych przetworach. Oprócz standardowych składników takich jak ogórki, marchew i papryka zdecydowałam się dodać również patisony, dzięki którym przetwory nabierają zupełnie innego smaku. Ten domowy przepis jest o tyle fajny, że można go dostosować do własnych upodobań – daj się ponieść wyobraźni i dodaj kalafiora, cukinię, a nawet pieczarki! Ilość składników, które zastosujesz również możesz dobrać samodzielnie, z pewnością przetwory będą pyszne.
Składniki na pikle w słoikach:
- Małe ogórki
- Małe patisony
- Papryka
- Marchew (podgotowana przez ok 3-4 minuty)
- Ziele angielskie
- Kulki pieprzu
- Kilka gałązek kopru
- Chrzan
- Czosnek
- Gorczyca
- Chili w proszku
Opcjonalnie:
- Kalafior (podgotowany przez 3-4 minuty)
- Cukinia
- Pieczarki
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- Łyżeczka kurkumy
- 1,5 szklanki cukru
- 5 liści laurowych
- 2 łyżki soli
Pikle w słoikach – przepis krok po kroku:
Krok 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Następnie obieramy marchew i kroimy ją na mniejsze kawałki wraz z papryką. Większe ogórki również możemy podzielić na części.
Krok 2. Potem przygotuj słoiki – muszą być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone. Następnie na dno każdego słoika wrzuć po 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 kulki pieprzu, kawałek kopru i chrzanu, po dwa ząbki czosnku, pół łyżeczki gorczycy oraz odrobinę chili.
Krok 3. Do tak przygotowanych słoików powkładaj warzywa, następnie zrobimy zalewę.
Krok 4. Wszystkie składniki z przepisu, potrzebne do zalewy umieszczamy w garnku, całość trzeba zagotować, a następnie odstawić do przestygnięcia.
Krok 5. Zalać warzywa zalewą, a potem dobrze zakręcić i pasteryzować pikle w słoikach przez około 10-15 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>