Przepis na pikle w słoikach. Niesamowite połącznie smaków, które pokochasz

W tym roku pikle w słoikach zrobiłam nieco inaczej niż zwykle, a to ze względu na pozostałości warzyw po innych przetworach. Oprócz standardowych składników takich jak ogórki, marchew i papryka zdecydowałam się dodać również patisony, dzięki którym przetwory nabierają zupełnie innego smaku. Ten domowy przepis jest o tyle fajny, że można go dostosować do własnych upodobań – daj się ponieść wyobraźni i dodaj kalafiora, cukinię, a nawet pieczarki! Ilość składników, które zastosujesz również możesz dobrać samodzielnie, z pewnością przetwory będą pyszne.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na suszone pomidory w zalewie z rozmarynem. Idealne do słoików na zimę

Składniki na pikle w słoikach:

  • Małe ogórki
  • Małe patisony
  • Papryka
  • Marchew (podgotowana przez ok 3-4 minuty)
  • Ziele angielskie
  • Kulki pieprzu
  • Kilka gałązek kopru
  • Chrzan
  • Czosnek
  • Gorczyca
  • Chili w proszku

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię o smaku grzybów. Jest przepyszna

Opcjonalnie:

  • Kalafior (podgotowany przez 3-4 minuty)
  • Cukinia
  • Pieczarki

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • Łyżeczka kurkumy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki soli

DZISIAJ GRZEJE:  Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Pikle w słoikach – przepis krok po kroku:

Krok 1.  Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Następnie obieramy marchew i kroimy ją na mniejsze kawałki wraz z papryką. Większe ogórki również możemy podzielić na części.

Krok 2. Potem przygotuj słoiki – muszą być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone. Następnie na dno każdego słoika wrzuć po 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 kulki pieprzu, kawałek kopru i chrzanu, po dwa ząbki czosnku, pół łyżeczki gorczycy oraz odrobinę chili.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta w słoikach. Szybki, sprawdzony przepis na wyśmienite przetwory

Krok 3. Do tak przygotowanych słoików powkładaj warzywa, następnie zrobimy zalewę.

Krok 4. Wszystkie składniki z przepisu, potrzebne do zalewy umieszczamy w garnku, całość trzeba zagotować, a następnie odstawić do przestygnięcia.

Krok 5.  Zalać warzywa zalewą, a potem dobrze zakręcić i pasteryzować pikle w słoikach przez około 10-15 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na koreczki z ogórków na zimę. Dodatek kolendry całkowicie odmienia ich smak

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ogórki w miodzie. Wyjątkowy smak, któremu się nie oprzesz

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here