Przepis na pikle w słoikach. Niesamowite połącznie smaków, które pokochasz

0
4151
pikle w słoikach

W tym roku pikle w słoikach zrobiłam nieco inaczej niż zwykle, a to ze względu na pozostałości warzyw po innych przetworach. Oprócz standardowych składników takich jak ogórki, marchew i papryka zdecydowałam się dodać również patisony, dzięki którym przetwory nabierają zupełnie innego smaku. Ten domowy przepis jest o tyle fajny, że można go dostosować do własnych upodobań – daj się ponieść wyobraźni i dodaj kalafiora, cukinię, a nawet pieczarki! Ilość składników, które zastosujesz również możesz dobrać samodzielnie, z pewnością przetwory będą pyszne.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na suszone pomidory w zalewie z rozmarynem. Idealne do słoików na zimę

Składniki na pikle w słoikach:

  • Małe ogórki
  • Małe patisony
  • Papryka
  • Marchew (podgotowana przez ok 3-4 minuty)
  • Ziele angielskie
  • Kulki pieprzu
  • Kilka gałązek kopru
  • Chrzan
  • Czosnek
  • Gorczyca
  • Chili w proszku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię o smaku grzybów. Jest przepyszna

Opcjonalnie:

  • Kalafior (podgotowany przez 3-4 minuty)
  • Cukinia
  • Pieczarki

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • Łyżeczka kurkumy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżki soli
DZISIAJ GRZEJE:  Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Pikle w słoikach – przepis krok po kroku:

Krok 1.  Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Następnie obieramy marchew i kroimy ją na mniejsze kawałki wraz z papryką. Większe ogórki również możemy podzielić na części.

Krok 2. Potem przygotuj słoiki – muszą być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone. Następnie na dno każdego słoika wrzuć po 2-3 kulki ziela angielskiego, 2 kulki pieprzu, kawałek kopru i chrzanu, po dwa ząbki czosnku, pół łyżeczki gorczycy oraz odrobinę chili.

DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta w słoikach. Szybki, sprawdzony przepis na wyśmienite przetwory

Krok 3. Do tak przygotowanych słoików powkładaj warzywa, następnie zrobimy zalewę.

Krok 4. Wszystkie składniki z przepisu, potrzebne do zalewy umieszczamy w garnku, całość trzeba zagotować, a następnie odstawić do przestygnięcia.

Krok 5.  Zalać warzywa zalewą, a potem dobrze zakręcić i pasteryzować pikle w słoikach przez około 10-15 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na koreczki z ogórków na zimę. Dodatek kolendry całkowicie odmienia ich smak
DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ogórki w miodzie. Wyjątkowy smak, któremu się nie oprzesz

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here