Niezawodny sposób na buraczki z papryką – przepis mojej teściowej Danuty

W moim rodzinnym domu, nigdy nie robiło się w taki sposób buraczków na zimę, jednakże teraz jako samodzielna gospodyni, zawsze robię je z przepisu mojej teściowej Danuty. Jest to niezawodny przepis na buraczki z papryką – są pyszne i można je podać jako dodatek do niemalże większości dań mięsnych.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Składniki potrzebne do buraczków z papryką – przepis

Do przygotowania buraków na zimę będziemy potrzebować następujących składników:

  • 3 kg buraków
  • 0,75 – 1 kg papryki czerwonej
  • 0,5 kg cebuli

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

Zalewę do buraczków zrobimy z poniższych składników:

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 łyżki soli
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

DZISIAJ GRZEJE:  Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

Wykonanie buraczków z papryką krok po kroku

Krok 1. Buraki gotujemy lub pieczemy do miękkości.

Krok 2. Paprykę należy pokroić w cienkie paski, z kolei cebulę kroimy w półplasterki.

Krok 3. Ugotować zalewę z podanych składników, od momentu zagotowania trzymamy ją na ogniu przez dwie minuty. Następnie wrzucamy do niej paprykę i cebulę. Całość gotujemy ok. 5 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach

Krok 4. Kolejno obieramy buraki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy je do gorącej zalewy. Całość należy dokładnie wymieszać i gotować od momentu zagotowania przez 5 minut.

Krok 5. Buraczki przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - niezawodny przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na surówkę Mafijną - od dziś będzie ulubionym dodatkiem do Twojego obiadu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here