W moim rodzinnym domu, nigdy nie robiło się w taki sposób buraczków na zimę, jednakże teraz jako samodzielna gospodyni, zawsze robię je z przepisu mojej teściowej Danuty. Jest to niezawodny przepis na buraczki z papryką – są pyszne i można je podać jako dodatek do niemalże większości dań mięsnych.
Składniki potrzebne do buraczków z papryką – przepis
Do przygotowania buraków na zimę będziemy potrzebować następujących składników:
- 3 kg buraków
- 0,75 – 1 kg papryki czerwonej
- 0,5 kg cebuli
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Zalewę do buraczków zrobimy z poniższych składników:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżki soli
- 6-7 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
Wykonanie buraczków z papryką krok po kroku
Krok 1. Buraki gotujemy lub pieczemy do miękkości.
Krok 2. Paprykę należy pokroić w cienkie paski, z kolei cebulę kroimy w półplasterki.
Krok 3. Ugotować zalewę z podanych składników, od momentu zagotowania trzymamy ją na ogniu przez dwie minuty. Następnie wrzucamy do niej paprykę i cebulę. Całość gotujemy ok. 5 min.
Krok 4. Kolejno obieramy buraki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy je do gorącej zalewy. Całość należy dokładnie wymieszać i gotować od momentu zagotowania przez 5 minut.
Krok 5. Buraczki przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe!