Niezawodny sposób na buraczki z papryką – przepis mojej teściowej Danuty

0
13852

W moim rodzinnym domu, nigdy nie robiło się w taki sposób buraczków na zimę, jednakże teraz jako samodzielna gospodyni, zawsze robię je z przepisu mojej teściowej Danuty. Jest to niezawodny przepis na buraczki z papryką – są pyszne i można je podać jako dodatek do niemalże większości dań mięsnych.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Składniki potrzebne do buraczków z papryką – przepis

Do przygotowania buraków na zimę będziemy potrzebować następujących składników:

  • 3 kg buraków
  • 0,75 – 1 kg papryki czerwonej
  • 0,5 kg cebuli

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

Zalewę do buraczków zrobimy z poniższych składników:

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 łyżki soli
  • 6-7 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

Wykonanie buraczków z papryką krok po kroku

Krok 1. Buraki gotujemy lub pieczemy do miękkości.

Krok 2. Paprykę należy pokroić w cienkie paski, z kolei cebulę kroimy w półplasterki.

Krok 3. Ugotować zalewę z podanych składników, od momentu zagotowania trzymamy ją na ogniu przez dwie minuty. Następnie wrzucamy do niej paprykę i cebulę. Całość gotujemy ok. 5 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób
DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach

Krok 4. Kolejno obieramy buraki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Dodajemy je do gorącej zalewy. Całość należy dokładnie wymieszać i gotować od momentu zagotowania przez 5 minut.

Krok 5. Buraczki przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 10 minut od momentu zagotowania się wody. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na surówkę Mafijną - od dziś będzie ulubionym dodatkiem do Twojego obiadu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here