Przepis na domowy sok „Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy HIT

0
22819

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my, dorośli często po  nie sięgamy. Na pierwszy „rzut oka” sklepowe soki wydają nam się bardzo zdrowe, ale czy faktycznie tak jest?

Dziś przedstawiamy Wam przepis na domowy sok typu „Kubuś”. Z pewnością będzie lepszym rozwiązaniem dla nas i dla naszych pociech. Sposób wykonania jest naprawdę prosty, a sok po pasteryzacji można przechowywać w spiżarni. Powodzenia.

Składniki na sok Kubuś” – przepis

Do przygotowania soku potrzebować będziemy następujących składników:

  • 5 kg jabłek
  • szklanka cukru
  • 1/2 dużej dyni
  • sok z jednej cytryny
  • 2 kg marchwi

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie soku krok po kroku – przepis

Krok 1. Dynię obieramy i trzemy na grubych oczkach, zalewamy wodą z 1/3 cukru i rozgotowujemy do miękkości.
 
Krok 2. Marchew obieramy i trzemy na grubych oczkach, zalewamy wodą z 1.3 cukru, rozgotowujemy.
 

Krok 3. Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, dodajemy cukier i gotujemy.

Krok 4. Ugotowane jabłka przecieramy przez sito i miksujemy. Dynię i marchew po rozgotowaniu również należy dokładnie zmiksować.

Krok 5. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, przelewając je przez sito do jednego garnka. Kolejno dodajemy sok z cytryny i mieszamy całość.

Krok 6. Sok rozcieńczmy wodą wg własnego uznania. Wlewamy sok do buteleczek i zagotowujemy ok. pół godziny.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here