Sałatkę z zielonych pomidorów uwielbia mój mąż, dlatego też co roku jest obowiązkowym przetworem w moim domu. Zielone pomidory dla wielu z nas wydają się bardzo atrakcyjne, choć trudno uznać je za zdrowe i całkiem bezpieczne. Rada jest jedna … jeśli możemy korzystajmy ze specjalnych odmian pomidora, który po uzyskaniu dojrzałości nadal jest zielony.
Zielone odmiany pomidora
- „Green Zebra” – gruntowa, silnie rosnąca odmiana o dość dużych, okrągłych, ciemnozielonych owocach, pokrytych licznymi, jasnymi lub żółtymi prążkami
- „Absinthe – odmiana silnie rosnąca, wysoka, nadająca się do uprawy w gruncie i pod osłonami, owoce bardzo duże, zielone z delikatnym żółto-pomarańczowym rumieńcem na skórce
- „Malachitowa Szkatułka” – odmiana bardzo wczesna, wysoka, wydająca duże owoce o zielonym miąższu i zielonej skórce pokrytej jasnożółtym rumieńcem
- „Cherokee Green Pear” – odmiana silnie rosnąca i wymagająca palikowania, wydająca ciekawe owoce o gruszkowatym kształcie, zielonym miąższu i zielono-żółtej skórce
- „Green Sausage” – bardzo ciekawa, wysoka odmiana o pękatych, mocno wydłużonych owocach, miąższ zielony, skórka zielona z żółtym prążkowaniem
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na sałatkę z zielonych pomidorów
Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 kg zdrowych, zielonych pomidorów
- 2 średnie pietruszki
- 3 średniej wielkości cebule
- 2 duże marchewki
- 1 łyżeczka soli
Składniki na zalewę:
- 2,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10 %
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka gorczycy
Wykonanie sałatki krok po kroku – przepis
Krok 1. Zaczynamy od umycia pomidorów. Kolejno osuszamy je ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie krążki.
Krok 2. Cebulę należy obrać i podobnie jak pomidory, pokroić w cienkie krążki. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dodajemy 1 łyżeczką soli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 1,5 godziny, by puściły sok. Po tym czasie odlewamy goryczkę, którą puściły pomidory.
Krok 3. Zabieramy się za zalewę. Do dużego garnka wlewamy wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę. Całość należy zagotować. Przestygniętą zalewą należy zalać sałatkę i dokładnie wymieszać. Sałatkę wraz z zalewą gotujemy około 8-10 minut po czym przekładamy do wyparzonych słoików.
Krok 4. Pasteryzujemy od momentu zagotowania wody przez około 15 minut. Smacznego!!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>