Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej – babciny sposób na przetwory z cukinii

Cukinia jest wspaniałym warzywem, możemy z niej przygotować wiele różnorodnych dań. Doskonale nadaje się również do przetwarzania, by móc cieszyć się nią także w zimowe dni. Dziś przedstawiamy sprawdzony babciny przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej.

Tak marynowaną cukinię podacie zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako przystawkę na przyjęciu. Cukinia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej, będzie super dodatkiem także do różnego rodzaju sałatek czy zapiekanek. Polecamy przepis i zachęcamy do jego udostępniania innym.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Składniki do cukinii w zalewie słodko-kwaśnej

Będziemy potrzebować następujących składników:

  • 3 kg najlepiej młodej cukinii
  • 2 kg czerwonej papryki (może też być mix kolorów)
  • 2 kg pomidorów
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki soli
  • 100 ml octu
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 kg cebuli
  • garść pokrojonej natki pietruszki

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób przygotowania krok po kroku

Krok 1. Zacznijmy przygotowania od dokładnego umycia wszystkich warzyw. Z papryki wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją w kostkę. Pomidory i cebulę również należy drobno pokroić. 

Krok 2. Obieramy czosnek i wraz z warzywami i natką pietruszki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na ogórki w musztardzie - pyszne i chrupiące

Krok 3. Tak przygotowaną masę warzywną wrzucamy na rozgrzaną patelnię i dodajemy cukinię, wcześniej pokrojoną w kostkę. 

Krok 4. Dodajemy cukier, sól oraz olej. Całość należy gotować przez około 30 minut na wolnym ogniu. Chwilę przed końcem gotowania dodajemy ocet. Zagotowujemy całość.

Krok 5. Gorącą cukinię słodko-kwaśną przekładamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem. Słoiki pozostawiamy przykryte ręcznikiem do ostygnięcia. Gotowe! Smacznego 😉

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę z kurczakiem i marchewką po koreańsku - pyszna i sycąca

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here