Przepis na pyszny domowy keczup z papryki

Keczup z papryki, to smaczny dodatek do różnego rodzaju mięs podawanych zarówno na zimno jak i na ciepło. Idealnie łączy się z mięsem grilowanym czy kiełbaskami. Przepis na keczup z papryki jest prosty i dość szybki w wykonaniu, sam sos keczupowy ma lekko słodki i aromatyczny smak.

Z poniższych składników otrzymamy około sześciu półlitrowych słoików. Nie jest to dużo, więc można od razu robić go z podwójnej porcji. Zachęcamy do udostępniania przepisu innym. 😉

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Składniki na sos keczupowy z papryki

Do przygotowania keczupu z papryki potrzebować będziemy następujących składników:

  •  3 kg czerwonej obranej papryki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 duże główki czosnku
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki soli
  • 1 pełna szklanki cukru (250 ml)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 szt liścia laurowego
  • suszona bazylia według uznania
  • zioła prowansalskie do smaku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób wykonania keczupu z papryki krok po kroku – przepis

Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę należy zmielić z cebulą w maszynce na najdrobniejszych oczkach.

Krok 2. Paprykę wraz z cebulą przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz octu i koncentratu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na dietetyczne naleśniki z cukinią - są po prostu przepyszne

Krok 3. Kolejno sos gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-35 minut. Pamiętajmy, by mieszać go dość często, by nie przywarł do garnka.

Krok 4. Następnie dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy przez około 30 minut – pamiętamy o częstym mieszaniu sosu.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

Krok 5. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki małosolne kiszone na sucho w woreczku - genialny, szybki sposób na pyszne ogórki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here