Przepis na Bezę Pavlowa – zawsze wychodzi idealnie

0
4171

Beza Pavlowa budzi zachwyt w każdej swojej wersji. Jej elegancki i gustowny wygląd sprawia, że chętnie sięgam po ten przepis. Beza jest jednym z wypieków, które wręcz uwielbiam dekorować. Najczęściej sięgam po owoce, gdyż to one, najbardziej mi odpowiadają. Polecam!

Wbrew pozorom upieczenie bezy nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Jej przygotowanie w prawdzie wymaga trochę czasu, lecz efekt końcowy wynagradza nam wszystko. Uwielbiam smak bezy połączonej z bitą śmietaną i udekorowanej pysznymi owocami. Serdecznie polecam ten przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezawodny makowiec zawijany - idealny na świąteczny stół
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne i szybkie ciasto z serkiem mascarpone. Jest genialne

Składniki na Bezę Pavlowa – przepis

Beza ma u mnie szerokość 18 cm.

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • ekstrakt z wanilii
  • 300 g śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka octu białego
  • świeże owoce
DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowa chmurka – przepis na niebiańskie ciasto z bezą. Uzależnia od pierwszego kęsa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Beza Pavlowa – przepis krok po kroku:

Krok 1. Przygotowujemy papier do pieczenia wielkości naszej blaszki i rysujemy okrąg o szerokości 18 cm (można odrysować kształt talerzem lub użyć cyrkla). Pamiętajmy, aby ślad po ołówku lub długopisie był odwrócony w stronę blaszki i nie miał kontaktu z naszą bezą.

Krok 2. Białka wraz z solą ubijamy mikserem, na dużych obrotach, na sztywną pianę.

Krok 3. Do ubitej piany (nadal miksując) dodajemy stopniowo po łyżce przygotowanego wcześniej cukru. Miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru (grudki cukru mają być niewyczuwalne).

Krok 4. Po rozpuszczeniu się całego cukru, gdy piana będzie miała połysk dodajemy kolejno ocet, a następnie skrobia ziemniaczane.

Krok 5. Bezę wykładamy łyżką lub szpatułką, na papier do pieczenia i formułujemy okrąg.

Krok 6. Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C (termoobieg) i pieczemy przez ok. 5 min, a następnie temperaturę zmniejszamy do 100*C (grzanie góra dół) i suszymy bezę przez ok. 90 min.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe ciasto z orzechowym biszkoptem - pyszne i efektowne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grysikowiec - pyszne i szybkie ciasto

Krok 7. Po tym czasie suszenia, otwieramy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do całkowitego ostygnięcia.

Krok 8. Przed podaniem bezy, ubijamy śmietankę kremówkę (pamiętamy o tym, aby była dobrze schłodzona, najlepiej wyjąć z lodówki tuż przed ubijaniem). W trakcie ubiajania dodajemy ekstrakt z wanilii oraz wsypujemy opakowanie śmietan fix.

Krok 9. Ostudzoną bezę wykładamy na naczynie, w którym będzie podawana, a następnie wykładamy na wierzch przygotowaną bitą śmietanę.

Krok 10. Bezę dekorujemy ulubionymi owocami.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto na pizzę. Prosty i szybki przepis w prawdziwie włoskim stylu

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ania Starmach zdradziła super prosty przepis na zapiekanki. Niebo w gębie małym kosztem
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here