Beza Pavlowa budzi zachwyt w każdej swojej wersji. Jej elegancki i gustowny wygląd sprawia, że chętnie sięgam po ten przepis. Beza jest jednym z wypieków, które wręcz uwielbiam dekorować. Najczęściej sięgam po owoce, gdyż to one, najbardziej mi odpowiadają. Polecam!
Wbrew pozorom upieczenie bezy nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Jej przygotowanie w prawdzie wymaga trochę czasu, lecz efekt końcowy wynagradza nam wszystko. Uwielbiam smak bezy połączonej z bitą śmietaną i udekorowanej pysznymi owocami. Serdecznie polecam ten przepis!
Składniki na Bezę Pavlowa – przepis
Beza ma u mnie szerokość 18 cm.
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 opakowanie śmietan fix
- ekstrakt z wanilii
- 300 g śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka octu białego
- świeże owoce
Beza Pavlowa – przepis krok po kroku:
Krok 1. Przygotowujemy papier do pieczenia wielkości naszej blaszki i rysujemy okrąg o szerokości 18 cm (można odrysować kształt talerzem lub użyć cyrkla). Pamiętajmy, aby ślad po ołówku lub długopisie był odwrócony w stronę blaszki i nie miał kontaktu z naszą bezą.
Krok 2. Białka wraz z solą ubijamy mikserem, na dużych obrotach, na sztywną pianę.
Krok 3. Do ubitej piany (nadal miksując) dodajemy stopniowo po łyżce przygotowanego wcześniej cukru. Miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru (grudki cukru mają być niewyczuwalne).
Krok 4. Po rozpuszczeniu się całego cukru, gdy piana będzie miała połysk dodajemy kolejno ocet, a następnie skrobia ziemniaczane.
Krok 5. Bezę wykładamy łyżką lub szpatułką, na papier do pieczenia i formułujemy okrąg.
Krok 6. Bezę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160*C (termoobieg) i pieczemy przez ok. 5 min, a następnie temperaturę zmniejszamy do 100*C (grzanie góra dół) i suszymy bezę przez ok. 90 min.
Krok 7. Po tym czasie suszenia, otwieramy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do całkowitego ostygnięcia.
Krok 8. Przed podaniem bezy, ubijamy śmietankę kremówkę (pamiętamy o tym, aby była dobrze schłodzona, najlepiej wyjąć z lodówki tuż przed ubijaniem). W trakcie ubiajania dodajemy ekstrakt z wanilii oraz wsypujemy opakowanie śmietan fix.
Krok 9. Ostudzoną bezę wykładamy na naczynie, w którym będzie podawana, a następnie wykładamy na wierzch przygotowaną bitą śmietanę.
Krok 10. Bezę dekorujemy ulubionymi owocami.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>