Jeśli brak Ci czasu na długie siedzenie „przy garach”, ale masz ochotę na pyszną zupkę z kapusty mamy dla Ciebie przepis idealny. Gdy moja babcia i mama gotowały kapuśniak z młodej kapusty to w całym domu unosił się jego pyszny zapach. Dzisiaj sama go robię, jednak w nieco ulepszonej wersji, która zajmuje mniej czasu, a jest równie pyszna.
Składniki na kapuśniak z młodej kapusty:
- 1 mała główka młodej kapusty
- 3 marchewki
- 500 gram żeberek wieprzowych
- 500 g podsmażonego wędzonego boczku
- 2,5 litra wody
- 3 pietruszki
- kawałek zielonej części pora
- ¼ selera
- 3-4 ziemniaki
- 1 cebula
- pęczek koperku lub szczypiorku
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie kapuśniaku krok po kroku:
Krok 1. Zanim rozpoczniemy gotowanie zupy najpierw dokładnie umyj żeberka, a potem pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie przełóż mięso do garnka, zalej 2,5 l zimnej wody i zagotuj. Pamiętaj o ściągnięciu szumowin, dzięki czemu zupa nie będzie mętna.
Krok 2. Do wody z mięsem dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie, a potem gotuj całość przez 30 minut.
Krok 3. W czasie gdy żeberka się gotują umyj i obierz ziemniaki, pietruszkę oraz marchew. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę, a pozostałe warzywa w talarki. Umyj, obierz i pokrój również na drobne kawałki seler oraz por. Na koniec obierz cebulę.
Krok 4. Przekrój na połówki kapustę oraz usuń z niej głąb, następnie poszatkuj drobno.
Krok 5. Tak przygotowane warzywa dodaj do garnka z mięsem, zwiększ moc palnika aż do momentu aż całość się zagotuje. Potem zmień moc na najmniejszy płomień, ponieważ aby kapuśniak z młodej kapusty wyszedł jak najlepszy, musi gotować się na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Krok 6. Na około 5 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy według uznania sól, pieprz oraz koncentrat. Dodaj również podsmażony boczek. Tuż przed podaniem posyp zupę koperkiem lub dodaj szczypiorek.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>