Tradycyjne pierogi są bardzo pyszne, lecz przygotowanie ich zajmuje nam dużo czasu. Z kolei leniwe pierogi według przepisu babci Władzi, są mega szybkim i smacznym daniem. Niejedna osoba z nas pamięta ten smak z dzieciństwa.
Leniwe pierogi są idealne nie tylko na obiad, możemy je z powodzeniem serwować zarówno na śniadanie jak i kolację. Idealnie łączą się ze śmietaną lub świeżymi owocami. Przygotowanie ich zajmie Ci dosłownie 10 minut i smaczny obiad wyląduje na Twoim stole.
Składniki na leniwe pirogi – według przepisu babci Władzi
Do przygotowania leniwych pierogów potrzebować będziemy następujących składników:
- pół kilograma twarogu półtłustego
- dwa jajka
- opcjonalnie 2 łyżki cukru
- 1 – 1,5 szklanki mąki
- 3 łyżki masła
- odrobinę soli do smaku
- dodatki wg. uznania np. śmietana, zasmażana bułka tarta, maliny, borówki, truskawki.
Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie leniwych pierogów krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności ser należy przecisnąć przez sito. Do tak przygotowanego twarogu dodajemy jajka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą.
Krok 2. Do powstałej masy dodajemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części i układamy na stolnicy posypanej mąką.
Krok 3. Rolujemy ciasto na długie wałki i delikatnie je spłaszczamy. Kroimy na niewielkie kawałeczki.
Krok 4. Pierogi leniwe należy gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Danie serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>