Leniwe pierogi – sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Tradycyjne pierogi są bardzo pyszne, lecz przygotowanie ich zajmuje nam dużo czasu. Z kolei leniwe pierogi według przepisu babci Władzi, są mega szybkim i smacznym daniem. Niejedna osoba z nas pamięta ten smak z dzieciństwa.

Leniwe pierogi są idealne nie tylko na obiad, możemy je z powodzeniem serwować zarówno na śniadanie jak i kolację. Idealnie łączą się ze śmietaną lub świeżymi owocami. Przygotowanie ich zajmie Ci dosłownie 10 minut i smaczny obiad wyląduje na Twoim stole. 

DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie

Składniki na leniwe pirogi – według przepisu babci Władzi

Do przygotowania leniwych pierogów potrzebować będziemy następujących składników:

  • pół kilograma twarogu półtłustego
  • dwa jajka
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru
  • 1 – 1,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • odrobinę soli do smaku
  • dodatki wg. uznania np. śmietana, zasmażana bułka tarta, maliny, borówki, truskawki.

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie leniwych pierogów krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności ser należy przecisnąć przez sito. Do tak przygotowanego twarogu dodajemy jajka, cukier, roztopione przestudzone masło oraz sól. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą.

Krok 2. Do powstałej masy dodajemy mąkę i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie części i układamy na stolnicy posypanej mąką.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 3. Rolujemy ciasto na długie wałki i delikatnie je spłaszczamy. Kroimy na niewielkie kawałeczki.

Krok 4. Pierogi leniwe należy gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Danie serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pielmieni wieprzowo - wołowe. Pyszny dodatek np. do niedzielnego rosołu

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki małosolne kiszone na sucho w woreczku - genialny, szybki sposób na pyszne ogórki

DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowe krówki ciągutki z 3 składników - Twoje dzieci będą zachwycone

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Przepis na rozpływający się w ustach miodownik z kremem

Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w...

Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki

Aspirynki to niewielkie słodycze na bazie delikatnego ciasta, przełożone konfiturą i obficie obtoczone w...

Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że...

Ryba na obiad to w naszym kraju dość rzadka praktyka. Polacy zdecydowanie częściej sięgają...

Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty...

Sansewieria, znana również jako "język teściowej" lub "wąż węża", to roślina doniczkowa popularna w...

Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Dzisiaj pragniemy podzielić się z Wami niezwykłym przepisem na jedno z najbardziej klasycznych dań...

Zrób to niezwykle kremowe i delikatne ciasto

Ciasta z gęstym, pysznym kremem kocha chyba każdy miłośnik słodyczy. Delikatne, rozpływające się w...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here