Przepis na keczup z dyni. Nietypowy smak, któremu trudno się oprzeć

0
5756

Nasz przepis na keczup z dyni to świetna alternatywa dla standardowego, sklepowego keczupu. Z pewnością jest o niebo zdrowszy, ponieważ nie zawiera dodatkowych, sztucznych konserwantów, ale przede wszystkim ma wspaniały smak. Kiedy raz go spróbujesz, z pewnością zagości w Twoim domu na dłużej.

Niejednokrotnie przygotowywałam już keczup z cukinii czy papryki, jednak ten domowy przepis na keczup z dyni w tym roku przygotowywałam po raz pierwszy. Zachęcona pozytywnymi opiniami koleżanek zdecydowałam, że również muszę zrobić swój własny! I muszę przyznać, że jest przepyszny, zupełnie inny niż wszystkie, które jadłam dotychczas.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na zalewę do grzybów. Taką robiła moja babcia

Składniki na keczup z dyni – przepis 

Warto zwrócić uwagę, że waga wszystkich warzyw w naszym przepisie jest podana przed ich obraniem. Z takiej ilości składników powinno nam wyjść około 12 słoików 250 ml. Mój keczup z dyni zrobiłam z dyni hokkaido ze względu na to, że jej nie trzeba obierać, jednak można wykorzystać również każdą inną.

  • 2,5 kilograma dyni
  • 0,5 kilograma czerwonej papryki
  • 0,5 kilograma cebuli
  • 500 gram koncentratu pomidorowego
  • Pół szklanki cukru
  • Pół szklanki octu 10%
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki soli

*Szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki rosołowe

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na keczup z dyni krok po kroku:

Krok 1. Na początek obierz cebulę i dynię (jeśli masz inną niż hokkaido), następnie pokrój warzywa w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, a potem pokrój w ten sam sposób.

Krok 2. Tak przygotowane warzywka przełóż do dużego garnka, dodaj soli i wymieszaj, następnie odstaw na 2 do 3 godzin, aby puściły sok.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Krok 3. W następnej kolejności wstawiamy dynię, cebulę i paprykę na małym ogniu i gotujemy przez około 1 godzinę, aż do momentu kiedy warzywa zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu mieszamy całość, aby uniknąć przypalenia – w razie potrzeby możemy podlać warzywa odrobiną wody.

Krok 4. Do garnka dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy, cukier oraz wszystkie przyprawy, następnie całość po przemieszaniu gotujemy jeszcze przez około 30 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę
DZISIAJ GRZEJE:  Pieczarki marynowane w słoikach. Przepis, dzięki któremu zawsze są idealne

Krok 5. Po tym czasie nasze składniki na keczup z dyni dokładnie blendujemy, a potem przekładamy do czystych słoiczków i zakręcamy je.

Krok 6. Następnie keczup pasteryzujemy przez około 20 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowa musztarda z cukinii. Przepis na wyjątkowy dodatek do mięs i sałatek
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here