Nasz przepis na keczup z dyni to świetna alternatywa dla standardowego, sklepowego keczupu. Z pewnością jest o niebo zdrowszy, ponieważ nie zawiera dodatkowych, sztucznych konserwantów, ale przede wszystkim ma wspaniały smak. Kiedy raz go spróbujesz, z pewnością zagości w Twoim domu na dłużej.
Niejednokrotnie przygotowywałam już keczup z cukinii czy papryki, jednak ten domowy przepis na keczup z dyni w tym roku przygotowywałam po raz pierwszy. Zachęcona pozytywnymi opiniami koleżanek zdecydowałam, że również muszę zrobić swój własny! I muszę przyznać, że jest przepyszny, zupełnie inny niż wszystkie, które jadłam dotychczas.
Składniki na keczup z dyni – przepis
Warto zwrócić uwagę, że waga wszystkich warzyw w naszym przepisie jest podana przed ich obraniem. Z takiej ilości składników powinno nam wyjść około 12 słoików 250 ml. Mój keczup z dyni zrobiłam z dyni hokkaido ze względu na to, że jej nie trzeba obierać, jednak można wykorzystać również każdą inną.
- 2,5 kilograma dyni
- 0,5 kilograma czerwonej papryki
- 0,5 kilograma cebuli
- 500 gram koncentratu pomidorowego
- Pół szklanki cukru
- Pół szklanki octu 10%
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki soli
*Szklanka 250 ml
Przepis na keczup z dyni krok po kroku:
Krok 1. Na początek obierz cebulę i dynię (jeśli masz inną niż hokkaido), następnie pokrój warzywa w kostkę. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, a potem pokrój w ten sam sposób.
Krok 2. Tak przygotowane warzywka przełóż do dużego garnka, dodaj soli i wymieszaj, następnie odstaw na 2 do 3 godzin, aby puściły sok.
Krok 3. W następnej kolejności wstawiamy dynię, cebulę i paprykę na małym ogniu i gotujemy przez około 1 godzinę, aż do momentu kiedy warzywa zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu mieszamy całość, aby uniknąć przypalenia – w razie potrzeby możemy podlać warzywa odrobiną wody.
Krok 4. Do garnka dodajemy ocet, koncentrat pomidorowy, cukier oraz wszystkie przyprawy, następnie całość po przemieszaniu gotujemy jeszcze przez około 30 minut.
Krok 5. Po tym czasie nasze składniki na keczup z dyni dokładnie blendujemy, a potem przekładamy do czystych słoiczków i zakręcamy je.
Krok 6. Następnie keczup pasteryzujemy przez około 20 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>