Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki rosołowe

0
7136

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie dlatego z pomocą przychodzi pyszna, domowa pasta bulionowa. Przepis na nią jest banalnie prosty, a smak jaki nada Twoim potrawom będzie obłędny.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Kostki rosołowe lub warzywne, to dla części z nas nieodłączny składnik wielu dań. Smak warzyw i mięsa jaki nadają sprawia, że niemal każde z nich smakuje znacznie lepiej. Jednak wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że gotowe kostki ze sklepu nie należą do najzdrowszych. Domowa pasta bulionowa to świetne rozwiązanie, ponieważ sami możemy zdecydować o intensywności smaku (ten domowy przepis możesz modyfikować według własnych upodobań). Jednocześnie mamy pewność, że będzie to nie tylko smaczny, ale przede wszystkim naturalny i zdrowy dodatek do dań.

DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na kartoflankę! Takiej jeszcze nie jadłeś, rozgrzewa w chłodne dni

Domowa pasta bulionowa – składniki:

Aby przygotować smaczną pastę należy dodać sporo składników, jednak samo wykonanie jest niesamowicie łatwe. Ponadto, samodzielnie możesz dostosować przepis do swoich potrzeb, używając ulubionych warzyw i przypraw.

  • 500 g marchwi
  • 200 g selera
  • 200 g pomidorów bez pestek i skórki
  • 100 g białej części pora
  • 5 g czosnku
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 20 ziaren czarnego pieprzu
  • 50 g liści świeżego lubczyku
  • Kilka gałązek rozmarynu
  • Pęczek natki pietruszki
  • 1/3 pęczku koperku
  • 3 g suszonych borowików
  • 200 g soli morskiej
  • 20 g oleju lub oliwy
  • 70 g wody
  • Parmezan (opcjonalnie)
DZISIAJ GRZEJE:  Pulpeciki w sosie pomidorowym mojej mamy. Ekspresowy obiad dla całej rodziny

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na domową pastę bulionową krok po kroku:

Krok 1. Na początek utłucz w moździerzu liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, a także suszone borowiki.

Krok 2. Posiekaj na drobno lubczyk, natkę pietruszki, rozmaryn i koperek, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach parmezan (lub zmiel w maszynce).

Krok 3. Przygotuj garnek z grubym dnem. Potem włóż do niego warzywa, grzyby i przyprawy, dodając wodę, olej i sól.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety z kurczakiem i pieczarkami - sposób na pyszny obiad

Krok 4. Nałóż na garnek pokrywkę, aż do momentu zagotowania się składników, następnie podgrzewaj całość przez 30-40 minut często mieszając.

Krok 5. Jeśli Twoja domowa pasta bulionowa po wyznaczonym czasie gotowania w dalszym ciągu ma grudki, możesz ją zblendować.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na tradycyjne gołąbki - niezawodny sposób na pyszny obiad

Krok 6. Następnie gotową pastę przełóż do czystych, a najlepiej wyparzonych słoików i przechowuj w lodówce. Dobrym rozwiązaniem jest również włożenie jej do mniejszych słoików i zapasteryzowanie. Dzięki temu w każdej chwili możemy mieć pod ręką dodatek, który wzbogaci smak naszych potraw.

Domowa pasta bulionowa z naszego przepisu wystarczy na długi czas, ponieważ do zup dodajemy tylko 1-2 łyżeczki.

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kopytka z dynią - smaczny i sycący obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na knedle ze śliwkami - smaczny i szybki obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Rewelacyjne klopsiki po cygańsku - przepis na smaczny obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here