Pieczarki marynowane w słoikach. Przepis, dzięki któremu zawsze są idealne

0
14447

Zamiast kupować pieczarki marynowane w słoikach spróbuj wykonać je samodzielnie. Ten przepis jest bardzo łatwy i szybki, a różnica w smaku jest diametralna. Poza tym robiąc od razu więcej słoików, zawsze będziesz mieć je pod ręką bez konieczności chodzenia do sklepu.

Przygotowywanie słoików na zimę stało się poniekąd moją pasją. Zawsze cieszy mnie fakt, że mam pełną spiżarkę smakołyków domowej roboty na każdą okazję. Pieczarki marynowane w słoikach z tego przepisu idealnie sprawdzą jako dodatek do sałatek, smaczna przekąska czy dekoracja zimnego bufetu na przyjęciach. Najważniejsze jednak jest to, że są to przetwory domowej roboty, znacznie smaczniejsze i zawsze będą obok w razie potrzeby.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grzyby marynowane z cynamonem. Wyjątkowy aromat, któremu się nie oprzesz

Składniki na pieczarki marynowane w słoikach:

Do przygotowania przetworów potrzebujemy stosunkowo niewielu składników. Największą ich ilość wymaga zrobienie zalewy, jednak są to przyprawy, które z pewnością każdy z nas ma w swoim domu. Zanim przystąpisz do realizacji przepisu przygotuj również kilka słoików – dokładnie je umyj, a najlepiej wyparz. Dzięki temu, będziesz mieć pewność, że Twoje przetwory przetrwają długi czas.

  • 3 kilogramy małych pieczarek
  • 5 papryk
  • Cebula
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżka soli
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 4 łyżki cukru
  • Kilka kulek pieprzu
  • Kilka liści laurowych
  • ¾ szklanki octu

*szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka sypana – wersja ekspresowa. Zmodyfikowany przepis na wyśmienite ciasto

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Pieczarki marynowane w słoikach – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj dokładnie wszystkie pieczarki, a potem obgotuj je przez 3 minuty.

Krok 2. W czasie gdy grzybki się gotują, umyj papryki i oczyść je z gniazd nasiennych, potem pokrój je w paski. Następnie obierz i pokrój w paski także cebulę.

Krok 3. Potem weź większy garnek i wlej do niego 5 szklanek wody, następnie dodaj do niej cebulę, sól, cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotuj.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na zalewę do grzybów. Taką robiła moja babcia

Krok 4. W czystych, wyparzonych słoikach poukładaj grzybki, a także pokrojoną paprykę. Potem zalej grzyby wcześniej zagotowaną zalewą i mocno zakręć słoiki.

Krok 5. Pieczarki marynowane w słoikach już prawie gotowe – teraz wystarczy je zapasteryzować przez około 15 minut, a następnie pozostawić do wystygnięcia obrócone do góry dnem.

pieczarki marynowane w słoikach

DZISIAJ GRZEJE:  Jak przechowywać suszone grzyby by zachowały świeżość i aromat? 3 rzeczy, których musisz unikać
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin o pysznym smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który dzieci uwielbiają

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here