Zamiast kupować pieczarki marynowane w słoikach spróbuj wykonać je samodzielnie. Ten przepis jest bardzo łatwy i szybki, a różnica w smaku jest diametralna. Poza tym robiąc od razu więcej słoików, zawsze będziesz mieć je pod ręką bez konieczności chodzenia do sklepu.
Przygotowywanie słoików na zimę stało się poniekąd moją pasją. Zawsze cieszy mnie fakt, że mam pełną spiżarkę smakołyków domowej roboty na każdą okazję. Pieczarki marynowane w słoikach z tego przepisu idealnie sprawdzą jako dodatek do sałatek, smaczna przekąska czy dekoracja zimnego bufetu na przyjęciach. Najważniejsze jednak jest to, że są to przetwory domowej roboty, znacznie smaczniejsze i zawsze będą obok w razie potrzeby.
Składniki na pieczarki marynowane w słoikach:
Do przygotowania przetworów potrzebujemy stosunkowo niewielu składników. Największą ich ilość wymaga zrobienie zalewy, jednak są to przyprawy, które z pewnością każdy z nas ma w swoim domu. Zanim przystąpisz do realizacji przepisu przygotuj również kilka słoików – dokładnie je umyj, a najlepiej wyparz. Dzięki temu, będziesz mieć pewność, że Twoje przetwory przetrwają długi czas.
- 3 kilogramy małych pieczarek
- 5 papryk
- Cebula
- 5 szklanek wody
- 1 łyżka soli
- Kilka kulek ziela angielskiego
- 4 łyżki cukru
- Kilka kulek pieprzu
- Kilka liści laurowych
- ¾ szklanki octu
*szklanka 250 ml
Pieczarki marynowane w słoikach – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek umyj dokładnie wszystkie pieczarki, a potem obgotuj je przez 3 minuty.
Krok 2. W czasie gdy grzybki się gotują, umyj papryki i oczyść je z gniazd nasiennych, potem pokrój je w paski. Następnie obierz i pokrój w paski także cebulę.
Krok 3. Potem weź większy garnek i wlej do niego 5 szklanek wody, następnie dodaj do niej cebulę, sól, cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotuj.
Krok 4. W czystych, wyparzonych słoikach poukładaj grzybki, a także pokrojoną paprykę. Potem zalej grzyby wcześniej zagotowaną zalewą i mocno zakręć słoiki.
Krok 5. Pieczarki marynowane w słoikach już prawie gotowe – teraz wystarczy je zapasteryzować przez około 15 minut, a następnie pozostawić do wystygnięcia obrócone do góry dnem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>