Domowa musztarda z cukinii. Przepis na wyjątkowy dodatek do mięs i sałatek

Przygotowywałam już keczup z cukinii oraz papryki, teraz nadszedł czas na musztardę. Ten smaczny dodatek świetnie nadaje się do marynowania mięs, dzięki któremu zyskują bardziej wyrazisty smak. Musztarda z cukinii w słoikach to również super rozwiązanie do wzbogacenia smaku naszych sałatek czy kanapek. Jest po prostu pyszna!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

Przetwory z cukinii są jednymi z moich ulubionych, dlatego wiedząc, że sezon powoli dobiega końca chcę zrobić jak najwięcej przetworów właśnie z tego warzywa. Uwielbiam smak cukinii w każdej odsłonie, dlatego chcę dopełnić swoją spiżarkę nim będzie za późno. Jednak musztarda z cukinii to nie tylko pyszny smak, co dla mnie równie ważne – z tym przepisem nie potrzeba wiele czasu by ją zrobić.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Musztarda z cukinii – składniki potrzebne do przygotowania przepisu:

Przygotowanie domowej musztardy jest niesamowicie proste i szybkie, wystarczy przygotować kilka potrzebnych składników i chwilka wolnego czasu. Jeżeli smakował Ci keczup z cukinii, to w musztardzie z tego przepisu z pewnością się zakochasz. Zdecydowanie warto zrobić kilka słoików więcej tego przetworu, aby mieć zapas na całą zimę.

  • 2 kilogramy cukinii
  • 2-3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki octu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 200 gram musztardy sarepskiej
  • 200 gram musztardy rosyjskiej

*Szklanka – 250 ml

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny domowy keczup z papryki

Domowa musztarda z cukinii – przepis krok po kroku:

Krok 1. Umyj i zetrzyj cukinie na tarce, następnie dodaj 2 łyżki soli i odstaw na około 6 godzin.

Krok 2. Obierz cebule, pokrój w drobną kostkę i podsmaż, potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i znów podsmaż całość.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę z ryżem i brzoskwiniami - pychota

Krok 3. Odciśnij cukinię z wody i dołóż do podsmażonej cebuli, następnie podgotuj warzywa do miękkości.

Krok 4. Tak przygotowane składniki zblenduj na jednolitą masę, a na koniec dodaj przyprawy i musztardę.

Krok 5. Po dokładnym wymieszaniu, musztarda z cukinii jest gotowa! Wystarczy przełożyć ją do słoików, a potem zapasteryzować przez 10 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane różową sałatką. Wyglądają i smakują obłędnie

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii na zimę. Sposób na ekspresowy obiad

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here