Przygotowywałam już keczup z cukinii oraz papryki, teraz nadszedł czas na musztardę. Ten smaczny dodatek świetnie nadaje się do marynowania mięs, dzięki któremu zyskują bardziej wyrazisty smak. Musztarda z cukinii w słoikach to również super rozwiązanie do wzbogacenia smaku naszych sałatek czy kanapek. Jest po prostu pyszna!
Przetwory z cukinii są jednymi z moich ulubionych, dlatego wiedząc, że sezon powoli dobiega końca chcę zrobić jak najwięcej przetworów właśnie z tego warzywa. Uwielbiam smak cukinii w każdej odsłonie, dlatego chcę dopełnić swoją spiżarkę nim będzie za późno. Jednak musztarda z cukinii to nie tylko pyszny smak, co dla mnie równie ważne – z tym przepisem nie potrzeba wiele czasu by ją zrobić.
Musztarda z cukinii – składniki potrzebne do przygotowania przepisu:
Przygotowanie domowej musztardy jest niesamowicie proste i szybkie, wystarczy przygotować kilka potrzebnych składników i chwilka wolnego czasu. Jeżeli smakował Ci keczup z cukinii, to w musztardzie z tego przepisu z pewnością się zakochasz. Zdecydowanie warto zrobić kilka słoików więcej tego przetworu, aby mieć zapas na całą zimę.
- 2 kilogramy cukinii
- 2-3 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 3 łyżki soli
- 4 łyżki cukru
- 1/3 szklanki octu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 200 gram musztardy sarepskiej
- 200 gram musztardy rosyjskiej
*Szklanka – 250 ml
Domowa musztarda z cukinii – przepis krok po kroku:
Krok 1. Umyj i zetrzyj cukinie na tarce, następnie dodaj 2 łyżki soli i odstaw na około 6 godzin.
Krok 2. Obierz cebule, pokrój w drobną kostkę i podsmaż, potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i znów podsmaż całość.
Krok 3. Odciśnij cukinię z wody i dołóż do podsmażonej cebuli, następnie podgotuj warzywa do miękkości.
Krok 4. Tak przygotowane składniki zblenduj na jednolitą masę, a na koniec dodaj przyprawy i musztardę.
Krok 5. Po dokładnym wymieszaniu, musztarda z cukinii jest gotowa! Wystarczy przełożyć ją do słoików, a potem zapasteryzować przez 10 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>