Domowa musztarda z cukinii. Przepis na wyjątkowy dodatek do mięs i sałatek

0
36861
musztarda z cukinii

Przygotowywałam już keczup z cukinii oraz papryki, teraz nadszedł czas na musztardę. Ten smaczny dodatek świetnie nadaje się do marynowania mięs, dzięki któremu zyskują bardziej wyrazisty smak. Musztarda z cukinii w słoikach to również super rozwiązanie do wzbogacenia smaku naszych sałatek czy kanapek. Jest po prostu pyszna!

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na sos pomidorowy spaghetti na zimę. Szybki obiad dla całej rodziny

Przetwory z cukinii są jednymi z moich ulubionych, dlatego wiedząc, że sezon powoli dobiega końca chcę zrobić jak najwięcej przetworów właśnie z tego warzywa. Uwielbiam smak cukinii w każdej odsłonie, dlatego chcę dopełnić swoją spiżarkę nim będzie za późno. Jednak musztarda z cukinii to nie tylko pyszny smak, co dla mnie równie ważne – z tym przepisem nie potrzeba wiele czasu by ją zrobić.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Musztarda z cukinii – składniki potrzebne do przygotowania przepisu:

Przygotowanie domowej musztardy jest niesamowicie proste i szybkie, wystarczy przygotować kilka potrzebnych składników i chwilka wolnego czasu. Jeżeli smakował Ci keczup z cukinii, to w musztardzie z tego przepisu z pewnością się zakochasz. Zdecydowanie warto zrobić kilka słoików więcej tego przetworu, aby mieć zapas na całą zimę.

  • 2 kilogramy cukinii
  • 2-3 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki octu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 200 gram musztardy sarepskiej
  • 200 gram musztardy rosyjskiej

*Szklanka – 250 ml

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny domowy keczup z papryki

Domowa musztarda z cukinii – przepis krok po kroku:

Krok 1. Umyj i zetrzyj cukinie na tarce, następnie dodaj 2 łyżki soli i odstaw na około 6 godzin.

Krok 2. Obierz cebule, pokrój w drobną kostkę i podsmaż, potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i znów podsmaż całość.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną sałatkę z ryżem i brzoskwiniami - pychota

Krok 3. Odciśnij cukinię z wody i dołóż do podsmażonej cebuli, następnie podgotuj warzywa do miękkości.

Krok 4. Tak przygotowane składniki zblenduj na jednolitą masę, a na koniec dodaj przyprawy i musztardę.

Krok 5. Po dokładnym wymieszaniu, musztarda z cukinii jest gotowa! Wystarczy przełożyć ją do słoików, a potem zapasteryzować przez 10 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane różową sałatką. Wyglądają i smakują obłędnie
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sos słodko-kwaśny z cukinii na zimę. Sposób na ekspresowy obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here