Przepis na keczup z cukinii – zrób zapas na zimę

0
18966

Cukinia im młodsza, tym jest smaczniejsza. Nie wszyscy wiedzą, że możemy jeść ją na surowo, smażyć jej kwiaty i przyrządzać leczo, a nawet piec z niej ciasta. Ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju.

Cukinia nazywana jest przez niektórych kabaczkiem. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku „zucchina” to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm, ponieważ właśnie wtedy jest najdelikatniejsza.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladę z cukinii z dodatkiem wędzonego łososia - koniecznie musisz jej spróbować
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w cieście - szybka i smaczna przekąska

Składniki na keczupu z cukinii

  • 1,5 kg cukinii,
  • 1/2 kg cebuli,
  • szklanka cukru
  • pół szklanki octu 10%
  • dwa liście laurowe
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • pieprz do smaku
  • 400g koncentratu pomidorowego.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut
DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie keczupu z cukinii krok po kroku

Krok 1. Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. Cebule również należy pokroić na kostkę i dodać do cukinii. 

Krok 2. Warzywa zasypujemy płaską łyżką soli i pozostawiamy tak na około 4 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Krok 3. Razem z powstałym płynem gotujemy warzywa około 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy cukier, ocet, liście laurowe, paprykę, pieprz i chili. Gotujemy kolejne 20 minut.

Krok 4. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i znów gotujemy dalsze 20 minut.

Krok 5. Do gorących warzyw dodajemy pokrojony czosnek. Całość blendujemy. Gorący ketchup przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracany do góry dnem. Gotowe! Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci
DZISIAJ GRZEJE:  Czosndog to prawdziwy hit ostatnich czasów. Zobacz przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here