Cukinia im młodsza, tym jest smaczniejsza. Nie wszyscy wiedzą, że możemy jeść ją na surowo, smażyć jej kwiaty i przyrządzać leczo, a nawet piec z niej ciasta. Ze względu na walory smakowe i odżywcze, cukinia znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju.
Cukinia nazywana jest przez niektórych kabaczkiem. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku „zucchina” to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany może być ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm, ponieważ właśnie wtedy jest najdelikatniejsza.
Składniki na keczupu z cukinii
- 1,5 kg cukinii,
- 1/2 kg cebuli,
- szklanka cukru
- pół szklanki octu 10%
- dwa liście laurowe
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chili
- pieprz do smaku
- 400g koncentratu pomidorowego.
Zapraszamy również do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie keczupu z cukinii krok po kroku
Krok 1. Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy na drobną kostkę. Cebule również należy pokroić na kostkę i dodać do cukinii.
Krok 2. Warzywa zasypujemy płaską łyżką soli i pozostawiamy tak na około 4 godziny.
Krok 3. Razem z powstałym płynem gotujemy warzywa około 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy cukier, ocet, liście laurowe, paprykę, pieprz i chili. Gotujemy kolejne 20 minut.
Krok 4. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i znów gotujemy dalsze 20 minut.
Krok 5. Do gorących warzyw dodajemy pokrojony czosnek. Całość blendujemy. Gorący ketchup przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odwracany do góry dnem. Gotowe! Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>