Sero-makowiec to ciasto wprost idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Choć przyznam szczerze, że i na niedzielne popołudnie sprawdzi się równie dobrze. Polecamy przepis i zachęcamy do jego udostępniania. Smacznego!
Składniki na sero-makowiec bez spodu – przepis
Do przygotowania dużej blaszki ciasta (34 cm x 25 cm) potrzebować będziemy następujących składników:
Masa serowa:
- 1kg białego sera twarogowego
- szklanka cukru pudru
- 4-5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru waniliowego
- aromat pomarańczowy do smaku
Masa makowa:
- 300 g masy makowej gotowej
- 3 białka jajek
- łyżka mąki pszennej tortowej
Dodatkowo potrzebujemy lukier <<PRZEPIS TUTAJ>>
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności przygotujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Kolejno ciągle ucierając, partiami dodajemy ser i aromat pomarańczowy.
Krok 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą serową.
Krok 3. Przygotowujemy masę makową. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie w masę makową wymieszaną z mąką.
Krok 4. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki, naprzemiennie wykładamy na spód masę makową i serową. Czynność powtarzamy do momentu, aż cała blaszka pokryje się masami.
Krok 5. Ciasto pieczemy w 180 st. około godziny. Grzałka góra-dół. Aby zapobiec nadmiernemu zrumienieniu ciasta, można je przykryć papierem do pieczenia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>