Przepis na sero-makowiec bez spodu – zawsze się udaje

Sero-makowiec to ciasto wprost idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Choć przyznam szczerze, że i na niedzielne popołudnie sprawdzi się równie dobrze. Polecamy przepis i zachęcamy do jego udostępniania. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci

Składniki na sero-makowiec bez spodu – przepis

Do przygotowania dużej blaszki ciasta (34 cm x 25 cm) potrzebować będziemy następujących składników:

Masa serowa:

  • 1kg białego sera twarogowego
  • szklanka cukru pudru
  • 4-5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • aromat pomarańczowy do smaku

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Masa makowa:

  • 300 g masy makowej gotowej
  • 3 białka jajek
  • łyżka mąki pszennej tortowej

Dodatkowo potrzebujemy lukier <<PRZEPIS TUTAJ>>

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto Zebra. Kochają je wszyscy domownicy

Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności przygotujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Kolejno ciągle ucierając, partiami dodajemy ser i aromat pomarańczowy.

Krok 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą serową.

DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec japoński - prosty i szybki przepis

Krok 3. Przygotowujemy masę makową. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie w masę makową wymieszaną z mąką. 

Krok 4. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki, naprzemiennie wykładamy na spód masę makową i serową. Czynność powtarzamy do momentu, aż cała blaszka pokryje się masami.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grysikowiec - pyszne i szybkie ciasto

Krok 5. Ciasto pieczemy w 180 st. około godziny. Grzałka góra-dół. Aby zapobiec nadmiernemu zrumienieniu ciasta, można je przykryć papierem do pieczenia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na piernik przełożony powidłem śliwkowym - ten przepis musicie znać

DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - prosty i szybki przepis na pyszne ciasto

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here