Przepis na sero-makowiec bez spodu – zawsze się udaje

0
43568

Sero-makowiec to ciasto wprost idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Choć przyznam szczerze, że i na niedzielne popołudnie sprawdzi się równie dobrze. Polecamy przepis i zachęcamy do jego udostępniania. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą - ulubione ciasto moich dzieci

Składniki na sero-makowiec bez spodu – przepis

Do przygotowania dużej blaszki ciasta (34 cm x 25 cm) potrzebować będziemy następujących składników:

Masa serowa:

  • 1kg białego sera twarogowego
  • szklanka cukru pudru
  • 4-5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • aromat pomarańczowy do smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Masa makowa:

  • 300 g masy makowej gotowej
  • 3 białka jajek
  • łyżka mąki pszennej tortowej

Dodatkowo potrzebujemy lukier <<PRZEPIS TUTAJ>>

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ciasto Zebra. Kochają je wszyscy domownicy

Przygotowanie ciasta krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności przygotujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodajemy kolejno po jednym żółtku. Kolejno ciągle ucierając, partiami dodajemy ser i aromat pomarańczowy.

Krok 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy je z masą serową.

DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec japoński - prosty i szybki przepis

Krok 3. Przygotowujemy masę makową. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie w masę makową wymieszaną z mąką. 

Krok 4. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki, naprzemiennie wykładamy na spód masę makową i serową. Czynność powtarzamy do momentu, aż cała blaszka pokryje się masami.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grysikowiec - pyszne i szybkie ciasto

Krok 5. Ciasto pieczemy w 180 st. około godziny. Grzałka góra-dół. Aby zapobiec nadmiernemu zrumienieniu ciasta, można je przykryć papierem do pieczenia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na piernik przełożony powidłem śliwkowym - ten przepis musicie znać
DZISIAJ GRZEJE:  Orzechowiec - prosty i szybki przepis na pyszne ciasto

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here