Przepis na orzeszki – koniecznie wypróbuj niezawodny sposób

0
15849

Mamy dla Was prosty i niezawodny przepis na orzeszki z nadzieniem orzechowym. Nie znam osoby, której nie smakują orzeszki przygotowane właśnie w ten sposób. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Kokosanki - szybki i prosty sposób na pyszne ciasteczka

Składniki na orzeszki – przepis

Do przygotowania ciasta na orzeszki potrzebować będziemy następujących składników:

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 250 g zimnego masła
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Sprawdzony przepis na pierniczki - polecam

Wykonanie orzeszków krok po kroku – przepis

Krok 1. Przygotowania cista jest banalnie proste. Wystarczy umieścić w misie miksera wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Można też zrobić to ręcznie: w misce umieszczamy pokrojone w kostkę masło, wsypujemy mąkę i nożem siekamy do momentu otrzymania kruszonki. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na rogaliki na śmietanie - zrobisz je w 15 minut. Są niewiarygodnie smaczne, zachwycą wszystkich

Krok 2. Gotowe ciasto należy owinąć w folię spożywczą i schładzamy je w lodówce przez około 30 minut.

Krok 3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pieczemy w specjalnej patelni do orzeszków lub w opiekaczu, aż do zarumienienia. Jedną łupinkę nadziewamy, następnie bierzemy drugą i lekko dociskamy. Postępujemy tak, aż do wykorzystania składników. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce.

DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki na krem do orzeszków – przepis

Do przygotowania kremu do orzeszków potrzebować będziemy następujących składników:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem - koniecznie wypróbujcie ten przepis

Wykonanie kremu krok po kroku – przepis

Krok 1. Przygotowanie kremu zaczynamy od rozpuszczenia masła razem z przesianym cukrem pudrem. Kolejno dodajemy masło orzechowe i mleko.

Krok 2. Następnie delikatnie podgrzewając całość, dodajemy przesiane kakao, mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Masę zostawiamy do wystudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Snikers - przepis na pyszne domowe ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sero-makowiec bez spodu - zawsze się udaje

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here