Mamy dla Was prosty i niezawodny przepis na orzeszki z nadzieniem orzechowym. Nie znam osoby, której nie smakują orzeszki przygotowane właśnie w ten sposób. Smacznego!
Składniki na orzeszki – przepis
Do przygotowania ciasta na orzeszki potrzebować będziemy następujących składników:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 2 duże jajka
- 100 g cukru pudru
- 16 g cukru wanilinowego
- 250 g zimnego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie orzeszków krok po kroku – przepis
Krok 1. Przygotowania cista jest banalnie proste. Wystarczy umieścić w misie miksera wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Można też zrobić to ręcznie: w misce umieszczamy pokrojone w kostkę masło, wsypujemy mąkę i nożem siekamy do momentu otrzymania kruszonki. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto.
Krok 2. Gotowe ciasto należy owinąć w folię spożywczą i schładzamy je w lodówce przez około 30 minut.
Krok 3. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i pieczemy w specjalnej patelni do orzeszków lub w opiekaczu, aż do zarumienienia. Jedną łupinkę nadziewamy, następnie bierzemy drugą i lekko dociskamy. Postępujemy tak, aż do wykorzystania składników. Przechowujemy w szczelnym pojemniku, najlepiej w lodówce.
Składniki na krem do orzeszków – przepis
Do przygotowania kremu do orzeszków potrzebować będziemy następujących składników:
- 200 g masła lub margaryny
- 125 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka masła orzechowego
Wykonanie kremu krok po kroku – przepis
Krok 1. Przygotowanie kremu zaczynamy od rozpuszczenia masła razem z przesianym cukrem pudrem. Kolejno dodajemy masło orzechowe i mleko.
Krok 2. Następnie delikatnie podgrzewając całość, dodajemy przesiane kakao, mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Masę zostawiamy do wystudzenia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>