Przepis na karpatkę z kremem budyniowym. Przepyszne ciasto, łatwe w wykonaniu

0
11602

Karpatka z kremem budyniowym gości na moim stole co najmniej kilka razy w roku, bowiem każdy ją uwielbia. Jest to wypiek, który zachwyca każdego, kto skosztuje chociaż kęs. Jej miękkość i delikatność sprawia, że ma się ochotę sięgnąć po kolejny kawałek. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, a ponieważ robi wielką furrorę warto wypróbować ten przepis.

Karpatka jest popularnym rodzajem wypieku, który dość często można spotkać w polskich domach. Najczęściej przygotowywana jest na święta, które tak właściwie zbliżają się do nas wielkimi krokami. Warto zaopatrzyć się wcześniej w przepisy, które z pewnością zachwycą naszych gości.

DZISIAJ GRZEJE:  Szarlotka z pianką i kruszonką - boski przepis na ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Składniki na karpatkę z kremem budyniowym – przepis

Forma, którą będziemy wykorzystywać ma wymiary 25×30 cm. Pamiętaj, aby składniki były w temperaturze pokojowej, bowiem jest to niezbędne do wykonania tego przepisu.

Składniki na ciasto:

  • masło 125 g
  • mąka pszenna 130 g
  • 250 ml wody
  • jajka 5 sztuk
DZISIAJ GRZEJE:  Andrut - przepis na genialną, niezawodną masę, która posmakuje każdemu

Składniki na krem budyniowy:

  • 800 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 łyżki cukru (jeżeli budynie są bez cukru)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • miękkie masło 200 g
  • 2 łyżki cukru pudru
DZISIAJ GRZEJE:  Jak przechowywać suszone grzyby by zachowały świeżość i aromat? 3 rzeczy, których musisz unikać
DZISIAJ GRZEJE:  Drożdżowe rogaliki z prażonymi jabłkami - zobacz przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Karpatka z kremem budyniowym – przepis krok po kroku

Krok 1. Przepis zaczniemy od ciasta. W garnuszku rozpuszczamy masło i dolewamy do tego 250 ml wody, następnie całość mieszamy do zagotowania.

Krok 2. Do zagotowanego masła i wody dodajemy mąkę energicznie mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) do połączenia się składników, a następnie odstawiamy ciasto do wystygnięcia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jabłka prażone do słoików na zimę. Idealne do szarlotki
DZISIAJ GRZEJE:  Łazanki z kapustą i boczkiem do słoików. Pyszny obiad w kilka minut

Krok 3. Do wystudzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka miksując mikserem, do uzyskania gładkiej masy.

Krok 4. 1/2 masy rozsmarowujemy w przygotowanej wcześniej formie, pamiętając o wyłożeniu jej papierem, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 30 min. Potem analogicznie postępujemy z drugą częścią masy.

Krok 5. Z przygotowanego mleka, do kremu budyniowego, odlewamy pół szklanki. W następnej kolejności dodajemy do niego proszek budyniowy oraz cukier wraz z cukrem wanilinowym, potem wszystko dokładnie mieszamy.

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Krok 6. Pozostałe mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę, pamiętając o energicznym mieszaniu. Budyń odstawiamy do wystygnięcia, jednak można go co jakiś czas pomieszać, aby nie powstał kożuch.

Krok 7. Masło wraz z cukrem pudrem ucieramy na puch, następnie wciąż miksując, dodajemy stopniowo po łyżce budyniu.

Krok 8. Gotową masę przekładamy na dno jednego blatu, potem przykrywamy go drugim blatem. Całość oprószamy cukrem pudrem, aby nasze ciasto pięknie się prezentowało. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowa sałatka Leśna Polana. Przepis, który zachwyci gości na przyjęciach
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na warstwową sałatkę z tuńczykiem na krakersach - zaskocz znajomych świetnym pomysłem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here