Przepis na ciasto KOSTKA PIRATA – pyszne warstwowe ciasto na każdą okazję

0
60974

Ciasto Kostka Pirata jest niebywale ciekawym ciastem. Jest niezwykle pyszne i bardzo długo zachowuje świeżość. Każda warstwa jest przepyszna i prosta w wykonaniu. Jest to jedne z moich ulubionych ciast, które wykonuję kilka razy w roku na różne okazje. Świetnie sprawdzi się na zbliżające się święta. Zdecydowanie musisz wykonać ten przepis!

Jest to ciasto rzadko spotykane, ale jest godne uwagi. Jego aromatyczny smak sprawia, że ciasto niemal rozpływa się w ustach. Jest to ciasto trochę czasochłonne, aczkolwiek trzeba trzymać się przepisu krok po kroku, aby osiągnąć najlepszy efekt końcowy. Serdecznie polecam wszystkim ten przepis!

Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Kuchnia Gochy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na drożdżową babkę wielkanocną - twoi bliscy będą zachwyceni. Zawsze wychodzi pyszna
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto szachownica - zaskocz swoich bliskich pysznym i nietuzinkowym ciastem

Składniki na ciasto Kostka Pirata – przepis:

Do wykonania przepisu użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Składniki na ciemny biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanka kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt jasny:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladki z szynki - z pastą jajeczną oraz z serkiem i papryką. Dwa rodzaje pysznego farszu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na schab gotowany 10 minut. To prawdziwy hit

Składniki na krem:

  • 400 ml kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

  • 200 g masy kajmakowej
  • 1/2 opakowania biszkoptów (opakowanie 120g)
  • 1,5 tabliczki czekolady 
  • wiórki kokosowe

Składniki na nasączenie:

  • 1/2 szklanki kakao bez mleka
  • 8 łyżek Malibu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Wielkanocny żurek - idealny na zbliżające się święta
DZISIAJ GRZEJE:  Drożdżowe rogaliki z prażonymi jabłkami - zobacz przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie ciasta Kostka Pirata krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od przygotowania ciemnego biszkoptu. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.

Krok 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy je, gdy poprzednio dodane żółtko całkowicie się połączy z pianą z białek. Na koniec wsypujemy cukier i miksujemy do czasu jego całkowitego rozpuszczenia się.

Krok 3. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy do czasu połączenia się składników.

Krok 4. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 170*C. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrajamy na dwa równe blaty.

Krok 5. Teraz zajmiemy się przygotowaniem jasnego biszkoptu. Białka oddzielmy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.

Krok 6. Gdy białka ubijemy na sztywną pianę, dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku, a na koniec dodajemy cukier i miksujemy do czasu jego całkowitego rozpuszczenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Małe babeczki wielkanocne do koszyczka. Szybki przepis idealny na święconkę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bajeczny sernik, który rozpływa się w ustach. Puszysty i lekki niczym chmurka

Krok 7. Mąkę pszenną, ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do jajek. Delikatnie mieszamy składniki. Ciasto przelewamy do formy (tej samej, w której piekliśmy ciemny biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170*C przez ok. 20min. Po upieczeniu chłodzimy.

Krok 8. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i stopniowo dodajemy serek mascarpone.

Krok 9. Składniki na poncz mieszamy ze sobą.

Krok 10. Blaszkę wykładamy czystym papierem do pieczenia i na dno układamy jeden ciemny biszkopt, który nasączamy ponczem, a na to wykładamy połowę kremu. Na krem dajemy jasny biszkopt i nasączamy ponczem, a następnie wykładamy masę kajmakową.

Krok 11. Na masę kajmakową wykładamy biszkopty, potem resztę kremu. Na krem dajemy jasny biszkopt, który również nasączamy ponczem.

Krok 12. Czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach kremówki i po lekkim ostudzeniu wylewamy ją na nasze ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane różową sałatką. Wyglądają i smakują obłędnie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUpTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki
DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny przepis na babkę wielkanocną - zawsze wychodzi idealna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here