Ciasto Kostka Pirata jest niebywale ciekawym ciastem. Jest niezwykle pyszne i bardzo długo zachowuje świeżość. Każda warstwa jest przepyszna i prosta w wykonaniu. Jest to jedne z moich ulubionych ciast, które wykonuję kilka razy w roku na różne okazje. Świetnie sprawdzi się na zbliżające się święta. Zdecydowanie musisz wykonać ten przepis!
Jest to ciasto rzadko spotykane, ale jest godne uwagi. Jego aromatyczny smak sprawia, że ciasto niemal rozpływa się w ustach. Jest to ciasto trochę czasochłonne, aczkolwiek trzeba trzymać się przepisu krok po kroku, aby osiągnąć najlepszy efekt końcowy. Serdecznie polecam wszystkim ten przepis!
Przepis i zdjęcie pochodzą ze strony Kuchnia Gochy.
Składniki na ciasto Kostka Pirata – przepis:
Do wykonania przepisu użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Składniki na ciemny biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanka kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na biszkopt jasny:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru
Składniki na krem:
- 400 ml kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- 200 g masy kajmakowej
- 1/2 opakowania biszkoptów (opakowanie 120g)
- 1,5 tabliczki czekolady
- wiórki kokosowe
Składniki na nasączenie:
- 1/2 szklanki kakao bez mleka
- 8 łyżek Malibu
Wykonanie ciasta Kostka Pirata krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od przygotowania ciemnego biszkoptu. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.
Krok 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy je, gdy poprzednio dodane żółtko całkowicie się połączy z pianą z białek. Na koniec wsypujemy cukier i miksujemy do czasu jego całkowitego rozpuszczenia się.
Krok 3. Mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy do czasu połączenia się składników.
Krok 4. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 170*C. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekrajamy na dwa równe blaty.
Krok 5. Teraz zajmiemy się przygotowaniem jasnego biszkoptu. Białka oddzielmy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę.
Krok 6. Gdy białka ubijemy na sztywną pianę, dodajemy do niej stopniowo po jednym żółtku, a na koniec dodajemy cukier i miksujemy do czasu jego całkowitego rozpuszczenia.
Krok 7. Mąkę pszenną, ziemniaczaną przesiewamy i dodajemy do jajek. Delikatnie mieszamy składniki. Ciasto przelewamy do formy (tej samej, w której piekliśmy ciemny biszkopt) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170*C przez ok. 20min. Po upieczeniu chłodzimy.
Krok 8. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i stopniowo dodajemy serek mascarpone.
Krok 9. Składniki na poncz mieszamy ze sobą.
Krok 10. Blaszkę wykładamy czystym papierem do pieczenia i na dno układamy jeden ciemny biszkopt, który nasączamy ponczem, a na to wykładamy połowę kremu. Na krem dajemy jasny biszkopt i nasączamy ponczem, a następnie wykładamy masę kajmakową.
Krok 11. Na masę kajmakową wykładamy biszkopty, potem resztę kremu. Na krem dajemy jasny biszkopt, który również nasączamy ponczem.
Krok 12. Czekoladę rozpuszczamy w 3 łyżkach kremówki i po lekkim ostudzeniu wylewamy ją na nasze ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUpTAJ>>