Muszę przyznać, że w moim domu królują różnego rodzaju serniki. Nie mogę zaprzeczyć temu, że jestem ich ogromna fanką, a co lepsze moi domownicy też je uwielbiają. Jednym z moich najbardziej uwielbianych jest sernik z wiśniami. Zebrane w lato wiśnie, zamieniam w konfiturę i sięgam po nią wtedy, gdy planuje między innymi ten sernik. Powrót do pysznych smaków lata, to zdecydowanie to co lubię!
Sernik jest banalnie prosty w przygotowaniu, a jest tak pyszny, że można go jeść bez końca. Aromatyczny smak wiśni sprawia, że sernik rozpieszcza każde podniebienie. Składniki są uniwersalne, więc bez problemu znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym. Polecam serdecznie ten przepis na pyszny sernik!
Składniki na sernik z wiśniami – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam formy o wymiarach 28 x 19 cm.
Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- szczypta soli
- jedno jajko
- jedno żółtko
- 200 g zimnego masła
Składniki na masę serową:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 budyń waniliowy
- płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 400 g konfitury z wiśniami
- 50 g czekolady (mlecznej lub gorzkej)
Wykonanie sernika z wiśniami krok po kroku – przepis:
Krok 1. Zaczniemy od przygotowania kruchego ciasta. Do dość dużej miski wrzucamy wszystkie składniki przygotowane do ciasta.
Krok 2. Wszystkie składniki miksujemy mikserem do czasu ich całkowitego połączenia się.
Krok 3. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Krok 4. Dwie części ciasta wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5. W tym kroku zajmiemy się przygotowaniem masy serowej. Do dość dużej miski wkładamy twaróg, dodajemy jajka, wsypujemy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz cukier.
Krok 6. Całość miksujemy do czasu połączenia się składników. Na tym etapie dodatkowo możemy posiekać czekoladę i dodać do masy serowej. Mieszamy.
Krok 7. Masę serową przelewamy do blaszki, a na nią wykładamy naszą konfiturę z wiśni.
Krok 8. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i na tarce o grubych oczkach, ścieramy na wierzch ciasta.
Krok 9. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez ok. 1 h (grzanie góra dół). Po upieczeniu ciasto należy wystudzić.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>