Przepis na sernik z wiśniami – w sam raz do porannej kawki. Jest obłędny

0
2308

Muszę przyznać, że w moim domu królują różnego rodzaju serniki. Nie mogę zaprzeczyć temu, że jestem ich ogromna fanką, a co lepsze moi domownicy też je uwielbiają. Jednym z moich najbardziej uwielbianych jest sernik z wiśniami. Zebrane w lato wiśnie, zamieniam w konfiturę i sięgam po nią wtedy, gdy planuje między innymi ten sernik. Powrót do pysznych smaków lata, to zdecydowanie to co lubię!

Sernik jest banalnie prosty w przygotowaniu, a jest tak pyszny, że można go jeść bez końca. Aromatyczny smak wiśni sprawia, że sernik rozpieszcza każde podniebienie. Składniki są uniwersalne, więc bez problemu znajdziesz je w każdym sklepie spożywczym. Polecam serdecznie ten przepis na pyszny sernik!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto KOSTKA PIRATA - pyszne warstwowe ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladki z szynki - z pastą jajeczną oraz z serkiem i papryką. Dwa rodzaje pysznego farszu

Składniki na sernik z wiśniami – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam formy o wymiarach 28 x 19 cm.

Składniki na kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • jedno jajko
  • jedno żółtko
  • 200 g zimnego masła

Składniki na masę serową:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1 budyń waniliowy
  • płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 400 g konfitury z wiśniami
  • 50 g czekolady (mlecznej lub gorzkej)
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane - zachwycą wszystkich w Wielkanoc
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na Wielkanocny żurek - idealny na zbliżające się święta

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie sernika z wiśniami krok po kroku – przepis:

Krok 1. Zaczniemy od przygotowania kruchego ciasta. Do dość dużej miski wrzucamy wszystkie składniki przygotowane do ciasta.

Krok 2. Wszystkie składniki miksujemy mikserem do czasu ich całkowitego połączenia się.

Krok 3. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną z nich zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.

Krok 4. Dwie części ciasta wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5. W tym kroku zajmiemy się przygotowaniem masy serowej. Do dość dużej miski wkładamy twaróg, dodajemy jajka, wsypujemy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz cukier.

DZISIAJ GRZEJE:  Jagodowy sernik ombre - to prostsze niż Ci się wydaje. Koniecznie zobacz przepis na ciasto bez pieczenia
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy przepis na ciasto Pychotka. Obłędny smak, który pokochasz od pierwszego kęsa

Krok 6. Całość miksujemy do czasu połączenia się składników. Na tym etapie dodatkowo możemy posiekać czekoladę i dodać do masy serowej. Mieszamy.

Krok 7. Masę serową przelewamy do blaszki, a na nią wykładamy naszą konfiturę z wiśni.

Krok 8. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i na tarce o grubych oczkach, ścieramy na wierzch ciasta.

Krok 9. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C przez ok. 1 h (grzanie góra dół). Po upieczeniu ciasto należy wystudzić.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka maślane wyciskane przez maszynkę. Ekspresowe i pyszne

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane różową sałatką. Wyglądają i smakują obłędnie
DZISIAJ GRZEJE:  Wielkanocne jajeczka czekoladowe - najłatwiejszy przepis na świecie. Zrobisz je w 20 minut

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here