Już za kilka dni Święta Wielkanocne, wyjątkowy czas ze względów religijnych, ale także rodzinnych, bowiem na co dzień nie zawsze mamy okazję by spędzić razem nieco więcej czasu. Świetnym sposobem na to, by być razem jest wspólne gotowanie i pieczenie, dlatego prezentujemy łatwy i szybki przepis na małe babeczki wielkanocne, które zrobią nawet dzieci. A duma z niesienia w koszyczku własnego wypieku z pewnością będzie ogromna!
Przepis na cytrynowe babeczki wielkanocne do koszyczka – składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 250 g mąki
- 1/2 roztopionego masła
- 2 jajka
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki cukru
- Szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przygotować małe babeczki – sposób wykonania krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności mieszamy w jednej misce wszystkie mokre składniki, czyli jajka, masło i mleko. Potem w drugiej misce łączymy mąkę, cukier i sól.
Krok 2. Następnie na tarce ścieramy skórkę cytryny, a owoc wyciskamy w celu uzyskania soku.
Krok 3. Potem łączymy suche składniki wraz z mokrymi, jednocześnie dodając skórkę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy całe ciasto w celu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Krok 4. Przekładamy ciasto do foremek na babeczki, a następnie pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Krok 5. Gdy nasze babeczki wielkanocne będą już gotowe, wyjmijmy je z piekarnika i pozwólmy ostygnąć, potem możemy posypać je cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować posypką.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>