Przepis na jajka faszerowane różową sałatką. Wyglądają i smakują obłędnie

Jajka faszerowane większości z nas głównie kojarzą się z świętami Wielkanocnymi, jednak prawda jest taka, że mają one bardzo dużo drogocennych składników odżywczych, więc nie powinniśmy sobie ich żałować na co dzień. Już w jednym jajku znajdziesz witaminy A, B2, B5, B12, a także selen, fosfor i kwas foliowy. Poza tym nasz domowy przepis wzbogacony jest o takie składniki jak ziemniaki, buraki, groszek czy marchewkę. Więc nasze nadziewane jajka to z pewnością idealny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki tarte do słoików na zimę. Idealne na zupę

Składniki na jajka faszerowane:

  • 4 jajka
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • 2 buraki czerwone gotowane
  • 250 ml oleju
  • 1 jajko (do majonezu)
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Jajka faszerowane – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek ugotuj na twardo wszystkie 4 jajka, które będziemy nadziewać. Następnie należy schłodzić je w zimnej wodzie i obrać. Na koniec opłucz je z resztek skorupek i pokrój na połówki.

Krok 2. W średnim garnku zagotuj około 1 litr wody, potem dodaj do niej mrożony groszek i gotuj go przez 5 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Najsmaczniejszy chłodnik litewski na świecie. Prosty przepis, który pokochasz

Krok 3. W tym czasie obierz ziemniaka i marchew, następnie pokrój warzywa na małe kawałki i dodaj do gotującego się groszku. Całość pozostaw na ogniu przez około 10 minut, a potem dobrze odsącz i wymieszaj z pokrojonymi burakami.

Krok 4. Teraz przyszła pora na zrobienie majonezu – w tym celu rozbij jajko do miski i dodaj pół łyżeczki oleju. Następnie zacznij miksować i stopniowo dodawaj pozostałą ilość oleju. Na koniec miksowania wlej sok z cytryny i ocet oraz dodaj sól.

Krok 5. Przygotowane wcześniej warzywa wymieszaj z około 5-6 łyżkami majonezu, a potem ozdób sałatką wierzch każdej połówki jajka. Pyszne jajka faszerowane są gotowe i z pewnością idealnie nadadzą się na śniadanie czy piknik.

DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa

DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here