Jajka faszerowane większości z nas głównie kojarzą się z świętami Wielkanocnymi, jednak prawda jest taka, że mają one bardzo dużo drogocennych składników odżywczych, więc nie powinniśmy sobie ich żałować na co dzień. Już w jednym jajku znajdziesz witaminy A, B2, B5, B12, a także selen, fosfor i kwas foliowy. Poza tym nasz domowy przepis wzbogacony jest o takie składniki jak ziemniaki, buraki, groszek czy marchewkę. Więc nasze nadziewane jajka to z pewnością idealny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie.
Składniki na jajka faszerowane:
- 4 jajka
- 100 g mrożonego groszku
- 1 duży ziemniak
- 1 marchewka
- 2 buraki czerwone gotowane
- 250 ml oleju
- 1 jajko (do majonezu)
- 3 łyżki białego octu winnego
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Jajka faszerowane – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek ugotuj na twardo wszystkie 4 jajka, które będziemy nadziewać. Następnie należy schłodzić je w zimnej wodzie i obrać. Na koniec opłucz je z resztek skorupek i pokrój na połówki.
Krok 2. W średnim garnku zagotuj około 1 litr wody, potem dodaj do niej mrożony groszek i gotuj go przez 5 minut.
Krok 3. W tym czasie obierz ziemniaka i marchew, następnie pokrój warzywa na małe kawałki i dodaj do gotującego się groszku. Całość pozostaw na ogniu przez około 10 minut, a potem dobrze odsącz i wymieszaj z pokrojonymi burakami.
Krok 4. Teraz przyszła pora na zrobienie majonezu – w tym celu rozbij jajko do miski i dodaj pół łyżeczki oleju. Następnie zacznij miksować i stopniowo dodawaj pozostałą ilość oleju. Na koniec miksowania wlej sok z cytryny i ocet oraz dodaj sól.
Krok 5. Przygotowane wcześniej warzywa wymieszaj z około 5-6 łyżkami majonezu, a potem ozdób sałatką wierzch każdej połówki jajka. Pyszne jajka faszerowane są gotowe i z pewnością idealnie nadadzą się na śniadanie czy piknik.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>