Przepis na jajka faszerowane różową sałatką. Wyglądają i smakują obłędnie

0
3808

Jajka faszerowane większości z nas głównie kojarzą się z świętami Wielkanocnymi, jednak prawda jest taka, że mają one bardzo dużo drogocennych składników odżywczych, więc nie powinniśmy sobie ich żałować na co dzień. Już w jednym jajku znajdziesz witaminy A, B2, B5, B12, a także selen, fosfor i kwas foliowy. Poza tym nasz domowy przepis wzbogacony jest o takie składniki jak ziemniaki, buraki, groszek czy marchewkę. Więc nasze nadziewane jajka to z pewnością idealny pomysł na zdrowe i pyszne śniadanie.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki tarte do słoików na zimę. Idealne na zupę

Składniki na jajka faszerowane:

  • 4 jajka
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • 2 buraki czerwone gotowane
  • 250 ml oleju
  • 1 jajko (do majonezu)
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Smażone pieczarki w zalewie. Smakowity przepis na marynowane grzyby w słoikach. Smakują jak ryba!

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Jajka faszerowane – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek ugotuj na twardo wszystkie 4 jajka, które będziemy nadziewać. Następnie należy schłodzić je w zimnej wodzie i obrać. Na koniec opłucz je z resztek skorupek i pokrój na połówki.

Krok 2. W średnim garnku zagotuj około 1 litr wody, potem dodaj do niej mrożony groszek i gotuj go przez 5 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na botwinkę. Jak dla mnie najlepszy

Krok 3. W tym czasie obierz ziemniaka i marchew, następnie pokrój warzywa na małe kawałki i dodaj do gotującego się groszku. Całość pozostaw na ogniu przez około 10 minut, a potem dobrze odsącz i wymieszaj z pokrojonymi burakami.

Krok 4. Teraz przyszła pora na zrobienie majonezu – w tym celu rozbij jajko do miski i dodaj pół łyżeczki oleju. Następnie zacznij miksować i stopniowo dodawaj pozostałą ilość oleju. Na koniec miksowania wlej sok z cytryny i ocet oraz dodaj sól.

Krok 5. Przygotowane wcześniej warzywa wymieszaj z około 5-6 łyżkami majonezu, a potem ozdób sałatką wierzch każdej połówki jajka. Pyszne jajka faszerowane są gotowe i z pewnością idealnie nadadzą się na śniadanie czy piknik.

DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa
DZISIAJ GRZEJE:  Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim - koniecznie zobacz ten przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników
DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here