Kurczak zapiekany w cieście francuskim to coś, co koniecznie musicie spróbować. Mięsko jest delikatne i nie przesuszone, a danie robi się dosłownie w kilka minut.Dzisiejszy przepis to dobry sposób na urozmaicenie Waszych obiadowych dań. Mięso przygotowane w taki sposób świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodatkowo możecie nafaszerować fileta czym tylko chcecie, np. szpinakiem, serem, pieczarkami czy serem feta i suszonymi pomidorami. Z każdym z tych dodatków filet będzie smakował wybornie. Zachęcamy do udostępnienia przepisu innym, być może ktoś też nie zna tego sposobu na fileta z kurczaka.
Składniki na fileta zapiekanego w cieście francuskim
- ok. 800 g filetów z kurczaka (4 małe pojedyncze filety)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta gałki muszkatołowej i czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 g szpinaku
- 80 g dowolnego sera (żółtego / feta / koziego / pleśniowego)
- 375 g ciasta francuskiego
- sól i pieprz do smaku
- do posmarowania ciasta: żółtko + 1 łyżka mleka
- dodatkowo do dania polecam mix sałat i świeże warzywa
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania dania krok po kroku
Krok 1. Zaczynamy od podzielenia Każdego fileta na 2 części, w jednej większej i grubszej robimy nacięcie z boku tworząc „kieszonkę”, mniejsze części (luźną polędwiczkę) możemy odciąć lub pozostawić w całości.
Krok 2. Mięso doprawiamy – zarówno w środku jak i na zewnątrz – solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonym oregano.
Krok 3. Kolejno roztapiamy masło i mieszamy je ze startym czosnkiem. Tak przygotowanym masłem smarujemy filety.
Krok 4. Przygotowujemy dodatki do fileta, w naszym przypadku jest to szpinak i ser żółty. Szpinak należy opłukać, osuszyć i wrzucić do garnka. Delikatnie należy go podgrzewać, aż zwiędnie. Kolejno odsączamy go i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Całość doprawiamy papryką. Ser kroimy w plastry lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 5. Nadzienie (szpinak i ser) wkładamy w każdą kieszonkę kurczaka. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy 4 kwadraty z ciasta francuskiego. Po dwóch bokach ciasta robimy nacięcia tworząc paski. Środkową cześć ciasta pozostawiamy bez naruszeń.
Krok 6. Na środku ciasta francuskiego układamy filety i zawijamy paski do środka na zakładkę, delikatnie docisnąć łączenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczmy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!