Faszerowany filet z kurczaka, zapiekany w cieście francuskim – koniecznie zobacz ten przepis

0
9969

Kurczak zapiekany w cieście francuskim to coś, co koniecznie musicie spróbować. Mięsko jest delikatne i nie przesuszone, a danie robi się dosłownie w kilka minut.Dzisiejszy przepis to dobry sposób na urozmaicenie Waszych obiadowych dań. Mięso przygotowane w taki sposób świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodatkowo możecie nafaszerować fileta czym tylko chcecie, np. szpinakiem, serem, pieczarkami czy serem feta i suszonymi pomidorami. Z każdym z tych dodatków filet będzie smakował wybornie. Zachęcamy do udostępnienia przepisu innym, być może ktoś też nie zna tego sposobu na fileta z kurczaka.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne kotlety z kalafiora - nie tylko dzieci je pokochają

Składniki na fileta zapiekanego w cieście francuskim

  • ok. 800 g filetów z kurczaka (4 małe pojedyncze filety)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta gałki muszkatołowej i czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 g szpinaku
  • 80 g dowolnego sera (żółtego / feta / koziego / pleśniowego)
  • 375 g ciasta francuskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • do posmarowania ciasta: żółtko + 1 łyżka mleka
  • dodatkowo do dania polecam mix sałat i świeże warzywa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Schab zapiekany w piekarniku - szybki przepis na pyszny obiad

Sposób wykonania dania krok po kroku

Krok 1. Zaczynamy od podzielenia Każdego fileta na 2 części, w jednej większej i grubszej robimy nacięcie z boku tworząc „kieszonkę”, mniejsze części (luźną polędwiczkę) możemy odciąć lub pozostawić w całości.

Krok 2. Mięso doprawiamy – zarówno w środku jak i na zewnątrz – solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonym oregano.

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

Krok 3. Kolejno roztapiamy masło i mieszamy je ze startym czosnkiem. Tak przygotowanym masłem smarujemy filety.

Krok 4. Przygotowujemy dodatki do fileta, w naszym przypadku jest to szpinak i ser żółty.  Szpinak należy opłukać, osuszyć i wrzucić do garnka. Delikatnie należy go podgrzewać, aż zwiędnie. Kolejno odsączamy go i kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Całość doprawiamy papryką. Ser kroimy w plastry lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na genialne danie jednogarnkowe - strogonow drobiowy.

Krok 5. Nadzienie (szpinak i ser) wkładamy w każdą kieszonkę kurczaka. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy 4 kwadraty z ciasta francuskiego. Po dwóch bokach ciasta robimy nacięcia tworząc paski. Środkową cześć ciasta pozostawiamy bez naruszeń.

Krok 6. Na środku ciasta francuskiego układamy filety i zawijamy paski do środka na zakładkę, delikatnie docisnąć łączenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczmy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here