Drożdżowe rogaliki z prażonymi jabłkami – zobacz przepis

0
6136

Mamy dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z jabłkami. Podczas ich pieczenia w całym domu pachnie przecudnie, nie ma nic lepszego niż własnoręcznie upieczone drożdżówki. Rogaliki wychodzą mięciutkie i smakują bardzo dobrze nawet na drugi dzień – choć szczerze wątpię czy cokolwiek zostanie na drugi dzień ;). Życzę smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche maślane ciasteczka w 20 minut - sprawdzony przepis na pyszne co nieco

Składniki na rogaliki z prażonymi jabłkami – przepis

Do przygotowania rogalików z prażonymi jabłkami, potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 20 dag masła
  • 2 średnie jabłka (twarde – słodkie)
  • cukier puder do posypania rogalików
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na drożdżówki z makiem - niezawodny, szybki sposób
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciapkapustę - pyszny i pożywny dodatek do mięs

Zdjęcia: Dariusz Ryba

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Wykonanie drożdżowych rogalików krok po kroku – przepis

Krok 1. Mleko należy delikatnie podgrzać. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2. Kolejno mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier wanilinowy i mieszamy. Dodajemy miękkie masło, jajka i wyrośnięte drożdże, całość wyrabiamy na gładkie ciasto, do momentu, aż będzie odchodziło od ścianek miski. Gotowe ciasto należy owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Krok 3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilkę w rondelku razem z cynamonem. Studzimy.

Krok 4. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części (jedną część ponownie zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki). Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na grubość 3 mm w kształcie koła. Następnie dzielimy je na 12 części (w kształcie trójkąta). U podstawy trójkąta należy położyć kilka kosteczek jabłek, zawijamy rogaliki zaczynając od podstawy.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pączki - zawsze się udają
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Krok 5. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 st C przez 20 minut. Z drugiej części ciasta należy przygotować resztę rogalików. Po ostudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Taratuszki - przepis na pyszne faworki
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grzebyki krucho-drożdżowe. Pyszne i w sam raz do porannej kawy

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here