Mamy dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z jabłkami. Podczas ich pieczenia w całym domu pachnie przecudnie, nie ma nic lepszego niż własnoręcznie upieczone drożdżówki. Rogaliki wychodzą mięciutkie i smakują bardzo dobrze nawet na drugi dzień – choć szczerze wątpię czy cokolwiek zostanie na drugi dzień ;). Życzę smacznego!
Składniki na rogaliki z prażonymi jabłkami – przepis
Do przygotowania rogalików z prażonymi jabłkami, potrzebować będziemy następujących składników:
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 50 dag mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
- 2 jajka
- 20 dag masła
- 2 średnie jabłka (twarde – słodkie)
- cukier puder do posypania rogalików
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie drożdżowych rogalików krok po kroku – przepis
Krok 1. Mleko należy delikatnie podgrzać. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2. Kolejno mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier wanilinowy i mieszamy. Dodajemy miękkie masło, jajka i wyrośnięte drożdże, całość wyrabiamy na gładkie ciasto, do momentu, aż będzie odchodziło od ścianek miski. Gotowe ciasto należy owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny.
Krok 3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilkę w rondelku razem z cynamonem. Studzimy.
Krok 4. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części (jedną część ponownie zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki). Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na grubość 3 mm w kształcie koła. Następnie dzielimy je na 12 części (w kształcie trójkąta). U podstawy trójkąta należy położyć kilka kosteczek jabłek, zawijamy rogaliki zaczynając od podstawy.
Krok 5. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 st C przez 20 minut. Z drugiej części ciasta należy przygotować resztę rogalików. Po ostudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>