Drożdżowe rogaliki z prażonymi jabłkami – zobacz przepis

Mamy dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z jabłkami. Podczas ich pieczenia w całym domu pachnie przecudnie, nie ma nic lepszego niż własnoręcznie upieczone drożdżówki. Rogaliki wychodzą mięciutkie i smakują bardzo dobrze nawet na drugi dzień – choć szczerze wątpię czy cokolwiek zostanie na drugi dzień ;). Życzę smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche maślane ciasteczka w 20 minut - sprawdzony przepis na pyszne co nieco

Składniki na rogaliki z prażonymi jabłkami – przepis

Do przygotowania rogalików z prażonymi jabłkami, potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 20 dag masła
  • 2 średnie jabłka (twarde – słodkie)
  • cukier puder do posypania rogalików

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na drożdżówki z makiem - niezawodny, szybki sposób

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciapkapustę - pyszny i pożywny dodatek do mięs

Zdjęcia: Dariusz Ryba

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis

Wykonanie drożdżowych rogalików krok po kroku – przepis

Krok 1. Mleko należy delikatnie podgrzać. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2. Kolejno mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier wanilinowy i mieszamy. Dodajemy miękkie masło, jajka i wyrośnięte drożdże, całość wyrabiamy na gładkie ciasto, do momentu, aż będzie odchodziło od ścianek miski. Gotowe ciasto należy owinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny.

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Krok 3. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy chwilkę w rondelku razem z cynamonem. Studzimy.

Krok 4. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części (jedną część ponownie zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki). Pozostałą część ciasta należy rozwałkować na grubość 3 mm w kształcie koła. Następnie dzielimy je na 12 części (w kształcie trójkąta). U podstawy trójkąta należy położyć kilka kosteczek jabłek, zawijamy rogaliki zaczynając od podstawy.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pączki - zawsze się udają

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na malinową chmurkę - to ciasto kochają wszyscy. Sprawdź w jaki prosty sposób się ją robi

Krok 5. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 st C przez 20 minut. Z drugiej części ciasta należy przygotować resztę rogalików. Po ostudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Taratuszki - przepis na pyszne rosyjskie faworki

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na grzebyki krucho-drożdżowe. Pyszne i w sam raz do porannej kawy

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowe ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Jest pyszne...

Już niemal w każdym sklepie możemy zauważyć kuszące nas swoim czerwonym kolorem, pachnące, polskie...

Uprawa fasolki szparagowej w doniczce. Poznaj tajemnice hodowli warzyw...

Wydawało by się, że aby mieć własne, świeże warzywa potrzebna jest choć niewielka działka....

Przepis na najlepszy dżem truskawkowy na świecie. Właśnie taki...

Truskawki goszczą w coraz większej ilości sklepów i choć ich cena jeszcze nie należy...

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu – naturalny...

Wiosna w Polsce raczy nas pięknymi i pachnącymi roślinami na każdym kroku, jednak warto...

Syrop z pędów sosny na przeziębienie i brak energii....

Dni robią się coraz dłuższe i cieplejsze, dzięki czemu powoli zapominamy o chorobach, które...

Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi...

Pyszny, śmietankowy smak lodów zamkniętych pomiędzy dwoma kawałkami wafelka, to jest smak, który zdecydowanie...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here