Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki

0
4926

Boczek rolowany to danie mięsne, które nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również prezentuje się bardzo wykwintnie. W związku z tym przepis idealnie sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na różnego rodzaju przyjęciach. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni!

Poza tym, że boczek rolowany z naszego przepisu to świetny pomysł na obiad, możesz go wykorzystać również w inny sposób. Nadmiar mięsa pokrój na cienkie plasterki i obłóż nim pieczywo. Takie kanapki z pewnością zasmakują całej rodzinie.

DZISIAJ GRZEJE:  Zrazy wołowe jak u mamy - niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Pyszna i zachwycająca nowość na świątecznym stole

Składniki na boczek rolowany:

Zanim przystąpimy do wymieniania składników potrzebnych do przygotowania dania z domowego przepisu, warto podkreślić, że będziemy potrzebować jeszcze kilku innych rzeczy. Przede wszystkim przyszykuj dużą patelnię, folię do przechowywania żywności, rękaw do pieczenia, sznurek kuchenny, a także podłużną brytfankę do pieczenia.

  • Około 2 kilogramy surowego boczku (najlepiej bez skóry, chudy i cienki)
  • 6 suszonych śliwek bez pestek (opcjonalnie)
  • 4 ząbki czosnku
  • Łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki gorczycy białej
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ¼ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki chili
DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą. Idealny przepis na szybki rodzinny obiad

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Boczek rolowany – przepis krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, następnie jeśli masz boczek ze skórą – usuń ją. Potem wytnij wszystkie chrząstki i kostki.

Krok 2. Gdy boczek jest już odpowiednio przygotowany możesz obsypać go wszystkimi przyprawami: majerankiem, gorczycą, kolendrą, kminkiem, słodką papryką i chili. Następnie obróć go chudszą stroną ku górze i obłóż go obranymi i pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania
DZISIAJ GRZEJE:  Jedyny prawdziwy przepis na soczyste kotlety mielone. Tradycyjny obiad jak u mamy

Krok 3. W kolejnym kroku pokrój śliwki w paski, a potem wyłóż je na mięso.

Krok 4. Boczek zroluj ciasno i zwiąż w kilku miejscach sznurkiem kuchennym, następnie całość zawiń w folię do żywności i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Najlepszy smak osiągniemy gdy mięso będzie marynowane przez około 24 godziny.

Krok 5. Po tym czasie wyjmij mięso z folii i wyłóż je na rozgrzaną patelnię, następnie smaż mięso przez 10 minut, co minutę obracając.

DZISIAJ GRZEJE:  Łosoś z pieprzem cytrynowym. Szybki przepis na lekkostrawny i zdrowy obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladę z cukinii z dodatkiem wędzonego łososia - koniecznie musisz jej spróbować

Krok 6. Tak podsmażony boczek rolowany umieść w rękawie do pieczenia, następnie koniec zwiąż dołączonym zapięciem lub sznurkiem.

Krok 7. Piekarnik nagrzej do 170 stopni, a mięso umieść w brytfance. Potem umieść ją na środkowej półce z opcją „góra/dół” i piecz tak przez około 70 minut.

Krok 8. Po tym czasie wyjmij boczek rolowany z piekarnika, a następnie rozetnij folię. Sos, który powstał z pieczenia mięsa odlej do osobnego naczynia, z pewnością świetnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków.

Tak przygotowaną roladę możesz od razu podać na obiad lub po przestudzeniu zawiń w folię i schowaj do lodówki. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciastka maślane wyciskane przez maszynkę. Ekspresowe i pyszne
DZISIAJ GRZEJE:  Tarta cytrynowa z bezą - przepis na ciasto o nieziemskim smaku

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Mechowiec - przepis na szpinakowe ciasto o niebiańskim smaku. Idealne do kawy
DZISIAJ GRZEJE:  Uśmiech teściowej – pyszne ciasto z jabłkami i budyniem, które zachwyci całą rodzinę

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here