Ogórki konserwowe na ostro. Idealny przepis dla miłośników wyrazistych smaków

0
16731
ogórki konserwowe na ostro

W tym roku moja spiżarka jest już mocno zapełniona różnorodnymi przetworami, ale żal nie wykorzystać posiadanych warzywek z ogródka. Właśnie dlatego wypróbowuję coraz to inne przepisy, by na zimę móc wybierać spośród smakowitych słoików. Poniżej podzielę się przepisem na ogóreczki, które z pewnością zasmakują fanom nieco mocniejszych smaków. Bowiem do tych słoików dodaję jeszcze papryczki chili, która sprawiają, że przetwory są nieco ostrzejsze. Przepis na ogórki konserwowe na ostro jest łatwy i szybki w wykonaniu, dzięki czemu nawet jeśli robisz przetwory po raz pierwszy możesz mieć pewność, że będą przepyszne!

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Składniki na ogórki konserwowe na ostro:

  • 2 kg małych ogórków
  • 1 główka czosnku
  • Kilka papryczek chili (najlepiej w różnych kolorach)
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików
DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Zalewa:

  • 1 i ½ szklanki octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 20 dag cukru
  • 2 płaskie łyżki soli

*Pojemność mojej szklanki to 250 ml – aby mieć pewność, że przepis się uda warto również odmierzać naczyniem o takiej pojemności.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku
DZISIAJ GRZEJE:  Młoda kapusta w słoikach. Szybki, sprawdzony przepis na wyśmienite przetwory

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Ogórki konserwowe na ostro – przepis krok po kroku:

Krok 1. Myjemy dokładnie wszystkie ogórki i osuszamy je, następnie kroimy na grubsze plastry i układamy dość ciasno w słoikach.

Krok 2. Kolejnym krokiem jest umycie i pokrojenie w podłużne paski papryczek chili, potem wkładamy po 3 kawałki do każdego ze słoików.

Krok 3. Na koniec do każdego należy dodać po 2 ząbki czosnku, po 2 liście laurowe oraz po 3-4 ziarna ziela angielskiego.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Krok 4. Teraz nadszedł czas na przygotowanie zalewy, aby to wykonać należy wszystkie składniki, czyli ocet, wodę, cukier i sól zagotować, a następnie zalać nią słoiki.

Krok 5. Zakręcamy dobrze słoiki i pasteryzujemy je przez około 2 minuty, potem osuszamy i odkładamy do ostygnięcia.

ogórki konserwowe na ostro

DZISIAJ GRZEJE:  Zimowa sałatka z zielonych pomidorów - niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na ogórki w musztardzie - pyszne i chrupiące

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here