W tym roku moja spiżarka jest już mocno zapełniona różnorodnymi przetworami, ale żal nie wykorzystać posiadanych warzywek z ogródka. Właśnie dlatego wypróbowuję coraz to inne przepisy, by na zimę móc wybierać spośród smakowitych słoików. Poniżej podzielę się przepisem na ogóreczki, które z pewnością zasmakują fanom nieco mocniejszych smaków. Bowiem do tych słoików dodaję jeszcze papryczki chili, która sprawiają, że przetwory są nieco ostrzejsze. Przepis na ogórki konserwowe na ostro jest łatwy i szybki w wykonaniu, dzięki czemu nawet jeśli robisz przetwory po raz pierwszy możesz mieć pewność, że będą przepyszne!
Składniki na ogórki konserwowe na ostro:
- 2 kg małych ogórków
- 1 główka czosnku
- Kilka papryczek chili (najlepiej w różnych kolorach)
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
Zalewa:
- 1 i ½ szklanki octu 10%
- 5 szklanek wody
- 20 dag cukru
- 2 płaskie łyżki soli
*Pojemność mojej szklanki to 250 ml – aby mieć pewność, że przepis się uda warto również odmierzać naczyniem o takiej pojemności.
Ogórki konserwowe na ostro – przepis krok po kroku:
Krok 1. Myjemy dokładnie wszystkie ogórki i osuszamy je, następnie kroimy na grubsze plastry i układamy dość ciasno w słoikach.
Krok 2. Kolejnym krokiem jest umycie i pokrojenie w podłużne paski papryczek chili, potem wkładamy po 3 kawałki do każdego ze słoików.
Krok 3. Na koniec do każdego należy dodać po 2 ząbki czosnku, po 2 liście laurowe oraz po 3-4 ziarna ziela angielskiego.
Krok 4. Teraz nadszedł czas na przygotowanie zalewy, aby to wykonać należy wszystkie składniki, czyli ocet, wodę, cukier i sól zagotować, a następnie zalać nią słoiki.
Krok 5. Zakręcamy dobrze słoiki i pasteryzujemy je przez około 2 minuty, potem osuszamy i odkładamy do ostygnięcia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>