Przetwory z ogórków są u nas hitem, który nigdy się nie nudzi, a to wszystko dlatego, że przygotowuję je na wiele różnych sposobów. Jednym z tych bardziej oryginalnych z pewnością są ogórki w zalewie gyros. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłeś tej sałatki to koniecznie musisz ją przygotować – ma naprawdę wyjątkowy smak.
Składniki na sałatkę z ogórków:
- 2 kilogramy ogórków gruntowych
- 3 marchewki
- 2 łyżki soli kamiennej
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 papryki
- 1 szklanka octu 10%
- 2,5 szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- 25g przyprawy gyros
Ogórki w zalewie gyros – przepis krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności myjemy ogórki, a następnie kroimy je w dość grube plastry. Potem przekładamy je do miski i posypujemy solą, całość dokładnie mieszamy.
Krok 2. Myjemy i obieramy marchew, a potem kroimy ją w plasterki. Potem bierzemy się za cebulę i paprykę – cebulę obieramy i kroimy na średnie kawałki, natomiast paprykę w kostkę.
Krok 3. Warzywa przekładamy do miski z ogórkami, następnie dodajemy do nich cienko pokrojone plasterki czosnku, całość mieszamy.
Krok 4. W osobnej miseczce łączymy ze sobą cukier, olej, ocet, a także przyprawę gyros. Tak przygotowaną zalewę przelewamy do miski z warzywami, potem całość ponownie mieszamy. Ogórki w zalewie gyros odkładamy na około 6 godzin, po tym czasie warzywa powinny puścić sok i zalewy będzie więcej. Pamiętajmy także, by co jakiś czas zamieszać sałatkę.
Krok 5. Po tym czasie przekładamy warzywa wraz z zalewą do słoików, zakręcamy, a następnie je pasteryzujemy.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>