Przepis na suszone pomidory w zalewie z rozmarynem. Idealne do słoików na zimę

0
1875
suszone pomidory w zalewie z rozmarynem

Do niedawna suszone pomidory zawsze kupowałam w sklepie, aby dodawać je do sosów, kanapek czy robić z nich pasty. Jednak jakiś czas temu zdecydowałam, że muszę sama spróbować przygotować kilka słoiczków. Okazało się, że smak jest jeszcze lepszy niż przypuszczałam, więc będę robić ich znacznie więcej, żeby wystarczyło na zimę. Serdecznie polecam – suszone pomidory w zalewie z rozmarynem domowej roboty to prawdziwy hit, który z pewnością Wam też zasmakuje.

DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny sposób na buraczki z papryką - przepis mojej teściowej Danuty

Składniki na suszone pomidory w zalewie:

  • 2 kg pomidorów
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu

*Powyższe składniki to ilość potrzebna, aby przygotować 2 słoiki 250 ml.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu
DZISIAJ GRZEJE:  Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Suszone pomidory w zalewie z rozmarynem – przepis krok po kroku:

Krok 1. Ustaw piekarnik na 100 stopni, tak aby zaczął się już nagrzewać. W tym czasie umyj pomidory i przetnij je na połówki, następnie wydrąż gniazda nasienne i posól je.

Krok 2. Umieść przygotowane pomidory na blaszce w nagrzanym piekarniku na około 2 godziny, pamiętaj aby drzwiczki piekarnika były lekko uchylone. Przez ten czas pomidory powinny się wysuszyć, tak aby miały pomarszczone brzegi, ale ich wnętrze było nadal miękkie.

Krok 3.  W czasie suszenia się pomidorów podgrzej mocno oliwę.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cytrynowy i agrestowy dżem z cukinii. Zaskocz swoich domowników nietypowym przepisem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi

Krok 4. Wysuszone pomidory przełóż do większej miski lub garnka, a potem wymieszaj je z czosnkiem, rozmarynem i octem.

Krok 5. Następnie włóż pomidorki do wyparzonych słoików i zalej gorącą oliwą. Potem zakręć słoiki i obróć do góry dnem – gotowe! Suszone pomidory w zalewie z rozmarynem będą dobre do jedzenia po około 2 dniach, jednak im dłużej poleżą tym ich smak będzie bardziej wyrazisty.

suszone pomidory w zalewie z rozmarynem

DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na fenomenalny sok arbuzowy. Orzeźwienie latem i bomba witaminowa zimą
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kiszone ogórki. Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here