Do niedawna suszone pomidory zawsze kupowałam w sklepie, aby dodawać je do sosów, kanapek czy robić z nich pasty. Jednak jakiś czas temu zdecydowałam, że muszę sama spróbować przygotować kilka słoiczków. Okazało się, że smak jest jeszcze lepszy niż przypuszczałam, więc będę robić ich znacznie więcej, żeby wystarczyło na zimę. Serdecznie polecam – suszone pomidory w zalewie z rozmarynem domowej roboty to prawdziwy hit, który z pewnością Wam też zasmakuje.
Składniki na suszone pomidory w zalewie:
- 2 kg pomidorów
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml oliwy z oliwek
- 100 ml octu balsamicznego
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki rozmarynu
*Powyższe składniki to ilość potrzebna, aby przygotować 2 słoiki 250 ml.
Suszone pomidory w zalewie z rozmarynem – przepis krok po kroku:
Krok 1. Ustaw piekarnik na 100 stopni, tak aby zaczął się już nagrzewać. W tym czasie umyj pomidory i przetnij je na połówki, następnie wydrąż gniazda nasienne i posól je.
Krok 2. Umieść przygotowane pomidory na blaszce w nagrzanym piekarniku na około 2 godziny, pamiętaj aby drzwiczki piekarnika były lekko uchylone. Przez ten czas pomidory powinny się wysuszyć, tak aby miały pomarszczone brzegi, ale ich wnętrze było nadal miękkie.
Krok 3. W czasie suszenia się pomidorów podgrzej mocno oliwę.
Krok 4. Wysuszone pomidory przełóż do większej miski lub garnka, a potem wymieszaj je z czosnkiem, rozmarynem i octem.
Krok 5. Następnie włóż pomidorki do wyparzonych słoików i zalej gorącą oliwą. Potem zakręć słoiki i obróć do góry dnem – gotowe! Suszone pomidory w zalewie z rozmarynem będą dobre do jedzenia po około 2 dniach, jednak im dłużej poleżą tym ich smak będzie bardziej wyrazisty.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>