Sałatka klasztorna to niesamowity dobór smaków i kolorów, dzięki różnorodności warzyw w niej zawartych z pewnością zasmakuje również Tobie. Ze względu na to, że każdy słoik pełen jest rozmaitych warzyw można ich rodzaj i ilość modyfikować według własnych upodobań. Poniżej przedstawiam przepis z którego najczęściej korzystam, dzięki czemu mam pewność, że sałatka zawsze wyjdzie pyszna.
Sałatka klasztorna – składniki:
- 5 marchewek
- 1 kalafior
- ½ kg podgotowanej fasolki szparagowej
- 1 kg papryki czerwonej
- ½ kg cebuli
- 1-2 główki czosnku
- 1 kg małych ogórków
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Goździki
- Gorczyca
Zalewa:
- 3 l wody
- 600 ml octu
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli
Sałatka klasztorna – przepis krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności umieść kalafiora w osolonej wodzie, tak aby ewentualne robaczki wypłynęły z niego. Następnie podziel go na różyczki.
Krok 2. Marchewki i ogórki obierz, a następnie pokrój w plasterki. Umyj papryki i wytnij z nich gniazda nasienne, potem pokrój je w podłużne paseczki. Obierz i pokrój w półplasterki cebule, a obgotowaną fasolkę podziel na kawałki o długości 4-5 cm.
Krok 3. W większym garnku umieść wodę, ocet, cukier oraz sól, następnie całość podgrzewaj aż do rozpuszczenia wszystkich sypkich składników i zagotowania. Potem odstaw zalewę do ostygnięcia.
Krok 4. Na dno każdego słoika wrzuć po kilka goździków, kulek ziela angielskiego, po pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz po 2 liście laurowe, dzięki temu nasza sałatka klasztorna będzie jeszcze smaczniejsza. Następnie poukładaj w słoikach przygotowane warzywa – rób to na zmianę, tak aby w każdym z nich była podobna zawartość. Potem dodaj na wierzchu każdego z nich po 2-3 ząbki czosnku.
Krok 5. Sałatka klasztorna prawie gotowa, teraz wystarczy zalać warzywa zimną zalewą, a następnie zakręcić dobrze każdy słoik i zapasteryzować je przez około 5 minut.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>