Przepis na pyszną sałatkę klasztorną. Bogactwo kolorów i smaków zamknięte w słoikach

Sałatka klasztorna to niesamowity dobór smaków i kolorów, dzięki różnorodności warzyw w niej zawartych z pewnością zasmakuje również Tobie. Ze względu na to, że każdy słoik pełen jest rozmaitych warzyw można ich rodzaj i ilość modyfikować według własnych upodobań. Poniżej przedstawiam przepis z którego najczęściej korzystam, dzięki czemu mam pewność, że sałatka zawsze wyjdzie pyszna.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Sałatka klasztorna – składniki:

DZISIAJ GRZEJE:  Łatwy przepis na mus tiramisu w pucharkach. Obłędny deser w kilka minut

Zalewa:

  • 3 l wody
  • 600 ml octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli

DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny, domowy likier wiśniowy w 3 krokach. Zwalcza choroby i wzmacnia organizm

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sałatka klasztorna – przepis krok po kroku:

Krok 1.  W pierwszej kolejności umieść kalafiora w osolonej wodzie, tak aby ewentualne robaczki wypłynęły z niego. Następnie podziel go na różyczki.

Krok 2.  Marchewki i ogórki obierz, a następnie pokrój w plasterki. Umyj papryki i wytnij z nich gniazda nasienne, potem pokrój je w podłużne paseczki. Obierz i pokrój w półplasterki cebule, a obgotowaną fasolkę podziel na kawałki o długości 4-5 cm.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pielmieni wieprzowo - wołowe. Pyszny dodatek np. do niedzielnego rosołu

Krok 3. W większym garnku umieść wodę, ocet, cukier oraz sól, następnie całość podgrzewaj aż do rozpuszczenia wszystkich sypkich składników i zagotowania. Potem odstaw zalewę do ostygnięcia.

Krok 4. Na dno każdego słoika wrzuć po kilka goździków, kulek ziela angielskiego, po pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz po 2 liście laurowe, dzięki temu nasza sałatka klasztorna będzie jeszcze smaczniejsza. Następnie poukładaj w słoikach przygotowane warzywa – rób to na zmianę, tak aby w każdym z nich była podobna zawartość. Potem dodaj na wierzchu każdego z nich po 2-3 ząbki czosnku.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab zapiekany w piekarniku - szybki przepis na pyszny obiad

Krok 5. Sałatka klasztorna prawie gotowa, teraz wystarczy zalać warzywa zimną zalewą, a następnie zakręcić dobrze każdy słoik i zapasteryzować je przez około 5 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ogórki w miodzie. Wyjątkowy smak, któremu się nie oprzesz

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnym smaku

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here