Przepis na pyszną sałatkę klasztorną. Bogactwo kolorów i smaków zamknięte w słoikach

0
14773

Sałatka klasztorna to niesamowity dobór smaków i kolorów, dzięki różnorodności warzyw w niej zawartych z pewnością zasmakuje również Tobie. Ze względu na to, że każdy słoik pełen jest rozmaitych warzyw można ich rodzaj i ilość modyfikować według własnych upodobań. Poniżej przedstawiam przepis z którego najczęściej korzystam, dzięki czemu mam pewność, że sałatka zawsze wyjdzie pyszna.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Sałatka klasztorna – składniki:

DZISIAJ GRZEJE:  Łatwy przepis na mus tiramisu w pucharkach. Obłędny deser w kilka minut

Zalewa:

  • 3 l wody
  • 600 ml octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli
DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny, domowy likier wiśniowy w 3 krokach. Zwalcza choroby i wzmacnia organizm

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sałatka klasztorna – przepis krok po kroku:

Krok 1.  W pierwszej kolejności umieść kalafiora w osolonej wodzie, tak aby ewentualne robaczki wypłynęły z niego. Następnie podziel go na różyczki.

Krok 2.  Marchewki i ogórki obierz, a następnie pokrój w plasterki. Umyj papryki i wytnij z nich gniazda nasienne, potem pokrój je w podłużne paseczki. Obierz i pokrój w półplasterki cebule, a obgotowaną fasolkę podziel na kawałki o długości 4-5 cm.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pielmieni wieprzowo - wołowe. Pyszny dodatek np. do niedzielnego rosołu

Krok 3. W większym garnku umieść wodę, ocet, cukier oraz sól, następnie całość podgrzewaj aż do rozpuszczenia wszystkich sypkich składników i zagotowania. Potem odstaw zalewę do ostygnięcia.

Krok 4. Na dno każdego słoika wrzuć po kilka goździków, kulek ziela angielskiego, po pół łyżeczki ziaren gorczycy oraz po 2 liście laurowe, dzięki temu nasza sałatka klasztorna będzie jeszcze smaczniejsza. Następnie poukładaj w słoikach przygotowane warzywa – rób to na zmianę, tak aby w każdym z nich była podobna zawartość. Potem dodaj na wierzchu każdego z nich po 2-3 ząbki czosnku.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab zapiekany w piekarniku - szybki przepis na pyszny obiad

Krok 5. Sałatka klasztorna prawie gotowa, teraz wystarczy zalać warzywa zimną zalewą, a następnie zakręcić dobrze każdy słoik i zapasteryzować je przez około 5 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne ogórki w miodzie. Wyjątkowy smak, któremu się nie oprzesz

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here