Bardzo lubię eksperymentować z przetworami, dlatego co roku wypróbowuję coś nowego. Jednak młoda kapusta w słoikach to jest jeden z tych przetworów na który przepis jest w mojej rodzinie od lat i nigdy się nie nudzi. Zawszę robię zapas słoików, tak aby choć trochę dotrwało do zimy. Z pewnością tak samo jak ja pokochacie ten szybki przepis na pyszną kapustkę.
Młoda kapusta w słoikach – składniki:
- 2 kapusty
- 5 cebul
- 4 marchewki
- 4 papryki
- 3 i ½ szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- 1 szklanka octu 10%
*szklanka 250 ml
Przepis na młodą kapustę na zimę krok po kroku:
Krok 1. Na początek umyj i osusz kapusty, następnie poszatkuj je na drobne kawałki.
Krok 2. Umyj, obierz, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej marchewki, paprykę pokrój w paski. Następnie obierz cebulę i pokrój w piórka – całość umieść w jednej misce, zasyp solą i wymieszaj.
Krok 3. W tym czasie przygotuj zalewę, aby to wykonać musisz przygotować większy garnek, a potem zagotować w nim wodę wraz z octem i cukrem.
Krok 4. Po około 2 godzinach warzywa puszczą sok, następnie odciśnij je z niego i włóż do słoików. Następnie zalej kapustę przygotowaną wcześniej zalewą, dobrze zakręć słoiki i zapasteryzuj je.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>