Młoda kapusta w słoikach. Szybki, sprawdzony przepis na wyśmienite przetwory

0
44491

Bardzo lubię eksperymentować z przetworami, dlatego co roku wypróbowuję coś nowego. Jednak młoda kapusta w słoikach to jest jeden z tych przetworów na który przepis jest w mojej rodzinie od lat i nigdy się nie nudzi. Zawszę robię zapas słoików, tak aby choć trochę dotrwało do zimy. Z pewnością tak samo jak ja pokochacie ten szybki przepis na pyszną kapustkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Młoda kapusta w słoikach – składniki:

  • 2 kapusty
  • 5 cebul
  • 4 marchewki
  • 4 papryki
  • 3 i ½ szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka octu 10%

*szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto z czerwoną porzeczką. Idealne na spotkania rodzinne

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na młodą kapustę na zimę krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj i osusz kapusty, następnie poszatkuj je na drobne kawałki.

Krok 2. Umyj, obierz, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej marchewki, paprykę pokrój w paski. Następnie obierz cebulę i pokrój w piórka – całość umieść w jednej misce, zasyp solą i wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pokrzywy mojej babci. Jest niezastąpiony w przypadku tych chorób

Krok 3. W tym czasie przygotuj zalewę, aby to wykonać musisz przygotować większy garnek, a potem zagotować w nim wodę wraz z octem i cukrem.

Krok 4. Po około 2 godzinach warzywa puszczą sok, następnie odciśnij je z niego i włóż do słoików. Następnie zalej kapustę przygotowaną wcześniej zalewą, dobrze zakręć słoiki i zapasteryzuj je.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi
DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki kiszone po koreańsku w 3 dni. Łatwy przepis na pyszną przekąskę
DZISIAJ GRZEJE:  Ta cukinia w zalewie musztardowej nie ma sobie równych. Niesamowicie wyrazisty smak
DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here