Młoda kapusta w słoikach. Szybki, sprawdzony przepis na wyśmienite przetwory

Bardzo lubię eksperymentować z przetworami, dlatego co roku wypróbowuję coś nowego. Jednak młoda kapusta w słoikach to jest jeden z tych przetworów na który przepis jest w mojej rodzinie od lat i nigdy się nie nudzi. Zawszę robię zapas słoików, tak aby choć trochę dotrwało do zimy. Z pewnością tak samo jak ja pokochacie ten szybki przepis na pyszną kapustkę.

DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Młoda kapusta w słoikach – składniki:

  • 2 kapusty
  • 5 cebul
  • 4 marchewki
  • 4 papryki
  • 3 i ½ szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka octu 10%

*szklanka 250 ml

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto z czerwoną porzeczką. Idealne na spotkania rodzinne

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na młodą kapustę na zimę krok po kroku:

Krok 1. Na początek umyj i osusz kapusty, następnie poszatkuj je na drobne kawałki.

Krok 2. Umyj, obierz, a potem zetrzyj na tarce jarzynowej marchewki, paprykę pokrój w paski. Następnie obierz cebulę i pokrój w piórka – całość umieść w jednej misce, zasyp solą i wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pokrzywy mojej babci. Jest niezastąpiony w przypadku tych chorób

Krok 3. W tym czasie przygotuj zalewę, aby to wykonać musisz przygotować większy garnek, a potem zagotować w nim wodę wraz z octem i cukrem.

Krok 4. Po około 2 godzinach warzywa puszczą sok, następnie odciśnij je z niego i włóż do słoików. Następnie zalej kapustę przygotowaną wcześniej zalewą, dobrze zakręć słoiki i zapasteryzuj je.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi

DZISIAJ GRZEJE:  Kapusta z buraczkami - przepis na pyszną zimową sałatkę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki kiszone po koreańsku w 3 dni. Łatwy przepis na pyszną przekąskę

DZISIAJ GRZEJE:  Ta cukinia w zalewie musztardowej nie ma sobie równych. Niesamowicie wyrazisty smak

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Domowa pasta bulionowa. Łatwy przepis, który zastąpi sklepowe kostki...

Podczas gotowania niejednokrotnie trudno jest nam uzyskać idealny smak, często „czegoś nam brak”. Właśnie...

Przepis na domowy ocet jabłkowy. Jego niesamowite właściwości pozostają...

Przepis na domowy ocet jabłkowy jest niesamowicie łatwy i szybki w wykonaniu. Jedynym minusem,...

Pierogi ruskie według siostry Anastazji. Kultowy przepis na najlepsze...

Pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami – niezależnie od tego,...

Przepis na ciasto salceson. Mięciutki placek, któremu się nie...

Salceson to idealne ciasto, gdy spodziewasz się gości lub po prostu masz ochotę na...

Przepis na czosnek marynowany z miodem. Potężna dawka witamin...

Czosnek marynowany z miodem to świetny sposób na wprowadzenie do naszej diety dodatkowych wartości...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym do słoików. Przepis, który...

Marchewka w sosie słodko kwaśnym to smakowity i zdrowy dodatek do ryżu, ziemniaków, a...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here