Języki teściowej to kolorowa przekąska idealna na imprezowy stół, ale także jako smakowity dodatek do obiadu. Dzięki połączeniu cukinii, papryki i cebuli otrzymujemy nie tylko niepowtarzalny smak, ale i wygląd, który przykuwa oko. Warto również wypróbować wersję z ogórkami, która jest równie pyszna. Każdy fan przetworów powinien wypróbować oba przepisy i przygotować choć kilka słoików na zimę.
Składniki na języki teściowej:
- 1 marchewka
- 2 średniej wielkości cukinie (lub ok. 6 ogórków)
- 1 czerwona papryka (może być zwykła lub ostra)
- 2 ząbki czosnku do każdego słoika
- 1 gałązka kopru do każdego słoika
- 1 gałązka pietruszki do każdego słoika
- Kilka ziarenek pieprzu czarnego
- Kilka kulek ziela angielskiego
Przepis na zalewę:
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 50 mililitrów octu spirytusowego do każdego słoika
*Szklanka 250 ml
Z podanej ilości składników powinny wyjść 2/3 słoiki 500 ml.
Języki teściowej z cukinią – wykonanie:
Krok 1. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce w słupki, następnie umieść ją na spodzie każdego słoika.
Krok 2. Potem dodaj do każdego słoiczka po gałązce kopru, pietruszki oraz po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu.
Krok 3. Umyj dokładnie cukinie i odetnij końcówki, następnie potnij ją wzdłuż na cieniutkie plastry (można użyć do tego obieraczki do warzyw).
Krok 4. Paprykę pokrój w słupki, a następnie umieść ją w plastrach cukinii tworząc języki teściowej. Pamiętaj aby rolować koreczki dość ciasno. Na koniec poukładaj je na dnach słoików.
Krok 5. Aby przygotować zalewę połącz w garnku wszystkie składniki na nią potrzebne i zagotuj je, następnie pozostaw na ogniu przez około 3 minuty.
Krok 6. Do każdego ze słoików wlać po 50 ml octu, a potem zalać gorącą zalewą. Na koniec zakręć słoiki i zapasteryzuj.
Warto wypróbować również wersję koreczków w której cukinie zamienimy na ogórki gruntowe, będą smakować równie wyśmienicie. Aby je przygotować będziesz potrzebować około 6 dużych ogórków.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>