Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

0
11902
papryka marynowana

Papryka marynowana to wraz z ogóreczkami moje ulubione przetwory, które z pewnością zajmują w mojej spiżarce najwięcej miejsca. Papryka świetnie sprawdza się jako przekąska, dodatek do kanapek i sałatek, dlatego właśnie wolę mieć więcej słoików w zapasie. Tym bardziej, że przepis na nią jest niesamowicie łatwy, aby ją przygotować nie musimy mieć specjalnych umiejętności, a jedynie chwilę czasu. Polecam serdecznie wypróbować przepis, ale również zachęcam do podzielenia się własnymi wskazówkami na paprykę marynowaną!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sos habanero. Doskonały do zup, sosów czy pizzy

Papryka marynowana w słoikach – składniki:

  • 3 duże papryki
  • Kilka plasterków marchewki
  • 4 plastry cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i ½ łyżki oliwy
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 listki laurowe
  • Kilka ziarenek czarnego pieprzu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanki na zwykłym chlebie - są pyszne i sycące. Koniecznie musisz ich spróbować, to prawdziwy HIT

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 listki laurowe
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pieczarki w serowej "skorupce" - smaczna i szybka przekąska

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Papryka marynowana – przepis krok po kroku

Krok 1. Na początek umyj, osusz i usuń nasiona z papryk, następnie pokrój je na mniejsze części. Potem umyj, a najlepiej wyparz słoiki i pozostaw je do osuszenia. Gdy już będą całkowicie suche ułóż w nich warzywa.

Krok 2. Obierz cebulę i pokrój ją, przygotuj cztery plastry, a następnie włóż je do słoików wraz z nieobranymi ząbkami czosnku. Potem umyj, obierz i pokrój marchewkę, umieść w każdym ze słoików po kilka plasterków. Na koniec dodajemy oliwę, przyprawy i opcjonalnie przepołowioną chili.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

Krok 3. Przygotuj duży garnek i pod przykryciem zagotuj w nim wszystkie składniki na zalewę, następnie jeszcze gorącą zalej warzywa w słoikach.

Krok 4. Papryka marynowana jest już prawie gotowa, wystarczy zakręcić dobrze słoiki, a potem zapasteryzować je. W tym celu wstaw słoiki do wysokiego garnka z gorąca wodą, następnie gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, pamiętając, że woda musi sięgać prawie do pokrywki.

papryka marynowana

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na fenomenalny sok arbuzowy. Orzeźwienie latem i bomba witaminowa zimą
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na deser tiramisu bez pieczenia - zachwyć nim swoich domowników i rodzinę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem - coś wspaniałego, zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here