Papryka marynowana to wraz z ogóreczkami moje ulubione przetwory, które z pewnością zajmują w mojej spiżarce najwięcej miejsca. Papryka świetnie sprawdza się jako przekąska, dodatek do kanapek i sałatek, dlatego właśnie wolę mieć więcej słoików w zapasie. Tym bardziej, że przepis na nią jest niesamowicie łatwy, aby ją przygotować nie musimy mieć specjalnych umiejętności, a jedynie chwilę czasu. Polecam serdecznie wypróbować przepis, ale również zachęcam do podzielenia się własnymi wskazówkami na paprykę marynowaną!
Papryka marynowana w słoikach – składniki:
- 3 duże papryki
- Kilka plasterków marchewki
- 4 plastry cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 i ½ łyżki oliwy
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 4 ziela angielskie
- 2 łyżki gorczycy
- 2 listki laurowe
- Kilka ziarenek czarnego pieprzu
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu 10%
- 5 szklanek wody
- ¾ szklanki cukru
- 2 listki laurowe
Papryka marynowana – przepis krok po kroku
Krok 1. Na początek umyj, osusz i usuń nasiona z papryk, następnie pokrój je na mniejsze części. Potem umyj, a najlepiej wyparz słoiki i pozostaw je do osuszenia. Gdy już będą całkowicie suche ułóż w nich warzywa.
Krok 2. Obierz cebulę i pokrój ją, przygotuj cztery plastry, a następnie włóż je do słoików wraz z nieobranymi ząbkami czosnku. Potem umyj, obierz i pokrój marchewkę, umieść w każdym ze słoików po kilka plasterków. Na koniec dodajemy oliwę, przyprawy i opcjonalnie przepołowioną chili.
Krok 3. Przygotuj duży garnek i pod przykryciem zagotuj w nim wszystkie składniki na zalewę, następnie jeszcze gorącą zalej warzywa w słoikach.
Krok 4. Papryka marynowana jest już prawie gotowa, wystarczy zakręcić dobrze słoiki, a potem zapasteryzować je. W tym celu wstaw słoiki do wysokiego garnka z gorąca wodą, następnie gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, pamiętając, że woda musi sięgać prawie do pokrywki.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>