Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

Papryka marynowana to wraz z ogóreczkami moje ulubione przetwory, które z pewnością zajmują w mojej spiżarce najwięcej miejsca. Papryka świetnie sprawdza się jako przekąska, dodatek do kanapek i sałatek, dlatego właśnie wolę mieć więcej słoików w zapasie. Tym bardziej, że przepis na nią jest niesamowicie łatwy, aby ją przygotować nie musimy mieć specjalnych umiejętności, a jedynie chwilę czasu. Polecam serdecznie wypróbować przepis, ale również zachęcam do podzielenia się własnymi wskazówkami na paprykę marynowaną!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sos habanero. Doskonały do zup, sosów czy pizzy

Papryka marynowana w słoikach – składniki:

  • 3 duże papryki
  • Kilka plasterków marchewki
  • 4 plastry cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i ½ łyżki oliwy
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 4 ziela angielskie
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 listki laurowe
  • Kilka ziarenek czarnego pieprzu

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanki na zwykłym chlebie - są pyszne i sycące. Koniecznie musisz ich spróbować, to prawdziwy HIT

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 listki laurowe

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pieczarki w serowej "skorupce" - smaczna i szybka przekąska

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Papryka marynowana – przepis krok po kroku

Krok 1. Na początek umyj, osusz i usuń nasiona z papryk, następnie pokrój je na mniejsze części. Potem umyj, a najlepiej wyparz słoiki i pozostaw je do osuszenia. Gdy już będą całkowicie suche ułóż w nich warzywa.

Krok 2. Obierz cebulę i pokrój ją, przygotuj cztery plastry, a następnie włóż je do słoików wraz z nieobranymi ząbkami czosnku. Potem umyj, obierz i pokrój marchewkę, umieść w każdym ze słoików po kilka plasterków. Na koniec dodajemy oliwę, przyprawy i opcjonalnie przepołowioną chili.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki w zalewie gyros. Nietypowa sałatka o rewelacyjnymsmaku

Krok 3. Przygotuj duży garnek i pod przykryciem zagotuj w nim wszystkie składniki na zalewę, następnie jeszcze gorącą zalej warzywa w słoikach.

Krok 4. Papryka marynowana jest już prawie gotowa, wystarczy zakręcić dobrze słoiki, a potem zapasteryzować je. W tym celu wstaw słoiki do wysokiego garnka z gorąca wodą, następnie gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, pamiętając, że woda musi sięgać prawie do pokrywki.

papryka marynowana

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na fenomenalny sok arbuzowy. Orzeźwienie latem i bomba witaminowa zimą

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na deser tiramisu bez pieczenia - zachwyć nim swoich domowników i rodzinę

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z wędzonym kurczakiem i ananasem - coś wspaniałego, zobacz przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Czosnkowy syrop oczyszczający płuca. Pomaga w odtruwaniu organizmu i stawia na nogi podczas przeziębienia

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here