Nalewka z aronii – banalny przepis. Sprawdź koniecznie

Aronia to prawdziwe bogactwo drogocennych dla zdrowia składników. Pomagają w zapobieganiu m.in. nadciśnieniu, miażdżycy, schorzeniom oczu. Niektórzy naukowcy uważają nawet, że aronia może zmniejszać ryzyko nowotworów!

Aronia ma wiele zalet – poznaj kilka z nich

Aronia posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy starzenia się skóry i całego organizmu. Wielu lekarzy uważa również, że taka dawka przeciwutleniaczy jest swoistą formą profilaktyki nowotworów. Rutyna oraz antocyjany zawarte w aronii dobrze wpływają również na naczynia krwionośne, wzmacniając je i zwiększając ich elastyczność. Jednocześnie pomagają one w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku

Owoce aronii są dość cierpkie w smaku, trudno więc zajadać się z nimi ze smakiem prosto z krzewu. Na szczęście jest prosty sposób, by złagodzić nieprzyjemny posmak: wystarczy przemrozić je w zamrażalniku przez 48 godzin.

Suszona aronia może stanowić bazę lub dodatek do herbaty, ponadto owoce można wykorzystać w różnorodnych przetworach, takich jak:

  • soki,
  • dżemy,
  • konfitury,
  • galaretki,
  • sosy,
  • nalewki

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

Składniki na nalewkę z aronii

  • Składniki na 4 butelki 0,5 l
  • 60 dag aronii
  • 200 listków wiśni z ogonkami
  • 1,5l wody
  • 2 dag kwasku cytrynowego
  • 80 dag cukru
  • 0,5l spirytusu

Wykonanie nalewki krok po kroku

Krok 1. Obraną aronię i listki należy dokładnie wypłukać i przecedzić. Następnie aronię i liście wiśni zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mirabelek - sprawdzony przepis mojej mamy

Krok 2. Całość pozostawiamy na 24h. Następnie przecedzamy przez sito i dodajemy kwasek cytrynowy oraz cukier. Należy to zagotować, ostudzić i dodać spirytus.

Krok 3. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewkę odstawiamy do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu. Już za 3-4 miesiące będzie gotowa do spróbowania! Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Sałatka na zimę z marchewki, papryki i cebuli –...

Dziś, mam dla Was kolejny przepis na zimową sałatkę z marchewki i papryki. Jest...

Domowy zakwas buraczany – sprawdzony przepis

Zakwas buraczany powinna umieć zrobić, każda gospodyni. Jest tysiąc razy lepszy i zdrowszy niż...

Ciasto budyniowe z jabłkami – szybki i smaczny deser,...

Dzisiejszy przepis na ciasto budyniowe, udaje się mi za każdym razem. Jest szybki w...

Przepis na domowy sok “Kubuś”. Ten przepis to prawdziwy...

Soki owocowe czy warzywne, cieszą się niebywałym powodzeniem wśród dzieci, ale również i my,...

Salceson z butelki – genialny przepis na domową wędlinę....

Domowej roboty wędliny to coś co kocham najbardziej. Są smaczne i nie zawierają mnóstwa...

Bigos z kiszonej kapusty – przepis mojej babci. Zobacz...

Dziś, chciałabym Wam przedstawić sprawdzony i niezawodny przepis na bigos z kiszonej kapusty. To...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here