Nalewka z aronii – banalny przepis. Sprawdź koniecznie

0
16124

Aronia to prawdziwe bogactwo drogocennych dla zdrowia składników. Pomagają w zapobieganiu m.in. nadciśnieniu, miażdżycy, schorzeniom oczu. Niektórzy naukowcy uważają nawet, że aronia może zmniejszać ryzyko nowotworów!

Aronia ma wiele zalet – poznaj kilka z nich

Aronia posiada mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki czemu pozytywnie wpływa na procesy starzenia się skóry i całego organizmu. Wielu lekarzy uważa również, że taka dawka przeciwutleniaczy jest swoistą formą profilaktyki nowotworów. Rutyna oraz antocyjany zawarte w aronii dobrze wpływają również na naczynia krwionośne, wzmacniając je i zwiększając ich elastyczność. Jednocześnie pomagają one w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domową pastę z lubczyku - zamknij smak lata w słoiku

Owoce aronii są dość cierpkie w smaku, trudno więc zajadać się z nimi ze smakiem prosto z krzewu. Na szczęście jest prosty sposób, by złagodzić nieprzyjemny posmak: wystarczy przemrozić je w zamrażalniku przez 48 godzin.

Suszona aronia może stanowić bazę lub dodatek do herbaty, ponadto owoce można wykorzystać w różnorodnych przetworach, takich jak:

  • soki,
  • dżemy,
  • konfitury,
  • galaretki,
  • sosy,
  • nalewki

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mięty - orzeźwiający powiew lata - przepis

Składniki na nalewkę z aronii

  • Składniki na 4 butelki 0,5 l
  • 60 dag aronii
  • 200 listków wiśni z ogonkami
  • 1,5l wody
  • 2 dag kwasku cytrynowego
  • 80 dag cukru
  • 0,5l spirytusu

Wykonanie nalewki krok po kroku

Krok 1. Obraną aronię i listki należy dokładnie wypłukać i przecedzić. Następnie aronię i liście wiśni zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z mirabelek - sprawdzony przepis mojej mamy

Krok 2. Całość pozostawiamy na 24h. Następnie przecedzamy przez sito i dodajemy kwasek cytrynowy oraz cukier. Należy to zagotować, ostudzić i dodać spirytus.

Krok 3. Wszystko dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Nalewkę odstawiamy do leżakowania w chłodnym i ciemnym miejscu. Już za 3-4 miesiące będzie gotowa do spróbowania! Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here