Sałatka z ogórków i cukinii – zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

Sezon zarówno na ogórki jak i cukinie nadal trwa, warto więc zrobić zapasy sałatki na zimę. Dzisiejszy przepis na nią jest genialny, zrobisz go niewielkim nakładem pracy. Polecamy i zachęcany do udostępniania, być może jest jeszcze ktoś, kto nie zna tego przepisu. 

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Składniki na zimową sałatki z ogórków i cukinii

Do sporządzenia sałaty potrzebować będziemy:

  • 1,5 kg ogórków
  • 1,5 kg cukinii
  • 200 g marchwi
  • 200 g cebuli
  • pół kilograma papryki (mix żółtej, czerwonej)
  • 0,5 szklanki octu – najlepiej 6%
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżeczki natki pietruszki
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na ogórki w musztardzie - pyszne i chrupiące

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z malin to hit tego lata - przepis z 3 składników

Sposób wykonania sałatki krok po kroku – przepis

Krok 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki można namoczyć na chwilę przed krojeniem, by na pewno usunąć z nich cały piasek.

Krok 2. Cukinię ścieramy (razem ze skórką) na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii. Wszystko umieszczamy w dużej misce, solimy (3 łyżki soli), mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Krok 3. Po tym czasie warzywa odciskamy z soku umieszczając je na durszlaku i dociskając dłonią. Cukinię i ogórki mieszamy z marchewką, którą należy wcześniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do pozostałych warzyw.

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pasztet z cukinii - jest naprawdę bardzo dobry. Koniecznie musisz go zrobić w domu

Krok 4. Do dużego garnka wlewamy olej, ocet, dodać cukier, sól, natkę pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Z podanych składników gotujemy zalewę – tak długo aż cukier się rozpuści.

Krok 5. Gorącą zalewę mieszamy z warzywami i całość odstawiamy na 2 godziny.

Krok 6. Sałatkę przekładamy do słoików i na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kiszonkę wielowarzywną - smaki lata w słoiku

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zobacz również

Najnowsze wpisy

Szarlotka jak z dawnych czasów. Poznaj super przepis

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych, o ile nie najpopularniejsze pieczone ciasto w naszym kraju....

Sok z kapusty i jego magiczne właściwości. Zobacz na...

Sok z kapusty należy do niesamowicie zdrowych rzeczy, jednak przez lwią część z nas...

Przepis na chinkali, czyli gruzińskie pierogi. W niczym nie...

Gruzińska kuchnia jest fantastyczna i każdy, kto jej spróbował, potwierdza tę teorię. Jednym z...

Legendarna zalewajka. Treściwa zupa, która zachwyci każdego

Zalewajka to legendarna już zupa, która może w swoim smaku oraz wyglądzie bardzo przypominać...

Przepis na hiszpańskie churros. Idealne na Tłusty Czwartek

Churros to tradycyjne hiszpańskie słodkie przekąski, które zyskały ogromną popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi...

Kotlety francuskie, czyli pierś z kurczaka z wyrazistymi dodatkami

Kotlety francuskie to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka, które podaje się...

Popularne kategorie

Komentarze

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here