Przepis na genialne kotlety z kalafiora – nie tylko dzieci je pokochają

0
12027

Kotlety z kalafiora są bardzo delikatne w smaku. Szybkość ich wykonania sprawi, że przepis stanie się jednym z Twoich ulubionych. Kotlety z kalafiora doskonale zastąpią Ci tradycyjnego mielonego. Tak przygotowane kotleciki możemy podać z sałatką z sezonowych warzyw czy z ziemniakami.

Kotlety zrobione z kalafiora lubią nie tylko dzieci, ale i też dorośli. Koniecznie musicie ich spróbować w połączeniu z bułką hamburgerową. Można także zaserwować wspaniałe wrapy z kalafiorowym kotlecikiem. Polecam do wypróbowania przepisu i do jego udostępniania.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na racuchy z białym serem - dobre na śniadanie lub obiad

Składniki do kotleta z kalafiora

Do przygotowania kalafiorowych kotletów potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 duży kalafior (po odcięciu różyczek około 900 dag kalafiora)
  • 2 średnie jajka
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek i natka pietruszki w dowolnej ilości
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
DZISIAJ GRZEJE:  Kluski na parze - pampuchy, sprawdzony przepis mojej babci

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie kotletów z kalafiora krok po kroku

Krok 1. Zaczynamy od odkrojenia różyczek kalafiora. Umieszczamy je w garnku i zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Różyczek kalafiora nie gotujemy dłużej niż siedem minut. Kalafior ma być jeszcze sprężysty i al dente.

Krok 2. Ugotowane różyczki umieszczamy w durszlaku, by odparowały. Kalafiora siekamy drobno na desce i przekładamy na suchą patelnię. Podgrzewamy je tak przez kilka minut na średniej mocy palnika, by odparować z nich całą wodę.

DZISIAJ GRZEJE:  Kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami - przepis na jednogarnkowe danie

Krok 3. Do zimnego kalafiora dodajemy dwa jajka, dwie łyżki mąki pszennej, dymkę ze szczypiorkiem oraz posiekany koper i pietruszkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę i także dodajemy do masy kalafiorowej. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Krok 4. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Łyżką odmierzamy porcje wielkości orzecha włoskiego. Umieszczamy w talerzu z bułką i obtaczamy. Dłońmi formujemy lekko spłaszczone kotlety. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here