Kotlety z kalafiora są bardzo delikatne w smaku. Szybkość ich wykonania sprawi, że przepis stanie się jednym z Twoich ulubionych. Kotlety z kalafiora doskonale zastąpią Ci tradycyjnego mielonego. Tak przygotowane kotleciki możemy podać z sałatką z sezonowych warzyw czy z ziemniakami.
Kotlety zrobione z kalafiora lubią nie tylko dzieci, ale i też dorośli. Koniecznie musicie ich spróbować w połączeniu z bułką hamburgerową. Można także zaserwować wspaniałe wrapy z kalafiorowym kotlecikiem. Polecam do wypróbowania przepisu i do jego udostępniania.
Składniki do kotleta z kalafiora
Do przygotowania kalafiorowych kotletów potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 duży kalafior (po odcięciu różyczek około 900 dag kalafiora)
- 2 średnie jajka
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- koperek i natka pietruszki w dowolnej ilości
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Wykonanie kotletów z kalafiora krok po kroku
Krok 1. Zaczynamy od odkrojenia różyczek kalafiora. Umieszczamy je w garnku i zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Różyczek kalafiora nie gotujemy dłużej niż siedem minut. Kalafior ma być jeszcze sprężysty i al dente.
Krok 2. Ugotowane różyczki umieszczamy w durszlaku, by odparowały. Kalafiora siekamy drobno na desce i przekładamy na suchą patelnię. Podgrzewamy je tak przez kilka minut na średniej mocy palnika, by odparować z nich całą wodę.
Krok 3. Do zimnego kalafiora dodajemy dwa jajka, dwie łyżki mąki pszennej, dymkę ze szczypiorkiem oraz posiekany koper i pietruszkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę i także dodajemy do masy kalafiorowej. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Krok 4. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Łyżką odmierzamy porcje wielkości orzecha włoskiego. Umieszczamy w talerzu z bułką i obtaczamy. Dłońmi formujemy lekko spłaszczone kotlety. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiany kolor. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>