Cytrynowo-waniliowe ciasto tratwa bez pieczenia

0
3607

Ciasto o nazwie tratwa, to jedno z tych ciast, które nie wymaga pieczenia, więc nie ma obawy, że nie wyjdzie. Deser ten ma słodki smak, który doskonale przełamuje orzeźwiający cytrynowy smak.

Jest więc to ciasto dla fanów i czegoś słodkiego, i kwaśnego. Deser ten dobrze sprawdzi się na przykład w wakacje. Przepis na niego jest doprawdy banalnie prosty.

DZISIAJ GRZEJE:  Tort orzechowy przekładany pysznym kremem. Dobry na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Śledzik z charakterem, czyli w pomidorach i z dodatkiem chilli

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mocno ciągnące się kulki serowe. Fenomenalna przekąska z 3 składników

Składniki na ciasto tratwa – przepis

Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:

Składniki na spód:

  • 200 g herbatników
  • Półtora opakowania rurek waflowych z kremem o smaku waniliowym

Składniki na budyń cytrynowy:

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 ml soku z cytryny
  • 2,5 szklanki wody
  • 3/4 kostki miękkiego masła

Składniki na górną warstwę:

  • 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 250 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • Cukier puder do posypania
  • Blacha o wymiarach 20×30 cm
DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem

Ciasto tratwa krok po kroku – przepis

Krok 1. Na dnie blachy wyłóż herbatniki, a następnie zabierz się za robienie budyniu. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj cukier i zagotuj. W połowie szklanki wody rozpuść budyniowe proszki. Do gotującej się w garnku wody z cukrem dodaj rozrobione budynie i mieszaj, aż uzyskasz gęsty krem.

Krok 2. Do jeszcze gorącego budyniu wrzuć miękkie, pokrojone na mniejsze kawałki masło, wlej sok z cytryny i mieszaj do połączenia składników w jednolitą masę. Masę wylej na herbatniki i rozprowadź, a na niej równomiernie ułóż rurki z kremem. Poczekaj. aż całość ostygnie.

Krok 3. Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij, dodaj do niej jogurt i wlej wystudzoną galaretkę. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Tak powstałą masę wylej na rurki i równomiernie rozprowadź. Na rurkach ułóż warstwę herbatników i gotowe. Możesz jeszcze z góry posypać herbatniki cukrem pudrem. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, aby wszystko stężało i łatwiej się kroiło.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy dodatek do obiadu, czyli zasmażana kapusta kiszona
DZISIAJ GRZEJE:  Lody w wafelku – przepis, który przypomni Ci błogi smak dzieciństwa

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Co zrobić, by sansewieria rosła szybciej? Oto jeden prosty trik
DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o gwiazdę betlejemską? Kilka porad dla tej pięknej rośliny