Ciasto o nazwie tratwa, to jedno z tych ciast, które nie wymaga pieczenia, więc nie ma obawy, że nie wyjdzie. Deser ten ma słodki smak, który doskonale przełamuje orzeźwiający cytrynowy smak.
Jest więc to ciasto dla fanów i czegoś słodkiego, i kwaśnego. Deser ten dobrze sprawdzi się na przykład w wakacje. Przepis na niego jest doprawdy banalnie prosty.
Składniki na ciasto tratwa – przepis
Do wykonania tego ciasta potrzebujesz:
Składniki na spód:
- 200 g herbatników
- Półtora opakowania rurek waflowych z kremem o smaku waniliowym
Składniki na budyń cytrynowy:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 125 ml soku z cytryny
- 2,5 szklanki wody
- 3/4 kostki miękkiego masła
Składniki na górną warstwę:
- 300 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
- 1 duży jogurt naturalny
- 1 galaretka cytrynowa
- 250 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- Cukier puder do posypania
- Blacha o wymiarach 20×30 cm
Ciasto tratwa krok po kroku – przepis
Krok 1. Na dnie blachy wyłóż herbatniki, a następnie zabierz się za robienie budyniu. Do garnka wlej dwie szklanki wody, dodaj cukier i zagotuj. W połowie szklanki wody rozpuść budyniowe proszki. Do gotującej się w garnku wody z cukrem dodaj rozrobione budynie i mieszaj, aż uzyskasz gęsty krem.
Krok 2. Do jeszcze gorącego budyniu wrzuć miękkie, pokrojone na mniejsze kawałki masło, wlej sok z cytryny i mieszaj do połączenia składników w jednolitą masę. Masę wylej na herbatniki i rozprowadź, a na niej równomiernie ułóż rurki z kremem. Poczekaj. aż całość ostygnie.
Krok 3. Galaretkę zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę ubij, dodaj do niej jogurt i wlej wystudzoną galaretkę. Wszystko dobrze wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Tak powstałą masę wylej na rurki i równomiernie rozprowadź. Na rurkach ułóż warstwę herbatników i gotowe. Możesz jeszcze z góry posypać herbatniki cukrem pudrem. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, aby wszystko stężało i łatwiej się kroiło.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>