Ciasto „Wiewiórka” to popularne, polskie ciasto, które charakteryzuje się wilgotną i bogatą w smaku konsystencją. Jest to ciasto ucierane, często z dodatkiem jabłek, orzechów włoskich, cynamonu oraz bakalii, co nadaje mu orzechowo-owocowy aromat i lekką słodycz.
Nazwa „wiewiórka” najprawdopodobniej odnosi się do orzechów, które są jednym z głównych składników tego wypieku. Bakalie dodajemy do ciasta opcjonalnie. Ja osobiście preferuję przepis tylko z orzechami włoskimi i jabłkami.
Składniki na ciasto Wiewiórka – przepis
Do przygotowania ciasto potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3 duże jabłka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania
- forma ciasta 28 x 26 cm
Przepis na ciasto Wiewiórka krok po kroku – przepis
Krok 1. W pierwszej kolejności ubijamy całe jajka razem z cukrem.
Krok 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.
Krok 3. W trakcie miksowania, wąskim strumieniem wlewamy olej.
Krok 4. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki lub większą kostkę. Dodajemy do ciasta. Kolejno dodajemy 1 szklankę posiekanych orzechów włoskich. Całość należy wymieszać łopatką.
Krok 5. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej PRZEPISÓW znajdziesz <<TUTAJ>>