Ciasto wiewiórka. Przepis na idealne jesienne ciasto

0
1434
Ciasto Wiewiórka

Ciasto „Wiewiórka” to popularne, polskie ciasto, które charakteryzuje się wilgotną i bogatą w smaku konsystencją. Jest to ciasto ucierane, często z dodatkiem jabłek, orzechów włoskich, cynamonu oraz bakalii, co nadaje mu orzechowo-owocowy aromat i lekką słodycz.

Nazwa „wiewiórka” najprawdopodobniej odnosi się do orzechów, które są jednym z głównych składników tego wypieku. Bakalie dodajemy do ciasta opcjonalnie. Ja osobiście preferuję przepis tylko z orzechami włoskimi i jabłkami.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik z bezą, który pokocha każdy

Składniki na ciasto Wiewiórka – przepis

Do przygotowania ciasto potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 3 duże jabłka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
  • forma ciasta 28 x 26 cm
DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto ze śliwkami, budyniem i kruszonką. Prawdziwe niebo w gębie

Przepis na ciasto Wiewiórka krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności ubijamy całe jajka razem z cukrem.

Krok 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.

Krok 3. W trakcie miksowania, wąskim strumieniem wlewamy olej.

Krok 4. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki lub większą kostkę. Dodajemy do ciasta.  Kolejno dodajemy 1 szklankę posiekanych orzechów włoskich. Całość należy wymieszać łopatką.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto widelcem mieszane - super przepis na ciasto z owocami

Krok 5. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 200ºC. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne gołąbki bez zwijania
DZISIAJ GRZEJE:  Imprezowa sałatka w 5 minut. Super przepis na pyszną przekąskę

Więcej PRZEPISÓW znajdziesz <<TUTAJ>>