Najlepsza zalewa do grzybów marynowanych – przepis, który warto znać

0
3221

Zalewa do grzybów marynowanych to kluczowy element, który nadaje im smak i zachowuje je na dłużej. Oto klasyczny przepis na zalewę do marynowanych grzybów. Nie są zbyt ostre, ani kwaśne. Tak, by można rzec, że są w sam raz.

  • Do marynowania najlepiej nadają się małe grzyby, takie jak podgrzybki, prawdziwki, kurki, opieńki czy maślaki.
  • Jeśli chcesz, możesz dodać do słoików plasterki marchwi lub ząbki czosnku, aby wzbogacić smak marynaty.

Tak przygotowane grzyby będą świetnym dodatkiem do różnych potraw lub przekąsek!

Składniki na marynatę – przepis

Do przygotowania marynaty potrzebować będziemy następujących składników;

  • 2 kg małych grzybów – borowiki, podgrzybki, maślaki
  • 3 szklanki wody
  • niecałe 3/4 szklanki octu 10%
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 średnia marchewka – 130 g
  • 2 duże liście laurowe lub 4 małe
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 8 kulek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 łyżki soli do obgotowania grzybków

Sposób przygotowania:

Gotowanie zalewy: Do garnka wlej wodę i ocet, dodaj cukier, 1/2 łyżeczki soli, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Możesz również dodać cebulę pokrojoną w plastry, jeśli lubisz dodatkowy aromat.

Doprowadzenie do wrzenia: Wszystkie składniki zagotuj na średnim ogniu. Kiedy zalewa zacznie wrzeć, gotuj ją przez około 5 minut, aby przyprawy oddały swój aromat.

Przygotowanie grzybów marynowanych krok po kroku – przepis

Gotowanie grzybów: Przejrzyj wszystkie grzyby. Zostaw tylko te zdrowe. Do marynowania najlepiej jest wybrać te najmniejsze grzybki. Opłucz je szybko i sprawnie pod zimną, bieżąca wodą. Małe zostaw całe, większe pokrój na kawałki. Możesz marynować same kapelusze lub całe grzybki. Umieść je w garnku z osoloną, gotującą się wodą i gotuj na małej mocy palnika od 5 do 7 minut. Następnie odcedź na sitku.

Zalewanie grzybów: Marchew pokrój w plastry. Ułóż na dnie słoika po kilka sztuk. Wysterylizowane słoiki napełnij wcześniej ugotowanymi grzybami. Gdy zalewa jest gotowa, gorącą wlej do słoików z grzybami, tak aby wszystkie były dokładnie przykryte

Pasteryzacja: Zamknięte słoiki możesz dodatkowo pasteryzować (gotować w wodzie przez około 15 minut), co pomoże dłużej przechowywać marynowane grzyby. Można szybko i bezproblemowo pasteryzację przeprowadzić w piekarniku. Piekarnik rozgrzej do max 110 stopni. Włóż słoiki i pasteryzuj 20 minut. Smacznego!

Zobacz więcej przepisów <<TUTAJ>>