Surówka z czerwonej kapusty. Idealna do tradycyjnych polskich dań

0
513

Surówka z czerwonej kapusty to znakomity dodatek do niemalże większości polskich dań. Jest to bardzo zdrowe warzywo, bowiem posiada dużo potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.

Taka sałatka z tego przepisu znakomicie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju kotletów, na przykład schabowych czy mielonych. Pasuje także do schabu czy mięsnych dań z sosem, takich jak rolady czy zrazy. Innymi słowy, jest to surówka idealnie nadająca się do naszych polskich dań.

DZISIAJ GRZEJE:  Soczysty schab w aromatycznym sosie cebulowym
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pierogi ruskie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty – przepis

Aby wykonać tę surówkę potrzebujesz:

  • mała główka czerwonej kapusty (około kilograma)
  • mała cebula
  • 1 średnie jabłko
  • 1 średnia marchew
  • po sporej garści siekanej pietruszki i koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Miodownik bez pieczenia. Idealny na zbliżające się święta

Surówka z czerwonej kapusty – przepis

Krok 1. Z kapusty zdejmij pierwsze liście, a następnie kapustę podziel na pół i wydrąż z niej głąb. Obie części drobno poszatkuj.

Krok 2. Do miski z kapustą dodaj posiekaną na drobno cebulę, obrane i starte na dużych oczkach jabłko oraz również obraną i startą na dużych oczkach marchewkę. Całość uzupełnij natką pietruszki oraz koperkiem.

Krok 3. Do miseczki dodaj majonez, ocet, sól, pieprz oraz cukier. Wszystko wymieszaj i przelej do surówki, którą również dobrze pomieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Włóż surówkę do lodówki na minimum godzinę i gotowe.

DZISIAJ GRZEJE:  Wspaniały tort Ambasador. Koniecznie zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na niezwykle puszysty japoński sernik

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kultową Wuzetkę
DZISIAJ GRZEJE:  Przekąska doskonała, czyli paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem