Surówka z czerwonej kapusty to znakomity dodatek do niemalże większości polskich dań. Jest to bardzo zdrowe warzywo, bowiem posiada dużo potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu.
Taka sałatka z tego przepisu znakomicie sprawdzi się do wszelkiego rodzaju kotletów, na przykład schabowych czy mielonych. Pasuje także do schabu czy mięsnych dań z sosem, takich jak rolady czy zrazy. Innymi słowy, jest to surówka idealnie nadająca się do naszych polskich dań.
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty – przepis
Aby wykonać tę surówkę potrzebujesz:
- mała główka czerwonej kapusty (około kilograma)
- mała cebula
- 1 średnie jabłko
- 1 średnia marchew
- po sporej garści siekanej pietruszki i koperku
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek octu jabłkowego
- przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru
Surówka z czerwonej kapusty – przepis
Krok 1. Z kapusty zdejmij pierwsze liście, a następnie kapustę podziel na pół i wydrąż z niej głąb. Obie części drobno poszatkuj.
Krok 2. Do miski z kapustą dodaj posiekaną na drobno cebulę, obrane i starte na dużych oczkach jabłko oraz również obraną i startą na dużych oczkach marchewkę. Całość uzupełnij natką pietruszki oraz koperkiem.
Krok 3. Do miseczki dodaj majonez, ocet, sól, pieprz oraz cukier. Wszystko wymieszaj i przelej do surówki, którą również dobrze pomieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Włóż surówkę do lodówki na minimum godzinę i gotowe.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>