Ciasto Jajko sadzone na leśnym mchu jest to nie tylko smaczny deser, ale także wyjątkowy pomysł, który potrafi dostarczyć radości, zaskoczenia i pozytywnych emocji. To jedno z tych dań, które nie tylko smakują wyśmienicie, ale również sprawiają, że jedzenie staje się prawdziwą przygodą dla zmysłów. Jego smak zaskoczy wszystkich Twoich domowników. Koniecznie wypróbuj te wyśmienite ciasto!
Jajko sadzone na leśnym mchu to wyjątkowa atrakcja wizualna. Dlatego warto zrobić takie ciasto, aby dostarczyć sobie i innym niezapomnianej przyjemności podczas jedzenia i wspólnego czasu spędzonego przy kuchennym stole. Zielony spód ciasta, przez dodatek szpinaku, daje wrażenie leśnego mchu, a morela położona na białej masie serowej.. przypomina jajko. Serdecznie polecam!
Składniki na ciasto Jajko sadzone na leśnym mchu – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam blaszki o wymiarach 24 x 35 cm.
Składniki na ciasto:
- 200 g świeżego szpinaku
- 3/4 mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki oleju
Składniki na masę serową:
- 1 kg tłustego twarogu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 ml wrzątku
- 1 galaretka cytrynowa
- 300 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
- 2 galaretki krystaliczne
- 750 ml wrzątku
- 2 puszki moreli w syropie
Wykonanie ciasta Jajko sadzone na leśnym mchu – przepis krok po kroku:
Krok 1. Przygotowujemy blender i blendujemy szpinak do momentu powstania papki. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Krok 2. W dosyć dużej misce ucieramy jajka z cukrem i solą na gładką oraz puszystą masę. Na koniec dodajemy olej i dokładni mieszamy.
Krok 3. Do utartych jajek dodajemy mąkę ze szpinakiem, miksując mikserem do momentu połączenia się wszystkich składników. A następnie przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180*C przez ok. 35 – 40 min, do tzw. ,,suchego patyczka”. Grzanie góra – dół. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić, a następnie wyrównujemy jego powierzchnię, wykrajając wypukłości nożem.
Krok 5. W momencie kiedy ciasto się chłodzi, zajmujemy się przygotowaniem masy serowej. Rozpuszczamy galaretkę, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 6. Do dosyć dużego naczynia przekładamy zmielony ser, dodajemy śmietanę i wsypujemy cukier puder. Całość miksujemy. Pod koniec dodajemy przygotowaną wcześniej wystudzoną galaretkę.
Krok 7. Przygotowane wcześniej ciasto wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej papierem, a następnie przelewamy na nie masę serową.
Krok 8. Przygotowujemy krystaliczną galaretkę, a następnie na masie serowej układamy odsączone połówki moreli. Całość zalewamy przestudzoną galaretką krystaliczną i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>