Przepis na placki z cukinią i sosem grzybowym z podgrzybków. Super na obiad

0
243

Przepis na placki z cukinii i ziemniaków to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są lekkie, chrupiące i idealne jako przekąska lub danie obiadowe. Do tego dodatek w postaci sosu grzybowego np. z podgrzybków, kurek czy maślaków. W zimie również z pieczarek.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na surówkę Colesław - jedną z najlepszych

Oto prosty przepis na placki z cukinią z sosem grzybowym

Składniki na placki:

  • 2 średnie młode cukinie
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (można użyć mąki pszennej)
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • olej do smażenia (np. rzepakowy lub słonecznikowy)
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepsza zalewa do grzybów marynowanych - przepis, który warto znać

Składniki na sos grzybowy z podgrzybków:

Przygotowanie:

Przygotowanie warzyw:

    • Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli ma twardą skórkę, możesz ją obrać, Ale młoda cukinia tego nie wymaga.
    • Po starciu posól cukinię i odstaw na 10-15 minut, aby puściła wodę. Następnie dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu (możesz użyć ściereczki lub gazy do tego celu).
      • Ziemniaki i cebulę obierz i również zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki  również odsącz z nadmiaru wody, np. daj je chwilę na sitko, by woda z nich ściekła.
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na PYSZNY SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE ORZECHOWYM. Super ciasto na każdą okazję

Mieszanie składników:

    • W dużej misce połącz startą cukinię, ziemniaki i cebulę.
    • Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz oraz opcjonalnie gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj.

DZISIAJ GRZEJE:  Murzynek z powidłem śliwkowym - Przepis na ciasto idealne. Puszyste i wilgotne

Smażenie:

    • Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
    • Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię i formuj placki.
    • Smaż z obu stron, aż będą złociste i chrupiące (ok. 3-4 minuty na stronę).

Odsączanie:

    • Po usmażeniu odsącz placki z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowy ręcznik.

Przepis na sos grzybowy jest banalnie prosty

Składniki na sos grzybowy:

  • 500 g grzybów – u mnie same podgrzybki
  • 60 g masła – około 3 łyżki
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30%
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 – 3 łyżki octu jabłkowego

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto wiewiórka. Przepis na idealne jesienne ciasto

Przygotowanie sosu krok po kroku:

  • Grzyby przebrać, umyć pod bieżącą wodą.
  • Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce.
  • Na większej patelni roztopić połowę masła. Włożyć cebulę i zeszklić ją, smażąc na umiarkowanym ogniu, przez około 3 – 4 minuty. Pod koniec dodać czosnek.
  • Zwiększyć ogień, dodać grzyby oraz pozostałe masło. Dodać ocet jabłkowy lub odrobinę soku z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie obsmażyć, przez ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek i odstawić z ognia.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Metrowiec to ciasto ponadczasowe. Ten przepis jest genialny
DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą. Idealny przepis na szybki rodzinny obiad