Przepis na placki z cukinii i ziemniaków to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są lekkie, chrupiące i idealne jako przekąska lub danie obiadowe. Do tego dodatek w postaci sosu grzybowego np. z podgrzybków, kurek czy maślaków. W zimie również z pieczarek.
Oto prosty przepis na placki z cukinią z sosem grzybowym
Składniki na placki:
- 2 średnie młode cukinie
- 3 duże ziemniaki
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej (można użyć mąki pszennej)
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- olej do smażenia (np. rzepakowy lub słonecznikowy)
Składniki na sos grzybowy z podgrzybków:
Przygotowanie:
Przygotowanie warzyw:
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli ma twardą skórkę, możesz ją obrać, Ale młoda cukinia tego nie wymaga.
- Po starciu posól cukinię i odstaw na 10-15 minut, aby puściła wodę. Następnie dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu (możesz użyć ściereczki lub gazy do tego celu).
- Ziemniaki i cebulę obierz i również zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki również odsącz z nadmiaru wody, np. daj je chwilę na sitko, by woda z nich ściekła.
Mieszanie składników:
- W dużej misce połącz startą cukinię, ziemniaki i cebulę.
- Dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz oraz opcjonalnie gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Smażenie:
- Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
- Nakładaj łyżką porcje ciasta na patelnię i formuj placki.
- Smaż z obu stron, aż będą złociste i chrupiące (ok. 3-4 minuty na stronę).
Odsączanie:
- Po usmażeniu odsącz placki z nadmiaru tłuszczu, kładąc je na papierowy ręcznik.
Przepis na sos grzybowy jest banalnie prosty
Składniki na sos grzybowy:
- 500 g grzybów – u mnie same podgrzybki
- 60 g masła – około 3 łyżki
- mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml śmietanki słodkiej 30%
- pół pęczka świeżej pietruszki
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
- 1 – 3 łyżki octu jabłkowego
Przygotowanie sosu krok po kroku:
- Grzyby przebrać, umyć pod bieżącą wodą.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce.
- Na większej patelni roztopić połowę masła. Włożyć cebulę i zeszklić ją, smażąc na umiarkowanym ogniu, przez około 3 – 4 minuty. Pod koniec dodać czosnek.
- Zwiększyć ogień, dodać grzyby oraz pozostałe masło. Dodać ocet jabłkowy lub odrobinę soku z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie obsmażyć, przez ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Wlać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek i odstawić z ognia.