Bób jemy tylko raz do roku, więc nie trać czasu i koniecznie wypróbuj nasz przepis. Prosty smaczny i niezwykle szybki przepis na bób poleć znajomym. Naprawdę warto go wypróbować.
Jak długo gotujemy bób
Bardzo młody bób gotuje się dość szybko. Już po 4-5 minutach możesz sprawdzić, czy jest gotowy. Po zdjęciu łupinki powinien być jędrny, ale miękki.
Średnio młody bób gotuje się do 6 minut. Bób jest już dość duży, ale nadal intensywnie zielony po zdjęciu łupinki. Taki bób nie jest jeszcze „mączysty”.
Bób starszy, bledszy i bardziej mączasty w smaku będzie się gotował około 8-12 minut. Ten bardzo stary bób może się gotować znacznie dłużej. Należy wówczas kontrolować jego stopnień miękkości i smaku.
Młodego bobu nie musicie obierać z łupinki. Starszy koniecznie bierzcie.
Składniki na najlepszy bób – przepis
Do przygotowania naszej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 kg bobu
- 1 płaska łyżeczka soli (do posolenia wody)
- 1 mała łyżeczka cukru (do posłodzenia wody)
- 1,5 litra wody
Sos do bobu
- 4 łyżki masła klarowanego
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- małą cebula
- łyżeczka słodkiej papryki
- spora garść posiekanego koperku
Przygotowanie bobu krok po kroku – przepis
Krok 1. Bób myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Wodę zagotowujemy wraz z cukrem i solą. Gotujemy młody bób około 4-5 minuty.
Ugotowany bób przelewamy zimną wodą. Skórki z młodego bobu nie ściągamy, jednak gdy gotujesz nieco starszy bób możesz ją ściągnąć.
Krok 2. Na średnio nagrzanej patelni należy umieść masło klarowane. Następnie dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz obrane i pokrojone z plasterki ząbki czosnku. Czosnek możesz też przepuścić przez praskę.
Krok 3. Całość podsmażaj tylko chwilę, do zeszklenia się cebulki. Dodaj teraz łyżeczkę słodkiej papryki. i podsmaż przez chwilę całość.
Krok 4. Dodaj do cebulki ugotowany bób. Nie bój się go trochę podsmażyć, by był chrupiący. Na koniec dodaj też koperek i całość posól do smaku. Smacznego!