Przepis na pyszne gołąbki bez zwijania

0
439

Gołąbki bez zawijania to uproszczona wersja tradycyjnych gołąbków, gdzie składniki nie są zawijane w liście kapusty, a wszystkie są mieszane i pieczone czy duszone razem. To danie sprawdzi się na obiad, doskonale smakuje również na drugi dzień. 

Gołąbki bez zawijania to niesamowicie smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu danie, to trochę inna wersja tradycyjnych gołąbków. Zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszny i prosty obiad. 

DZISIAJ GRZEJE:  Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że ja pokochasz

Składniki na gołąbki bez zawijania – przepis

Do przygotowania dania potrzebować będziemy następujących składników:

  • 800 g zmielonej łopatki wieprzowej
  • 600 g kapusty (około pół główki) – młoda lub stara + łyżeczka soli
  • 2 średnie cebule – 250 g
  • 3 łyżki oleju do usmażenia cebuli
  • 1 średnie jajko
  • 100 g suchego ryżu – niecałe pół szklanki
  • przyprawy np. oregano, czosnek granulowany, garść koperku
  • po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
  • dodatkowo: olej do podsmażenia kotletów gołąbkowych

DZISIAJ GRZEJE:  Kapsalon - to danie robi furorę. HIT

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1,5 l esencjonalnego bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • opcjonalnie płaska łyżka mąki pszennej
  • 3 świeże pomidory 

Przygotowanie gołąbków bez zawijania krok po kroku – przepis

Krok 1. Kapustę trzeba bardzo, bardzo dokładnie i drobno poszatkować. Można zrobić to nożem, jednak zdecydowanie polecam użyć maszynki z nakładką do drobnego siekana warzyw. Do startej lub posiekanej kapusty wsyp łyżeczkę soli. Całość wymieszaj, ugnieć i odstaw na bok, na 10-20 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Leśny Mech z malinami - wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje

Krok 2. Następnie należy odcisnąć kapustę z wody. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj, by go nie rozgotować.

Krok 3. Cebulę drobno koimy i smażymy na złoty kolor. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Mięso + kapusta + cebula + ryż + 1 jajko + sól + pieprz + przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę.

Krok 4. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Obsmażamy z obu storn na złoty kolor.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe mięsko w słoiku z galaretką. Przepis na pyszny dodatek do chleba

Krok 5. Do dużego garnka wlej 1500 ml bulionu. Wlej do niego pół szklanki przecieru pomidorowego, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dodaj łyżeczkę mąki. Wszystko wymieszaj i zalej sosem gołąbki. Dadaj do nich 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.

Krok 6. Gołąbki bez zawijania gotuj tak 35 minut bez przykrycia. Dopraw koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z tortellini i szynką

DZISIAJ GRZEJE:  Przecier pomidorowy - zrób go w domu. Oto przepis

Więcej PRZEPISÓW znajdziesz <<TUTAJ>>