Gołąbki bez zawijania to uproszczona wersja tradycyjnych gołąbków, gdzie składniki nie są zawijane w liście kapusty, a wszystkie są mieszane i pieczone czy duszone razem. To danie sprawdzi się na obiad, doskonale smakuje również na drugi dzień.
Gołąbki bez zawijania to niesamowicie smaczne i wyjątkowo proste w przygotowaniu danie, to trochę inna wersja tradycyjnych gołąbków. Zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszny i prosty obiad.
Składniki na gołąbki bez zawijania – przepis
Do przygotowania dania potrzebować będziemy następujących składników:
- 800 g zmielonej łopatki wieprzowej
- 600 g kapusty (około pół główki) – młoda lub stara + łyżeczka soli
- 2 średnie cebule – 250 g
- 3 łyżki oleju do usmażenia cebuli
- 1 średnie jajko
- 100 g suchego ryżu – niecałe pół szklanki
- przyprawy np. oregano, czosnek granulowany, garść koperku
- po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
- dodatkowo: olej do podsmażenia kotletów gołąbkowych
Składniki na sos pomidorowy:
- 1,5 l esencjonalnego bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- opcjonalnie płaska łyżka mąki pszennej
- 3 świeże pomidory
Przygotowanie gołąbków bez zawijania krok po kroku – przepis
Krok 1. Kapustę trzeba bardzo, bardzo dokładnie i drobno poszatkować. Można zrobić to nożem, jednak zdecydowanie polecam użyć maszynki z nakładką do drobnego siekana warzyw. Do startej lub posiekanej kapusty wsyp łyżeczkę soli. Całość wymieszaj, ugnieć i odstaw na bok, na 10-20 minut.
Krok 2. Następnie należy odcisnąć kapustę z wody. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj, by go nie rozgotować.
Krok 3. Cebulę drobno koimy i smażymy na złoty kolor. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Mięso + kapusta + cebula + ryż + 1 jajko + sól + pieprz + przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę.
Krok 4. Z masy mięsnej formujemy niewielkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Obsmażamy z obu storn na złoty kolor.
Krok 5. Do dużego garnka wlej 1500 ml bulionu. Wlej do niego pół szklanki przecieru pomidorowego, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i dodaj łyżeczkę mąki. Wszystko wymieszaj i zalej sosem gołąbki. Dadaj do nich 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
Krok 6. Gołąbki bez zawijania gotuj tak 35 minut bez przykrycia. Dopraw koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
Więcej PRZEPISÓW znajdziesz <<TUTAJ>>