Ciasto Shrek bez pieczenia to wyjątkowe i łatwe w przygotowaniu danie deserowe, które zachwyca nie tylko smakiem, ale także prostotą wykonania. Zaczynając od spodu, który tworzą biszkopty, ciasto uzyskuje delikatną i miękką warstwę, stanowiąc doskonałą podstawę dla kolejnych warstw smakowych. Koniecznie wypróbuj ten niesamowity i sprawdzony przepis!
Jednym z głównych powodów, dla których warto przygotować to ciasto, jest jego brak konieczności pieczenia. Dzięki temu stanowi idealną opcję dla tych, którzy nie chcą lub nie mają możliwości korzystać z piekarnika. Przygotowanie ciasta Shrek bez pieczenia jest niezwykle proste, a efekt końcowy zaskakuje swoim nieziemskim smakiem. Polecam!
Składniki na ciasto Shrek bez pieczenia – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam blaszki o wymiarach 30 x 41 cm.
- duże opakowanie delicji (np. o smaku pomarańczy)
- duża paczka biszkoptów
- 4 galaretki agrestowe
- 4 budynie śmietankowe
- 1300 ml soku w zielonym kolorze
- 800 ml śmietanki 36%
Wykonanie przepisu na ciasto Shrek bez pieczenia krok po krok:
Krok 1. Zaczniemy od wyłożenia przygotowanej blaszki papierem do pieczenia. Następnie na dnie blaszki wykładamy biszkopty.
Krok 2. 300 ml soku łączmy z budyniem i dokładnie mieszamy. Pozostały sok gotujemy, a w momencie jego wrzenia wlewamy sok połączony z budyniem.
Krok 3. Mieszamy dokładnie budyń mocnymi ruchami, do momentu powstania gęstej masy budyniowej. Odstawiamy na 5 min, a następnie jeszcze ciepłą, przekładamy na biszkopty. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4. 2 galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Po rozpuszczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 5. Na zieloną masę budyniową układamy delicje.
Krok 6. Śmietanę ubijamy na gęstą masę, a następnie dodajemy do niej przestudzoną galaretkę. Wylewamy na delicje, a następnie blaszkę wstawiamy do lodówki aby ciasto zastygło.
Krok 7. Po zastygnięciu ciasta, pozostałe 2 galaretki rozpuszczamy w 800 ml wody, studzimy i delikatnie stężałą wlewamy na wierzch ciasta.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>